19 °C Budapest
Word Tax 2024 on the calculator. Business and tax concept.Calculator, coins, book, tax form, and pen on table.Tax deduction planning.Financial research, government taxes, and calculation tax return

Adóbevallás 2024: neked is járhat személyi kedvezmény, így igényelheted az szja-bevallás során

2024. május 15. 15:44

A súlyos egészségi problémákkal küzdő személyek, beleértve a fogyatékossági támogatásban és rokkantsági járadékban részesülőket, személyi kedvezmény formájában adókedvezményt vehetnek igénybe, amely jelentős mértékben csökkentheti adóterheiket és segítheti őket kiadásaik mérséklésében - írta meg az Adó.hu.

Azok számára, akik súlyos egészségi problémákkal küzdenek, jelentős segítséget nyújtanak az állami támogatások és adókedvezmények. Ezek a támogatások jelentősen hozzájárulhatnak a kiadásaik csökkentéséhez, függetlenül attól, hogy munkavégzésük során keresetet realizálnak-e vagy sem.

A fogyatékossággal élő személyek esetében lehetőség van arra, hogy a személyi jövedelemadóból személyi kedvezményt igényeljenek. Ezenfelül jogosultak lehetnek normatív alapon közgyógyellátásra és közlekedési kedvezményre is, amennyiben súlyosan mozgáskorlátozottak.

Rokkantsági járadékban részesülők is élhetnek hasonló kedvezményekkel, beleértve az utazási kedvezményt és a gyógyszerekre vonatkozó közgyógyellátást.

A 2020. évi CXVIII. törvény által bevezetett változtatások értelmében 2021-től a súlyosan fogyatékos magánszemélyek az összevont adóalapjukat csökkenthetik személyi kedvezménnyel. A kedvezmény mértékét a minimálbér egyharmada határozza meg hónaponként, száz forintra kerekítve.

2023-ban az adókedvezmény összege tovább emelkedett, köszönhetően a minimálbér növekedésének. Az érintettek havonta akár 11 600 forintot is megtakaríthatnak adójukból, ami éves szinten 139 200 forintot tesz ki.

2024-ben további növekedést láthatunk az adókedvezmény terén, amely már havonta 13 335 forintot jelenthet az érintetteknek, összesen éves szinten 160 000 forint megtakarítást eredményezve.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kedvezmény igénybevételéhez fontos tudni, hogy csak azok a hónapok vehetők figyelembe jogosultság tekintetében, amelyek során a fogyatékosság legalább egy napig fennállt.

A támogatásra való jogosultság feltételeit több jogszabály is rögzíti, beleértve azt is, hogy milyen esetekben minősül valaki súlyosan fogyatékosnak. A rokkantsági járadék olyan fiataloknak nyújt segítséget, akik már nagyon korán súlyos egészségügyi problémákba ütköztek.

Mind a fogyatékossági támogatásban részesülők, mind a rokkantsági járadékban részesülők mellett lehetőség van keresőtevékenység végzésére anélkül, hogy ez befolyásolná támogatásaik vagy kedvezményeik igénybevételét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem