Warehouse staff meeting

Rengeteg magyar dolgozó áshatja el magát a munkahelye miatt: őket fenyegeti legjobban a válság

2022. december 29. 16:05

2022-ben rengeteg gazdasági változásnak lehettünk tanúi: az infláció évtizedek óta nem látott rekordokat döntöget, és miközben mindenki a közelgő válságra figyelmeztet, itthon szerencsére ennek még nem mutatkoznak a jelei a munkaerőpiacon. Idén a cégeknek a drágulás mellett komoly munkaerőhiánnyal kellett megküzdeniük, ráadásul a munkahelyeknek meg kellett találniuk a koronavírus utáni új normálist nem csak a munkavégzésben, de a toborzásban is. Most összegyűjtöttük 2022 legjobb interjúit, melyekben HR-vezetőket és -szakembereket kérdeztünk a hazai munkaerőpiaci helyzet kihívásairól és jövőjéről.

2022 mozgalmas év volt a hazai a munkaerőpiacon. Míg az év eleje sokaknak komoly bevételnövekedéssel indult – például bruttó 200 ezer forintra nőtt a minimálbér, a gyermeket nevelők SZJA-visszatérítést kaptak, a nyugdíjasok pedig 13. havi nyugdíjat – addig év közben olyan mértékű inflációt tapasztalhattunk itthon, hogy több munkaadó kényszerült második, vagy akár harmadik bérkorrekciót adni egy éven belül. A munkaerőhiány, a rezsiköltségek emelkedése és a horrorinfláció nagyban befolyásolták a munkavállalók és a cégek életét, ezért mi is sokat beszélgettünk idén ezekről a témákról a HR-centrum interjúiban.

Ezen áll vagy bukik az új munkánk

Januárban Zács Kristóffal, a Roche Szolgáltató (Európa) Kft. nemrég kinevezett HR-vezetőjével beszélgettünk arról, milyen HR-kihívások vannak egy olyan nemzetközi gyógyszeripari óriásnál, mint a Roche, és mint jelent egy nemzetközi szolgáltatóközpont (SSC) humánerőforrás vezetőjének lenni itthon. Zács Kristóf arról is beszélt a Pénzcentrumnak, milyen tipikus hibákat követnek el a magyar munkavállalók az állásinterjúkon, és hogyan tudjuk megnyerni magunkat a toborzó szakembereket akkor is, ha esetleg nincs releváns tapasztalatunk egy adott pozícióhoz.

A home office mindent visz?

A koronavírus miatt rengetegen kényszerültek egyik pillanatról a másikra átállni a távmunkára, ami gyökeresen változtatta meg egyaránt a cégek és a munkavállalók életét egyaránt. Bár a Covid miatti korlátozásokat már rég magunk mögött hagytuk, a home office továbbra is sokak életének a része. A távmunka olyan mértéken részévé vált az életünknek, hogy vannak olyan munkavállalók, akik akár fel is mondanak, ha nincs lehetőségük az otthoni munkavégzésre. Többek között erről beszélgettünk Rákos Tímeával a PwC korábbi, és Hinterstein Anikóval, a cég jelenlegi HR-vezetőivel.

Erre nem készít fel semmilyen iskola

A „puha készségek”, angolul soft skillek talán elsőre nem hangoznak ismerősnek, azonban olyan tudásról van szó, melyet mindannyian használunk életünk során. Ide tartozik például a megfelelő kommunikáció a különböző munkahelyi szituációkban, az együttműködés képessége, de akár az analitikus gondolkodásmódot is ezek közé sorolhatjuk. Nagyon sok munkaadó várja el a pályakezdőktől, hogy rendelkezzenek ezzel a tudással, azonban csak nagyon kevés helyen része az oktatásnak ezeknek a készségeknek a tudatos fejlesztése. Többek között a soft skillek fontosságáról és a munkaadói elvásárokról beszélgettünk Balogh-Simon Zsófiával és Tamási Gergellyel az IBS-től.

A hiányszakmák az igazi ütőkártyák

2022-ben a munkaerőhiány kulcsfontosságú kihívás volt itthon, ugyanis nagyon magas foglalkoztatási arány mellett volt itthon folyamatosan nagyjából 100 ezer nyitott pozíció. A munkaadók szempontjából ezt tovább nehezítette, hogy a Covid alatt szabályos munkahelyváltási hullám indult el, így a cégeknek egyre jobban oda kellett tenniük magukat, ha nem akartak új embereket toborozni a meglévő kollégák helyére. Többek között erről, a szakemberhiányról, valamint a kiégésről beszélgettünk Köcse Bálinttal, Kincentric Magyarország vezetőjével.

Brutális leépítési hullámot hozhat a válság

Az év második felében a munkaerőpiacon is jelentkeztek a közeledő válság jelei: nőtt itthon a tömeges leépítések száma, és a rezsiköltségek emelkedése rengeteg magyar munkáltatót veszélyeztetett az energiakitettsége miatt. Emellett az infláció már év közepén elvitte sokaknak a béremelését, ami újabb nyomást helyezett a munkavállalókra és a cégekre egyaránt. Többek között ezekről a témákról, valamint a munkaerőpiaci kilátásokról kérdeztük Toldi Gábor HR-szakértőt.

A családja ítéli kudarcra ezeket a munkavállalókat

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén nem csak a népszámlás miatt gyűjtött adatokat, hanem részt vettek egy nemzetközi projektben is, mely a felnőtt lakosság képességeit vizsgálta. A kutatásból kiderült, hogy óriási összefüggés van aközött, milyen családi háttérrel rendelkezik valaki, ez ugyanis nagyban kihat arra, mennyire lesz sikeres az iskolában, illetve később milyen fizetést kaphat majd. A PIAAC-kutatás eredményeiről kérdeztük Janák Katalint, a KSH Életminőség-statisztikai főosztályának vezetőjét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Indulhat a négynapos munkahét

2022-ben a Magyar Telekom óriásit robbantott a magyar munkaerőpiacon, mikor bejelentették, elkezdik tesztelni a négynapos munkahetet. Ugyan egyelőre csak egy tesztprojektről volt szó egy korlátozott létszámú csoporttal, az ötlet mindenképpen felrázta a cégeket. Egy felmérés szerint a magyar munkavállalók 80%-a dolgozna szívesen a megszokott heti öt nap helyett négyet, így igény biztosan lenne a négynapos munkahétre. Erről is kérdeztük Friedl Zsuzsát, a Magyar Telekom Chief People Officerét.

A rezsicsökkentést a munkahelyen is érezzük

A rezsiköltségek emelkedése és az infláció óriási terhet róttak idén a munkaadókra, hiszen miközben a saját kiadásaik óriásit nőttek, addig egyre komolyabb nyomást gyakorolt rájuk az infláció, hiszen nem a munkavállalóik részéről érthető elvárás volt a kompenzálás ebben a helyzetben. Emellett sok helyen komoly szakemberhiánnyal küzdenek a cégek, különösen, ha az IT területéről van szó. Szalai Enikővel, a Yettel HR vezérigazgató-helyettese beszélt a Pénzcentrumnak arról, milyen kihívások állnak a telekommunikációs vállalatok előtt, és hogyan vészelhetik át a közeledő válságot sikeresen.

A milliós fizetés csak a küszöb

A sokat emlegetett munkaerőhiányt sokszorosan érezni itthon az IT-nál: egyes becslések szerint akár 50 ezer szakember is hiányozhat itthon erről a területről. Ez pedig különösen nagy kihívást jelent az IT-területére szakosodott cégek toborzóinál, hiszen a tapasztalattal és az angolon kívül más nyelvtudással is rendelkező programozók fizetésénél a hét számjegyű összeg sokszor csupán a kezdet. Belley Éva, a Deutsche Telekom IT Solutions megbízott HR igazgatója arról beszélt nekünk, hogy vált a megtartás az új toborzássá ezen a téren az utóbbi évek során.

Százezreknek lehetne itthon jobb állása

Ugyan a Covid miatt rengetegen veszítették el itthon munkájukat, mégis viszonylag hamar el tudtak helyezkedni más területen. Ez a fajta munkavállalói rugalmasság pedig nagyon fontos lehet az előttünk álló válság során Baja Sándor, a Randstad cseh, magyar és román ügyvezetője szerint. Lehetséges, hogy lesznek elbocsájtások, azonban a szakember a Pénzcentrumnak adott interjúban bizakodó volt azzal kapcsolatban, hogy a munkaerőhiány miatt inkább átrendeződésre számíthatunk inkább a munkanélküliség helyett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem