27 °C Budapest
Grünheide, 2024. március 5.Az amerikai Tesla autógyár németországi üzeme a Berlin közelében fekvõ Grünheidében 2024. március 5-én. A hatóságok közlése szerint tûz keletkezett az autógyár közelében, aminek következtében a környéken megszûnt az áramszolgáltatás. A tûz nem terjedt át az autógyárra, de az üzemben le kellett állítani a termelést.MTI/EPA/Filip Singer

Áll a bál a Tesla legújabb gigagyárában: keményen odacsapnának Elon Musk dolgozói

2024. március 19. 14:44

A Tesla németországi üzemében dolgozók hamarosan új üzemi tanácsot választanak, amelynek célja az IG Metall szakszervezet befolyásának növelése a bérezés és munkakörülmények terén, miután biztonsági aggályok merültek fel, a gyárban korábban tűzeset is történt - írta meg a Reuters.

A Tesla németországi dolgozói hamarosan új üzemi tanácsot választanak, amelynek célja a munkakörülmények és a bérezés javítása. Az IG Metall szakszervezet, amely az amerikai autógyártót korábban biztonsági hiányosságok miatt kritizálta, nagyobb befolyásra törekszik ebben a folyamatban. A berlini gyárban történt feltételezett gyújtogatás után Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója is látogatást tett az üzemben.

Az IG Metall 106 jelöltet indít a március 18-20 között esedékes választásokon, hogy megszerezze a 39 helyből álló tanács többségét. Ez lehetőséget adna a szakszervezetnek arra, hogy nagyobb hatást gyakoroljon az üzem politikájára, különösen azokon a területeken, ahol problémák merültek fel.

A szakszervezet követeléseiben szerepelnek új alkalmazottak felvétele, jobb munkaidő-beosztás, legalább 20 nap szabadság, egészségvédelem és biztonság javítása, magasabb bérek és rövidebb munkaidő. Dirk Schulze szerint sürgős változtatásokra van szükség a balesetvédelemben. A létszámhiány kezelésére ideiglenes alkalmazottak foglalkoztatását javasolják.

Michaela Schmitz, az aktuális üzemi tanács vezetője hangsúlyozza, hogy eddig is jelentős eredményeket értek el szakszervezet vagy kollektív szerződés nélkül: 18%-os béremelés, jobb munkahelyi egészségvédelem és biztonság, valamint további juttatások bevezetése. Szerinte ez azt mutatja, hogy nincs szükség külső beavatkozásra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Tesla korábban visszautasította az IG Metall vádjait a gyár biztonsági és egészségügyi körülményeivel kapcsolatban. A vállalat kiemelte: elsődleges prioritása a dolgozók védelme. Tavaly emelték meg az üzem dolgozóinak fizetését is, ami pozitív fogadtatásra talált Dirk Schulze részéről, bár további javulást sürgetett a munkakörülmények terén.

Címlapkép: Filip Singer, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm