Two business people arguin at the office

Megannyi magyar életét keseríti meg a saját munkatársa: nincs mit tenni, ennek véget kell vetni

2023. december 6. 19:01

Úgy érzed van egy kollégád a munkahelyeden, aki állandóan magáról beszél, nem lehet tőle dolgozni és teljesen kifáradsz tőle szellemileg? Akkor nagy eséllyel energiavámpírral van dolgod. Cikkünkben pszichológusok tanácsait gyűjtöttük össze, hogy hogyan rázhatod le az ilyen embereket, még akkor is ha ez sokszor kellemetlen, vagy még roszabb, ha esetleg a főnököd lenne ez a személy. 

Az "energiavámpír" egy manapság népszerűvé vált kifejezés, azt a személyiségtípust írja le, akivel kimerítő beszélni és foglalkozni, de hogy tisztázzuk, ez nem egy orvosi diagnózis.

Nincs hivatalos diagnózis vagy kezelési megközelítés, amely kifejezetten [az energiavámpírokra] vonatkozik, nincs olyan óra, amelyet az energiavámpírizmusról tanítanának a doktori iskolában, de mindannyian ismerjük őket személyesen és szakmailag is

- mondta Ryan Howes kaliforniai klinikai pszichológus. Majd hozzátette, hogy a munkahelyi energiavámpírokkal kapcsolatban kihívás az, hogy nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni őket - különösen, ha a csapatodban vannak. Vannak azonban bevált stratégiák, amelyekkel legyőzheted őket, és visszanyerheted az idődet és az energiádat. Az alábbiakban klinikusok megvitatják, hogy mi a határ egy idegesítő munkatárs és egy energiavámpír között, valamint tippeket adnak arra, hogyan állíthatsz határokat egy ilyen munkatárssal szemben az irodában.

A jelek, hogy valaki energiavámpír

A legnagyobb jele annak, hogy a munkatársad energiavámpír, az, hogy hogyan érzed magad tőle. Az energiavámpírok a beszédmódjuktól kezdve a témáikig nem csak egyféleképpen fárasztják ki áldozatukat - különböző taktikákat vetnek be az emberek fizikai és mentális energiáinak elszívására.

Sokféle formát ölthetnek, attól a személytől kezdve, aki túl sok tolakodó személyes kérdést tesz fel, azon a személyen át, akinek látszólag mindig szörnyű napja van, és azt akarja, hogy mindenki csatlakozzon hozzá, egészen addig, aki hosszú történeteket mesél, amelyeknek úgy tűnik, soha nincs vége vagy értelme

- mondta Howes. "Ha a velük való interakció után fáradtnak érzed magad, és azon kapod magad, hogy rettegsz, amikor legközelebb összefutsz vele, akkor lehet, hogy egy érzelmi vámpírral van dolgod." Jellemző lehet, hogy időnként unalmas vagy szociálisan kínos interakciókat élünk át a kollégákkal, de egy energiavámpírral való interakció sokkal intenzívebb, mondta Howes. "Néhány ügyfelem arról beszél, hogy egy ilyen személyiségű emberrel való találkozó vagy beszélgetés után úgy érzi, nehezen tud koncentrálni és motivált maradni" - mondta.

Mivel az energiavámpírok különböző módon meríthetik ki az embereket, Tanisha Ranger nevadai klinikai pszichológus szerint arra kell összpontosítani, hogyan érezzük magunkat egy kollégával való interakció után, hogy megállapítsuk, hogy az illető energiavámpír-e.

Az, ahogyan a velük való interakció után érezzük magunkat, általában egységes. [Ha] nem érzed úgy, hogy a beszélgetések bármilyen módon produktívak vagy hasznosak voltak, és úgy érzed, hogy sok időd csak úgy elpazaroltad, minden valódi ok nélkül, akkor ezek nagyon jó jelei lehetnek annak, hogy energiavámpírral van dolgod

- mondta a szakértő.

Soha nem akarnak hallani a panaszaikra megoldást

Ranger szerint az energiavámpírok lehetnek "segítséget elutasító panaszkodók" is. Bár minden problémáról beszélni akarnak veled, "bármit is ajánlasz, ami megoldás, vagy segítség lehet, a világ összes okát fel tudják hozni, hogy miért nem lehet, és miért nem fog működni" - mondta.

Az energiavámpírok olyan emberek, akik mélységesen magányosak

- mondta Ranger. "Szerintem nincs sok valódi, pozitív, kölcsönös kapcsolat az életükben. Ezért lehet, hogy állandóan a magánéletükről és a problémáikról beszélnek, anélkül, hogy látszólag tudatában lennének annak, hogy mások hogyan érzik magukat emiatt. A kitárulkozás nem megy mindkét irányba. Észreveheted, hogy nem feltétlenül kérdeznek rólad sokat. Nem feltétlenül adják jelét annak, hogy túlságosan érdekli őket, hogy hogy vagy, vagy mi van veled, vagy bármi ilyesmi" - mondta Ranger, megjegyezve, hogy

alapvetően úgy érzed, hogy a végén kihasználnak.

Ha attól tartasz, hogy energiavámpír vagy, gondold végig, mennyi időt töltesz beszélgetéssel a kollégáiddal. Ha ez mindig egyoldalúan a te javadra dől el, az annak a lehetséges jele lehet, hogy te szívod le a munkatársaidat.

Ha elsétálsz egy beszélgetés után, majd visszajátszod a fejedben, és egyetlen dologra sem emlékszel, amit a másik mondott, az lehet, hogy probléma

- mondta Ranger.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kommunikáljunk tisztán és húzzuk meg a határt

A legegyszerűbb és legérthetőbb, ha tisztán kommunikáljuk feléjük, hogy szeretnénk a munkánkkal haladni. Ez nem könnyű néha, mert olyan érzésünk lehet tőle, hogy sértőek vagyunk, de a saját érdekünkben inkább csak határozottan mondjunk annyit, hogy 

vissza kell mennem dolgozni

- mondta Howes. "Az egyik dolog, amit pszichológusként végzett munkám során megtanultam, hogy az energiavámpírok gyakran olyan emberek, akiknek kielégítetlen szükségleteik vannak a figyelemre és az elismerésre, amelyek bármilyen nehéz vagy akár traumatikus múltbeli problémából eredhetnek" - mondta Howes.

Gondoljunk csak bele: ha érzelmileg teljesen egészségesek lennének, és nagy önbecsüléssel rendelkeznének, akkor vajon szükségük lenne arra, hogy mások figyelmét és érzelmi támogatását kényszerből elszívják, és ezzel neheztelést ébresszenek? Nem!

- mondta a pszichológus. Az energiavámpír technika valószínűleg olyasmi, amit azért tanultak meg, hogy megpróbálják kielégíteni a szükségleteiket, amikor fiatalok voltak, és soha nem tanították meg nekik a kapcsolatteremtés és a kapcsolatok fenntartásának egészségesebb módjait.

Majd így folytatta: "Ha így gondolsz rájuk, az segíthet meglátni, hogy ők is egy olyan emberek, mint mi, de volt néhány buktató és rossz útmutatás, ami ezt a szerencsétlen interperszonális stílust eredményezte."

Ne színlelj olyan figyelmet, amit valójában nem érzel!

"Az egyik egyszerű módja annak, hogy korlátozzuk az energiavámpír figyelmének vonzását, hogy egyszerűen ne tegyünk fel olyan kérdéseket, amelyekre nem akarunk választ kapni" - fejtegette Ranger. Bizonyára sokunk ismeri az érzést, amikor illemből teszünk fel olyan kérdéseket, amelyekre valójában nem vagyunk kíváncsiak. A szakértők ezt is hangsúlyozták, hogy ne nehezítsük meg a saját dolgunkat. Csak akkor kérdezzünk, ha tényleg érdekel minket a válasz is.

Igyekezzünk terelni a témát és mi irányítani a beszélgetést

"Ha a beszélgetés elkezd túl személyes vagy tolakodó témákra terelődni, mindig megpróbálhatja visszafordítani a munkával kapcsolatos kérdésekre, és ott tartani a fókuszt"- mondta Howes. Ennek egyik bevált módja, hogy "elfordítja" a beszélgetést a túlságosan személyes témáktól olyan témára, amiről valóban beszélni szeretne.

Ha a beszélgetések visszairányítása egy projektre nem működik, akkor lehet, hogy egyértelműbbnek kell lennünk, és mondjunk valami olyasmit, mint:

ez érdekes, de most tényleg a munkámra kell koncentrálnom. Beszélhetnénk erről később?

Ha olyan energiavámpírral van dolga, akivel szorosan együtt kell dolgoznia egy projekten, az is segíthet, ha egyértelmű időbeli határokat szab az olyan beszélgetéseknek, amelyek nem az adott feladathoz kapcsolódnak. "Igen, mesélj a hétvégédről, de ezt az e-mailt három percen belül el kell küldenem" - javasolta Howes. Azt mondta, hogy amikor ez a három perc letelik, mondhatod: "Lejárt az idő! El kell küldenem ezt az e-mailt. A többit majd holnap elmesélheted".

Mit tehetünk, ha a főnökünk az energiavámpír?

A határok felállítása vámpír főnökökkel szemben tapintatot igényel. Az egyik módja a visszaszorításnak, ha kifejezetten megjegyezzük, ha a főnök interakciói elvonják a figyelmünk a munkáról. Ilyen esetben érdemes jelezni a főnök felé, hogy nem tudunk haladni, és itt is érdemes a határidőkre hivatkozni. És végül, ha az energiavámpír főnököd nem hallgatja meg a kéréseidet, itt az ideje, hogy megkérdezd:

Érdemes-e érzelmileg megfizetni ezt az árat ezért a fizetésért és ezért a munkáért? Vagy itt az ideje, hogy áthelyezést kérj egy másik főnökhöz, vagy akár elkezdj másik munkát keresni?

- mondta Howes. "Sok munkahely van, de csak egy te, és veled érdemes törődni".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm