2020. augusztus 5. szerda Krisztina
HR Centrum

Magyar melósokat keresnek: 640 ezres fizetés, érettségi sem kell


Telefonos kisasszony volt itthon, aztán Dániában egy nyércfarmon dolgozott a 28 éves Lívia. Most ingyenes nyelvtanfolyamra jár, van egy nagy házuk és esze ágában sincs hazajönni. Ha ugyanis jól beszéli majd a nyelvet, könnyebben talál majd munkát. Rövidtávon a cél, hogy bolti eladóként tudjon dolgozni.

Dániában szinte mindenki kijön a fizetéséből, még akkor is, ha minimálbért kap, és albérletet is kell fizetnie

- mondta a Pénzcentrumnak a 28 éves Lívia, akinek nevét kérésére megváltoztattuk. A fiatal magyar lány két éve költözött Dániába. Korábban telefonos értékesítőként dolgozott Észak-Magyarországon. Hogy miért döntött úgy, hogy külföldön próbál szerencsét, arra azt válaszolta, élettársa már évek óta kint él a skandináv országban, és adódott egy lehetőség, hogy együtt dolgozhassanak.

Nyelvtudás nélkül semmire nem megy az ember

- jegyezte meg a magyar lány, aki most ingyenes nyelvtanfolyamra jár.

Dániában ugyanis minden, tartózkodási engedéllyel és dán személyi számmal (CPR Number) rendelkező külföldi jogosult ingyenes dán nyelvtanfolyamon való részvételre.

Amíg viszont valaki nem beszéli jól a nyelvet, a lehetőségei korlátozottak: leginkább mezőgazdasági területen, farmokon tudnak elhelyezkedni a külföldiek. Lívia és élettársa is egy nyércfarmon dolgozott mostanáig. Kemény munka, Lívia - részben a nyelvtanfolyam miatt, részben a munka természete miatt - részmunkaidőben dolgozott.

A párom 4-5 ezer forintnak megfelelő óradíjat kapott, én valamivel kevesebbet

 - mondta Lívia, hozzátéve, hiába zavaró a szag, hiába fizikai munkáról van szó, azért voltak olyan dolgok, amik tetszettek neki. Például maguk oszthatták be az időt: a főnökük kiadta, mi az elvégzendő feladat, az viszont rájuk volt bízva, azt hogyan és mennyi idő alatt csinálják meg.

Senkit nem érdekel, hányszor állok meg, hányszor gyújtok rá, a lényeg az volt, hogy amivel megbíztak, azt elvégezzem

- mesélte. Ráadásul ők maguk vezették, hány órát töltöttek munkával, és az alapján fizették ki őket. Fel sem merült a farm tulajdonosában vagy a főnökben, hogy esetleg csalnának, és nem is tették.

Most viszont váltani szeretnének. Arra a kérdésre, nem aggódik-e, hogy egy havi kereset kiesik, mosolyogva azt válaszolja, nem.

A kettejük fizetéséből ugyanis félre tudtak tenni havonta, van vésztartalék, és attól sem tart, hogy ne tudnának hamar elhelyezkedni.

  Ők egyébként egy 80 négyzetméteres, jó állapotú házat bérelnek, amiért 3500 dán koronát, vagyis 145 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek havonta. A fizetésüket soha nem élték fel, és nagyon figyelnek a kiadásaikra is.

Németországban szoktuk megejteni a nagybevásárlásokat, nincs messze, és jóval olcsóbb minden, mint itt. E mellett itt nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre és valóban arra is ösztönzik az embert, hogy odafigyeljen a szelektív hulladékgyűjtésre. Ha például visszaviszek egy zacskónyi üres PET-palackot az üzletbe, azért 4-5 ezer forintnak megfelelő kupont kapok, amit levásárolhatok

- mesélte a magyar nő.

A mindennapi kiadások mellett az is belefér, hogy rendszeresen hazalátogasson. Azt mondta, jól érzi ugyan magát kint, de az emberek, a környezet nagyon más, mint Magyarországon. Zárkózottabbak a dánok, csendesek, ő pedig egyelőre nem is beszéli jól a nyelvet. Hiányzott neki a család, ezért gyakran hazalátogatott."Ezt még úgy is megengedhettük magunknak, hogy én csak részmunkaidőben dolgoztam" - jegyezte meg.

Kiemelte, hogy abból a szempontból is könnyebb az élet Dániában, hogy nagyon sok az ingyenes kulturális program, nem kell sokat költekezni ahhoz, ha valaki ki szeretne kapcsolódni.  Arra a kérdésre, tervezik-e, hogy valaha visszatérnek Magyarországra, azt válaszolta: valamikor biztosan, de nem mostanában. A megtakarított pénzükből vettek itthon földeket, azt bérbe adják - így passzív jövedelmük is lesz, amit nem élnek fel, ezt szintén félreteszik.

Az élettársam évek óta kemény fizikai munkát végez. Ezt ideig-óráig tudja csak csinálni. Szeretnénk felkészülni arra az időre, amikor már nem lesz rá képes

- mondta Lívia. Arra a kérdésre, milyen munkát szeretne vállalni, ha már jól beszéli majd a dán nyelvet, azt mondta, bárminek örülne, ami nem farmon történő munkavégzéssel jár. Nagy előrelépés lenne már például egy bolti eladói munka is, de arra még várni kell. Most mind a ketten egy paplangyárban fognak dolgozni, ahol már valamivel több lesz a fizetésük, mint amennyit a farmon kaptak.

Folyamatosan keresnek embert Dániában

Az interneten keresgélve több olyan állásajánlatot is találni, ahol betanított fizikai munkára, nyelvtudás nélkül keresnek embert Dániába. Az egyik hirdetés szerint a próbaidő alatt 900 eurónak, vagyis 275 000 forintnak megfelelő összeget fizetnek a munkavállalónak, a negyedik hónaptól pedig 340.000 forintra emelik a fizetést. A munkaadó szállást biztosít, 5 hét fizetett szabadságot adnak és jár dán orvosi biztosítás, sőt, utazási biztosítás is.

Összehasonlításképpen Magyarországon egy szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és -tenyésztő a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálta legfrissebb adatai szerint bruttó 190661, a baromfitartó és -tenyésztők bruttó 186468 forintot keresnek. Ez a fizetés viszont bőven az átlagfizetés alatt van, idén júniusban ugyanis ez az összeg bruttó 297 300 forint volt.

Egy mezőgazdasági területen dolgozó betanított munkás pedig még annyit sem keres, mint maga a tenyésztő. Magyarországon találtunk például olyan állatgondozói állást, amiért óránként bruttó 800 forintot fizetnének, egy pest megyei tanyára pedig havonta 120-150 ezer forintért kerestek augusztusban tanyagondnokot. A hirdetés szerint bejelentett munkaviszontról lenne szó és lakhatást is biztosítanak a leendő munkatársnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Durva lehúzás az M7-esen: ezzel a trükkel megmentheted a pénzed
Muszáj előre tervezni, ha a Balcsira, Horvátországba indulsz!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2020. 08. 03. 08:29
A saját tőke emelése

A saját tőke emelésére jellemzően két ok miatt kerül sor. Vagy kötelező a tőkeemelés,...

hrdoktor
2020. 08. 03. 05:01
Queen-hatás az irodában: ha sok erős egyéniség van összezárva

Egy átlagos munkahelyen is előfordul, hogy a Queen együtteshez hasonlóan több tehetséges, kreatív...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

legacykft
2020. 07. 31. 09:00
A delegálás 5 szintje

Egy tanulságos történet arról, hogy hogyan adhatunk bizalmat vagy áshatjuk alá a motivációt egy...

jobangel
2020. 07. 27. 12:56
Jobangel máshol...

Kedves Olvasóim! Egyelőre(?) itt, mostantól nem frissül tovább a Jobangel blog. Írásaim a jövőben...

vezetoi-coaching
2020. 07. 21. 13:19
“10-et letagadhatnál!”, “50 az új 30”, “70 az új 50”...

Nézzünk egy kicsit ezek mögé... “a letagadhatnál X évet”, ezt én magam is hallottam néha...

laskainelli
2020. 07. 19. 19:38
Bízhatok még benne, ha már egyszer megcsalt?

A tartós párkapcsolatokban gyakran előfordul, hogy a két fél sérüléseket szerez egymástól....

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos