2017. december 16. szombat Etelka, Aletta

Ez azért erős: ennyit kaszál egy magyar villanyszerelő Németországban

Az energiaipari cégek is egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzdenek, egyre több villanyszerelő szakemberre lenne szükség. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint a szélesebb körű és megnövekedett feladatkörök miatt éves szinten legalább 600 villanyszerelőre volna szükség, közel 45 százalékkal többre, mint ahány végzős diák jelenleg van. Nem csoda, hogy jelenleg is több száz villanyszerelőt keresnek a különböző álláskereső portálokon. Eközben pedig külföldön is nagyon keresettek a magyar szakmunkások, mindössze egy erős alap német nyelvtudás kell, B típusú jogosítvány és némi külföldi munkatapasztalatra van szükség, cserébe viszont a havi 800 ezres fizetés sem álom.

Szeptemberben mi is beszámoltunk róla, hogy a Magyar Elektrotechnikai Egyesület felmérése szerint a szélesebb körű és megnövekedett feladatkörök miatt éves szinten legalább 600 villanyszerelőre volna szükség, közel 45 százalékkal többre, mint ahány végzős diák jelenleg van. Nem véletlen, hogy jelenleg is több száz villanyszerelőt keresnek a cégek a különböző álláskereső portálokon. A legtöbb vállalat a hirdetésekben nem tünteti fel, mennyit fizetnének havonta a munkavállalónak, de vannak kivételek.

Egy gyöngyösi cég például havi nettó 200 ezer forintos fizetést ajánl, plusz éves bónuszt, valamint szakmai tréningeket. Az egyik Nyugat-Magyarországon működő multinacionális vállalat már nettó 300 ezer forintos bért és céges autót ajánl. Találtunk olyan hirdetést is, amelyben a havi nettó fizetési keretet 174 000-250 000 forintban határozták meg, változatos feladatokat ígérnek, valamint azt, hogy nem fixen egy helyen kell dolgozni, a munka elvégzésének a helye változó. Egy budapesti cég azt nem írta ki, mennyit fizetne a leendő munkavállalónak, de azt írják, versenyképes fizetést nyújtanak, van cafeteria, útiköltség-támogatás, és a Kft nyereségességétől függően 13. és 14. havi bérkifizetés, a dolgozó teljesítményének arányában.

Rengeteg szakembert keresnek külföldön

Úgy tűnik, nem csak Magyarországon, de külföldön is hatalmas a kereslet a jó szakmunkások iránt. Az interneten böngészve rengeteg álláshirdetést találtunk, ahol többnyire alapfokú nyelvtudással, B típusú jogosítvánnyal, többéves munkatapasztalattal és Befejezett villanyszerelői végzettséggel rendelkező villanyszerelőket keresnek. A fizetések változóak. Találtunk olyan hirdetést, ahol a kezdő bér nettó 1600 euro, de megjegyzik, hogy ez teljesítményfüggő, máshol nettó 2200-2500 eurót ajánlanak az új munkavállalóknak.

Folyamatosan keresünk villanyszerelőket, és sok a jelentkező is, viszont a nyelv még mindig gyengepont

 - mondta a Pénzcentrumnak az egyik német munkaerő kölcsönző cég munkatársa. Toborzással foglalkoznak, összekötik a magyar munkaerőt a külföldi cégekkel. "A munkavállalók velünk szerződnek, tőlünk kapják a fizetésüket is" - magyarázta a cég munkatársa, hozzátéve: munka mindig van, a német vállalatok keresik a jó munkaerőt, viszont elengedhetetlen a német nyelvtudás.

Úgy fogalmaz, minimum társalgási szintű német nyelvtudással már el lehet boldogulni, de ez a minimum.

A B típusú jogosítvány is feltétel sok helyen, és a saját autó is, ez ugyanis elengedhetetlen a munkába járáshoz - jegyezte meg. Némi rugalmasság is kell, ugyanis a német vállalatok projekt alapon keresnek embert, ez pedig azt jelenti, van, hogy valaki például 3, van, hogy 10 hónapig, de lehet, hogy 2 évig dolgozik egy vállaltnál, és a következő munka miatt lehet, hogy költöznie is kell.

Közepes méretű partnereinktől a nemzetközi nagyvállalatokig egész Dél-Németország területére közvetítünk és kölcsönzünk szakembereket ügyfeleink számára

 - mondta a cég munkatársa, hozzátéve, a releváns szakirányú végzettség is feltétel, de ennél a cégnél hiteles német nyelvű fordításra nincs szükség.

Ami viszont elengedhetetlen az az, hogy a jelentkezőnek legyen legalább 1 éves munkatapasztalata Németország, Ausztria vagy Svájc területén. Cserébe viszont havi 21 munkanappal, 8 órás munkaidővel nettó 2200-2500 eurót (688 ezer - 782 ezer forint) lehet keresni, német bejelentett szerződéses munkaviszonnyal, nyugdíj-és betegbiztosítással. Fizetnek továbbá 25 százalék túlóra pótlékot, a vasárnapi munkavégzés után 50 százalékos bérpótlék jár, ha pedig valakinek ünnepnapokon kell dolgoznia, az 100 százalékos pótlékot kap.

A szállást viszont nem fizetik. Segítenek megtalálni a megfelelő szálláshelyet, de azt a fizetéséből kell rendeznie a munkavállalónak. Ugyanakkor az órabér mellett a munkavállalók kapnak naponta lakhatási, alapellátási és utazási támogatást.

Ennek összege munkakörtől és az egyéni körülményektől függően változó, az is számít, van-e valakinek például szakmunkás bizonyítványa vagy sem, de egy villanyszerelőnek nagyjából nettó napi 40-55 euróval lehet számolni

- mondta a németországi cég munkatársa.

Böngészve a többi, németországi vagy ausztriai álláshirdetést, a munkaerő kölcsönző cégek nagyjából ugyanilyen feltételekkel keresnek embereket: a német nyelvtudás, a villanyszerelői végzettség és a többéves munkatapasztalat mindenhol elvárás, cserébe mindenütt számíthat a munkavállaló arra, hogy a cég segít szállást szervezni és a fizetés mellé kap úgynevezett Auslösét, napi juttatást.

Az a német cég, akivel mi beszéltünk, azt javasolja, azoknak is érdemes külföldi munkára jelentkezniük, akik végzettséggel ugyan nem, de tapasztalattal rendelkeznek az adott munkakörben. "Ha megvan a szükséges német nyelvtudás és az önéletrajz alapján úgy látjuk, alkalmas az illető a munkára, a végzettség hiánya nem okoz gondot" - mondta a cég munkatársa.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Nem kell úgy megijedni, ha hazai repülőre ülsz

A lenti csárton az látszik, hogy Magyarország nagyjából az EU-s átlagot hozza, ha azt vizsgáljuk, hogy az összes, az országban üzemeltetett repülő közül, mekkora a 20 évnél idősebb gépek aránya?...
 

Karácsonyi lapra egy forintot se költs: ezek a tuti módszerek

Horrorárakon lehet kapni a kreatívabb, szebb karácsonyi lapokat a papír-írószer boltokban, úgyhogy itt az ideje otthon készíteni őket, fillérekből. Ehhez mutatok egy videót.  
NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk