29 °C Budapest
simple picture about Lake Balaton in Hungary from Badacsony beach with blue sky and cloud refletion on the water .

Milliós fizetéssel csábítják a melósokat a Balatonra: rengeteg embert keresnek, óriási a hiány

2023. április 13. 05:52

Idén sem ússza meg a Balaton munkaerőhiány nélkül a szezont, és hogy ez végre változzon, teljesen új szemléletre lenne szükség. A sok százezres "álomfizetések" továbbra is elérhetők, de annak is megvan az ára: irgalmatlanul sokat kell érte dolgozni, a fiatalok pedig egyre kevésbé választanak ilyen sérülékeny ágazatot. De vajon mennyire lesz durva a melóshiány, lesz-e elég ember, aki a lángost vagy a hekket elkészíti májustól szeptemberig?

Már elkezdték toborozni a munkaerőt a Balatonnál működő, jellemzően a turizmusból és vendéglátásból élő cégek a nyári szezonra - ez derült ki a Turizmus Konjunktúra Index friss jelentéséből. A munkaerő toborzása áprilisban már 11 pontos növekedésben lesz, vagyis aki igazán jó helyet, vagy akár csak az eddig megszokottat szeretné, az jobb lesz, ha igyekszik lecsapni a legjobb vagy akár a legtöbbet ígérő helyekre. De ennek ellenére is kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon lesz-e elég ember a magyar tenger partján a nyáron, vagy ismét találkozhatunk azzal, hogy augusztusra már konganak az ürességtől a konyhák vagy a lángossütő bódék? Lássuk a szakértők véleményét.

Más szemlélet kellene, elvész a munkaerő

Biztosan lesz munkaerőhiány, mert az mindig is van, és ez az idén is így lesz - mondta a lényeget első kérdésünkre Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Szerinte egy merőben más szemlélet bevezetésére lenne szükség annak érdekében, hogy a helyzet ha nem is azonnal, de megoldódhasson.

A Balatonnál munkaerőhiány mindig van, és ez az idén sem lesz másként. A szezonalitásnak, amely hamarosan meg is kezdődik, mindig van egy munkaerőfelhajtó hatása, ugyanis a szezonális munkáknál a helyzet az, hogy akik odamennek, azoknak máshol van más munkahelyük, vagyis hiányzik onnan, ahonnan éppen elmegy. Afelé kellene mennünk, hogy olyan atipikus foglalkoztatottakat alkalmazzunk, akik csak szezonálisan vehetők fel – és például Ausztriában 30%-os az ilyen dolgozók aránya, akik csak így dolgoznak, mert így a „főállásuktól” nem szakadnak el közben

 - mondta Kovács László. Hozzátette: valóban megállja a helyét, hogy milliókat lehet keresni akár egy szezon alatt, csak sokan akkor jönnek rá, mennyit kell ezért dolgozni, amikor már ott vannak - és nem mindenkinek fekszik ez a tempó.

Most is lehet majd sok százezer forintot keresni a Balatonnál, csak azt vagyunk hajlamosak elfelejteni, hogy ezekben a tipikusnak mondható szezonális munkakörökben meg is kell érte dolgozni: 10-12, nem egy esetben több munkaórát is jelent ez naponta, amit azért nem bír mindenki. Megfizetik, és meg is fizetnék a vállalkozók azokat a vendéglátóiparban, akik ezt végig képesek csinálni, de nehéz találni ilyen dolgozót, és egyre nehezebb is lesz. Aki azt mondja, hogy a semmiért kapják ezek az idénymunkások ezeket a valóban komoly béreket, az nem dogozott még ilyen munkahelyen, vagyis azért kevés fogalma van róla

 - tette hozzá a a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Népszerűek a szállást is ígérő munkahelyek

Némileg visszafogottabban fogalmazott Gyurácz Tibor, a Humán Centrum szakértője. Ő azt mondta a Pénzcentrumnak, hogy bár valóban lesz munkaerőhiány, nem annyira durva mértékben, mint az elmúlt években.

Az én várakozásom az, hogy lesz munkaerőhiány, de kisebb mértékben, mint a megelőző években. Ennek leginkább az az oka, hogy sok szolgáltató esett ki a rendszerből. A kereslet picit tehát csökken, munkavállaló biztosan nem lett több.

A szakértő kifejtette azt is, hogy természetesen jelentős különbség van a diákok, és a főállásban, akár régebb óta foglalkozásszerűen ezzel foglalkozó munkavállalók között. Egy szakács például most is számíthat a sok százezres bérre, de az is igaz, hogy alaposan meg kell érte dolgozni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Diákok esetében alapul véve azt, hogy ők mennyit dolgoznak, valóban lehet jónak számító pénteket keresni, de ezek nem horribilisak. A minimálbér, plusz pár száz forint az, amit ők kereshetnek, ez tavaly 1300-1800 forintos órabért jelentett. Más a helyzet a felnőtt munkavállalókkal, a szakképzett, rutinos munkavállaló bizony keresettnek számít, és ők tényleg hazavihetik azokat a komolyabb összegeket, amelyről rendszeresen szó szokott esni. Gyakorlott szakácsot például már nehéz találni idénymunkára, és ők szép pénzeket kereshetnek

 - mondta Gyurácz Tibor. Arra is kitért, hogy a kereskedelemben egyre inkább megszokott, hogy még a szállást és az étkezést is megoldja a munkavállaló, ha azt akarja, hogy a nem helyben lakó dolgozók is a Balatonnál vállaljanak munkát - ezzel pedig maguknak is és az idénymunkásoknak is jót tesznek.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy például a kereskedelmi szektorban gyakran helyben már nem találnak a boltok, áruházak munkaerőt azon a településen vagy környéken, ahol éppen működnek, vagyis még akkor is megéri munkaerőt toborozniuk, ha a szállást is biztosítaniuk kell. Ezzel azonban jó tesznek azokkal is, akik így érkeznek meg néhány hétre dolgozni, hiszen a szállás, sés sokszor még az étkezés is biztosítva van, vagyis ezekre nem kell költeni a munkabérből, és így a lehetőség vonzó is tud lenni sokaknak, az ilyen idénymunkák egyre népszerűbbek

- tette még hozzá a HR-szakértő.

Meg lehet oldani

Akik rendesen bánnak a munkaerővel, azokhoz az idén is visszatérnek majd a munkavállalók a nyári szezonra - ezt már Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke mondta lapunk kérdésére. Azt is elmondta, hogy valóban sokat kell dolgozni, és egyre kevésbé lehet azt érezni a fiatalokon, hogy ebben a szektorban akarnának tevékenykedni.

Az a tapasztalatom és meglátásom, hogy akik korrektül kezelték a dolgozóikat eddig is, azok biztosan meg fogják oldani a munkaerő kérdését. A helyzetet persze nehezíti, hogy a Balaton szezonális úti cél, és nem mindenki teheti azt meg, hogy mind a négy évszakban nyitva legyen. Ideiglenesen biztosan elő fog állni olyan helyzet, hogy nem mindenütt lesz mindig elégséges számú munkavállaló. A fiatalok nem biztos, hogy egy olyan sérülékeny ágazatban, mint a vendéglátás vagy a turizmus akarnának tevékenykedni – és ráadásul épp a vendéglátásban elég sokat is kell dolgozni

- mondta a szövetség alelnöke lapunknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm