2018. július 20. péntek Illés

Így lehet belőled főnök egy multinál: a magas fizetéshez ez erősen ajánlott


Egyre több multinál van a munkavállalóknak lehetősége arra, hogy a nemzetközi piacon is próbára tegyék magukat. Mivel a kiküldetés mérföldkő lehet karrierszempontból, így nem árt tisztában lenni a bürokratikus előírásokkal is. A külföldi munkavégézésnek a jogi kezelése ugyanis az egyes cégcsoportoknál rendkívül eltérő lehet.

Rendszeresen előfordul multinacionális cégeknél, hogy a magyar leányvállalat munkavállalóját fizikailag a külföldi, vagy valamely testvércéghez küldik ki munkát végezni hosszabb-rövidebb időre. Ezt a gyakorlatot a Pénzcentrum HRcentrum rovatának interjúsorozata is megerősíti, a legtöbb hazai multinál futnak olyan programok, amelyek a külföldi karrierutakat erősíti. Érdekesség ugyanakkor, hogy a legismertebb hazai HR-vezetők véleménye megoszlott a tekintetben, hogy mennyire mutatkozik komoly igény a hazai munkavállalók körében arra, hogy külföldön is szerencsét próbáljanak.

Szíjjné Kállai Ildikó, a SPAR Személyzetfejlesztési és HR-vezetője például arról számolt be, hogy bár számos program segíti a munkavállalóik külföldi karrierterveit, illetve a nemzetközi SPAR-csoport is támogatja a vállalkozó szellemű kollégákat; ennek ellenére nem mutatkozik tömeges igény a nemzetközi pozíciókra. Mint azt a Pénzcentrum HRcentrum rovatának adott interjújában elárulta,

akinek sikerül, az jellemzően Nyugat-Európába megy.

Hasonlóan látja a helyzetet Urbán Anita, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. HR vezetője is: "Ebben én még mindig nem látom a rugalmasságot. Van rá lehetőség, de nem sokan élnek vele" - mondta. Mint arra a Pénzcentrum HRcentrum rovatának adott interjújában felhívta a figyelmet:

A mérnöki szakma szerintem Magyarországon nagyon elismert, és aki szeret itt élni, az nem biztos, hogy szeretne külföldön dolgozni. Egy-két mérnökünk van, aki kiment.

Márton Katalin, a Praktiker HR vezetője viszont úgy látja, hogy munkavállalóik egyre tudatosabbak, és egyre többet szeretnének tenni a saját karrierjük érdekében. Mint mondta, a Wallis-csoport HR-vezetői (2016-ban került magyar kézbe a Praktiker Kft., a cég többségi tulajdonosa jelenleg a Wallis Asset Management Zrt. - a szerk.) már egyeztetnek arról, hogy milyen, mindenki számára hasznos együttműködésre van lehetőség, természetesen figyelembe véve, hogy minden érintett terület megőrizze a saját identitását.

Az együttműködésben reményeim szerint egy vonzó karrierút lehetősége is benne lesz

- vázolta az egyeztetések várható kimenetelét a Pénzcentrum HRcentrum rovatának adott interjújában Márton Katalin.

A nemzetközi karrerút már bárki számára elérhető, aki a Lidl Magyarországnál helyezkedik el. Dulin Judit, a diszkonlánc hazai HR ügyvezetője elárulta, az adott munkakörön belül bármelyik országba lehet pályázni, ahol épp van nyitott pozíció. Az egyik legfontosabb megkötés viszont az, hogy a célország nyelvét tudni kell használni.

A program keretében külföldről is érkeznek hozzánk kollégák, de azt kijelenthetjük, hogy többen szeretnének tőlünk kimenni külföldre, mint fordítva. Elsősorban a fiatal, de már néhány éves munkatapasztalatot szerzett munkavállalók körében izgalmas ez a kérdés

- osztotta meg tapasztalatait a Pénzcentrum HRcentrum rovatával Dulin Judit.

Nagy híve a rotációnak Bertalan Imre is, az OTP Bank HR vezetője szerint ez is a fejlődéshez tartozó, támogató erő. "Az okos tanácsadók mindig azt mondják, hogy igazából akkor tud valaki tanulni, fejlődni, ha új környezetbe kerül, ahol új kihívásokkal szembesül. Ha valakiben olyan karriervágy támad, hogy szeretné külföldön megmérni magát, mi ezt támogatjuk, és keressük a megoldást arra, hogy hogyan tudunk erre lehetőséget biztosítani" - mondta, azt viszont leszögezte: "mi hiszünk a helyi tudás és kultúra erejében mind a nyolc másik országban, ahol jelen vagyunk. Ezért nem szeretnénk túlságosan expatosítani a leányvállalatainkat."

Vannak kint magyar kollégák is, és törekszünk arra is, hogy idehozzunk külföldi kollégákat, hogy a mozgás meglegyen. Ha valakiben felmerül az igény az országváltásra, akkor megnézzük, hogy hol van üresedés, és ha az illető megfelel arra a posztra, akkor természetesen támogatjuk ebben. Pont ez az egyik jelentős vonzerőnk a visszajelzések alapján, hogy nálunk a központi kollégák azt érezhetik, szakmai kiteljesedésüket nem kell, hogy határok közé szorítsák. Nemzetközi leánybanki hálózatunkon keresztül akár a budapesti központból, akár a környező országokban működő bankunk valamelyikéből hatással tudnak lenni a régió pénzügyi rendszereire

- mondta az OTP Bank HR vezetője.

Hasonló a helyzet az UniCreditnél is. Mint azt Andrea Tognetti, a pénzintézet HR igazgatója elárulta, rövid és középtávú lehetőségeket is biztosítanak külföldi tanulásra és tapasztalatszerzésre. "Ha egy kolléga megfelelő háttérrel rendelkezik, és szívesen vállal hosszú távú külföldi megbízatást, erre is megpróbálunk megoldást találni"- fogalmazott, de azt leszögezte, hogy "a nemzetközi mobilitás nem kötelesség, hanem lehetőség - a bankcsoport 95 ezer munkavállalójának java a saját országában dolgozik."

Ha valaki vezető szeretne lenni az UniCreditnél, nagyon előnyös, ha van külföldi tapasztalata. A külföldi tapasztalat jóval befogadóbbá teszi a vezetőket, akik jobban megértik a különböző kultúrákat, és ezáltal javulnak a vezetői képességek is.

- szögezte le a Pénzcentrum HRcentrum rovatának adott interjújában Andrea Tognetti.

A jog (nem) állhat a dolgozók útjába!

Mint azt a fenti példák is jól mutatják, egyre több helyen van a munkavállalóknak lehetősége arra, hogy a nemzetközi piacon is próbára tegyék magukat. Mivel a kiküldetés - legyen szó rövidebb vagy akár hosszabb kint tartózkodásról - mérföldkő lehet karrierszempontból, így nem árt tisztában lenni a bürokratikus előírásokkal. A külföldi munkavégézésnek a jogi kezelése ugyanis az egyes cégcsoportoknál rendkívül eltérő lehet.

Ilyen munkavégzés esetén - bármilyen rövid tartamú is az - mindig érdemes a fogadó országbeli munkajogásszal egyeztetni annak kapcsán, hogy milyen jogi feltételei vannak a külföldi munkavégzésnek. Ha a munkavégzésre unión kívül kerül sor, nagy valószínűség szerint munkavállalási engedélyre lesz szükség, továbbá a tartózkodást is legalizálni kell

- szögezte le a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában dr. Fodor T. Gábor munkajogász.

Persze unión belüli kiküldetés esetén sem kerülhető meg az ügyvédi konzultáció a fogadó ország előírásai kapcsán. Az ún. posting szabályok alapján ugyanis, ha a munkavállaló szolgáltatásnyújtás keretében az anya-, vagy testvércégnél végez munkát, bizonyos munkajogi előírások - különös tekintettel a munkabérre vonatkozó előírásokra - tekintetében a fogadó ország jogát kell alkalmazni, feltéve, hogy a fogadó ország joga kedvezőbb a munkavállalóra.

Bár ez az előírás bizonyos szakmák - például építőipar - tekintetében nagy figyelmet kapott, mégis rendszeresen találkozom olyan esetekkel, amikor a magyar munkavállaló hetekig - hónapokig végez munkát az anya-, vagy testvércég irányítása alatt úgy, hogy ennek az előírásnak a betartására a magyar munkáltató figyelne. A félreértést valószínűleg az okozza, hogy sokak gondolják úgy, hogy az ún. posting szabályok csak alvállalkozók esetén alkalmazandóak, pedig éppen ellenkezőleg, cégcsoporton belül is figyelni kell rájuk

- tette hozzá dr. Fodor T. Gábor.

A munkajogász szerint annak megítélése, hogy mely esetek tartoznak a posting fogalomkörébe, vitatott. "Véleményem szerint valamilyen tevékenység végzésének történnie kell a fogadó cég irányába, az tehát nem posting, ha a magyar munkavállaló semmilyen munkát nem végez, semmilyen szolgáltatást nem nyújt a külföldi testvércég részére. Például, ha csak egy meetingre megy ki az anyacéghez, ahol beszámol a magyar leányvállallat eredményeiről - ez az esetkör véleményem szerint nem valósít meg postingot" - vélekedett dr. Fodor T. Gábor.

Másik oldalról az viszont már egészen biztosan megvalósítja a postingot, ha a magyar munkavállaló ténylegesen munkát végez a fogadó anya- vagy testvércég számára - szögezte le a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában a munkajogász. Mint fogalmazott, "ebben az esetben a helyi törvényes bér (amely lehet a minimálbér, vagy az adott ország törvényei szerinti magasabb, az adott munkakörre előírt bér is) jár az érintett munkavállalónak."

Meglepő tapasztalat, hogy sok cégnél nem élnek a posting-szabályokkal, hanem egyszerűen munkaviszonyt létesítenek (az adott ország szabályai szerint), az ideiglenesen külföldön munkát vállaló magyar munkavállalóval. Ez akkor lehet problémás, ha bizonyos szempontból figyelembe veszik a cégcsoporti tapasztalatot, más szempontból - pl. próbaidő kikötése - viszont nem. Az ilyen - sajnos a gyakorlatban előforduló - helyzetek az adott ország joga szerint rendeltetésellenes joggyakorlásnak minősülhetnek

- mutaott rá az aggályosnak tekinthető esetekre dr. Fodor T. Gábor.

A munkajogász szerint más esetekben éppen az a probléma, hogy egyáltalán nincsenek tekintettel a posting szabályokra. "Sajnos nem egyszer látom azt, hogy hosszabb ideig történő munkavégzés esetén is egyszerűen a magyar munkaszerződés alapján, pusztán a magyar szabályok alapján folyik a foglalkoztatás" - fogalmazott. Szerinte a helyes eljárás természetesen az, hogy

a két testvércég között is létezik egy lehetőség szerint írásba foglalt megállapodás az együttműködésről, és a munkavállaló is írásban tájékoztatva kell legyen a külföldi munkavégzés alatt számára járó juttatásokról, egyéb fontos tudnivalókról. Az említett tájékoztató átadása egyébként törvényi kötelezettség is.

 

MIT SZÓLNÁL 490 EZER FORINTHOZ?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, egy példa: kalkulátorunkban 490 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja havi 16 075 forintos törlesztővel; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank ajánlata sem, amely esetében 16 273 forintos havi törlesztővel kalkulálhatunk. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, a Raiffeisen Bank, az ERSTE Bank, valamint a Budapest Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ennyiért gályáznak a napszámosok a magyar gyümölcsösökben
Jócskán emelkedtek az órabérek tavalyhoz képest.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
ajovomunkahelye
2018. 07. 20. 10:08
Akik az adatok mögé látnak

Az adatelemzők nem szürke kockák. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Aon Magyarország adatelemző...

legacykft
2018. 07. 20. 09:00
Változásnál elég önmagában a vezetői kommunikáció?

A szervezeti változások kapcsán gyakran találkozunk azzal az elgondolással, hogy a vezetőknek ilyenkor...

icoachu
2018. 07. 19. 16:30
Te milyennek képzeled el a karrieredet hosszú távon?

Újfajta karrier modellre lenne szükségünk Laura Carstensen stanfordi pszichológus szerint. A várható...

laskainelli
2018. 07. 19. 11:06
Mit tehet az, akit a társa nem tesz boldoggá?

A párkapcsolatok természetéből fakadóan, mikor két ember nem táplálja a közösségüket, akkor...

hr-tippek-profiknak
2018. 07. 19. 11:00
Megtartani munkatársainkat - kezdjük az alapoktól

Mire jó az önismeret? Egyetlen szóval válaszolva: mindenre. Számtalanszor kérdezik tőlem azok...

hellokarrierista
2018. 07. 19. 05:20
4 dolog, amit a kutyádtól tanulhatsz

Néhány hete, hogy életem eddigi legnehezebb döntését meghozva, a blog szerkesztőségének Senior...

perfekt
2018. 07. 18. 09:01
Off shore kizáró ok igazolása a közbeszerzési eljárásokban

A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 62. §-a tartalmazza...

NÉPSZERŰ
FRISS