8 °C Budapest
Komoly fordulat a magyar munkahelyeken: ki fogja megfizetni a home office árát?

Komoly fordulat a magyar munkahelyeken: ki fogja megfizetni a home office árát?

2022. február 15. 11:04

Lassan 2 éve élünk Covid-nyomás alatt, az első időkben rengetegen hangoztatták: már soha nem lesz olyan a világ, mint amilyen előtte volt. Rengeteg minden megváltozott a munka világában, ugyanakkor számos területen, ahol változásra lett volna szükség, maradt minden a régiben, és ami a legfontosabb, a remote működésnek ára van. Nagy kérdés, ki fizeti meg. Rákos Tímeával a PwC korábbi, és Hinterstein Anikóval, a cég jelenlegi HR-vezetőivel beszélgettünk, múltról és jövőről, hogy mit adott, és mit vett el tőlünk a világjárvány örökre.      

Pénzcentrum: Mi pontosan a feladata az új pozícióban?

Hinterstein Anikó:  Az egyik fő feladatom választ találni a tehetséges munkaerő bevonzásával és megtartásával kapcsolatos kérdésekre, ezzel hozzájárulva ahhoz a szakmai minőségi ügyfélkiszolgáláshoz, ami a PwC egyik legnagyobb értéke.

Miként támogatja a folyamatokat Tímea, hogy néz ki a közös munka?

Rákos Tímea: A munkaerő megtartásának és a hibrid működésre való átállásnak vannak szervezet-, illetve vezetésfejlesztési és változásmenedzsment aspektusai is. Coachként és szervezetfejlesztőként támogatom ezeket a változásokat mind a cégen belül, mind pedig az ügyfeleink körében.

Lassan 2 éve élünk Covid-nyomás alatt, az első időkben rengetegen hangoztatták: már soha nem lesz olyan a világ, mint amilyen előtte volt. Önök hogy látják: mi az, ami nagyot változott a hr területén az elmúlt 2 évben, és mi az, aminek meg kellett volna változnia, mégsem történt meg?

Rákos Tímea: Nagyon eltérő gyakorlatokat láthatunk a magyar piacon, de a remote working, home office, hibrid munkavégzés valamilyen formája nagyon sok vállalatnál az új norma. Ennek nyomán változott a munkarend, kiépültek virtuális és hibrid működési folyamatok. Mi a PwC-nél a toborzási folyamattól az onboardingon át a képzés-fejlesztésig, bármilyen HR és fejlesztési funkciót képesek vagyunk virtuális vagy hibrid formában ellátni.

Digitális érettségünk sokat fejlődött, a munkavégzés rugalmasabbá vált, de az már a pandémia elején látszott, hogy a remote működésnek ára is van. Kihat a személyes kapcsolatokra, vezetői kultúrára, tudásmegosztásra, a cégidentitással való azonosulásra, új kollégák integrálására, közösségépítésre, munka-magánélet egyensúlyára, és számos egyéb, a cégkultúrát befolyásoló tényezőre. Akik a működést érintő változások mellett ezen soft tényezőkre is képesek voltak figyelmet fordítani, nem csak az új norma előnyeit aknázzák ki jobban, de a jelenlegi kiélezett munkaerőpiaci helyzetben is versenyképesek maradnak.

Hinterstein Anikó: Véleményem szerint a Covid csak katalizátor szerepet töltött be és felgyorsította azokat a változásokat, amelyeket a trendek prognosztizáltak. Gondolok itt a digitális megoldások térnyerésére, a távoli munkavégzésre, a megváltozott munkavállalói elvárásokra. Ezek a változások a HR területre ugyanúgy kihatottak: előtérbe kerültek az online megoldások a toborzásban, a képzés-fejlesztésben, a változásmenedzsmentben és a HR szervezeteknek is meg kellett tanulniuk, hogyan kell a megváltozott ügyféligényekre gyorsan reagálni.

Hogy látják, öntudatosabbak lettek a dolgozók? Az USA-ból érkeztek még az ősszel olyan adatok, melyek szerint tömegesen mondtak fel a dolgozók. Önök tapasztaltak hasonlót?

Hinterstein Anikó: Az, hogy a munkavállalók tudatosabbak lettek, szerintem kevésbé a Covid hatása, az maximum a rugalmas munkavégzés iránti igényt erősítette fel. Egyszerűen az a tény, hogy megváltozott a munkaerőpiaci helyzet, hogy egyre több szakmai területen harc folyik a szakemberekért, változást hozott a munkavállalói attitűdben is, hiszen a jelöltek sokkal jobb alkupozícióban vannak, mint korábban. És ebben a kiélezett piaci versenyben a vállalatok a meglévő munkaerő megtartására is sokkal nagyobb hangsúlyt kell, hogy fektessenek.

Bátran kijelenthető, hogy válságban vannak a korábbi hr modellek, például a tekintélyelvű vezetési stílus, habár sok helyen tartja még magát. Önök hogy látják, mi jön helyette?

Hinterstein Anikó: Én abban hiszek, hogy a felhatalmazás, a bevonás a jövő, hogy a rugalmasságnak túl kell mutatnia azon, hogy mikor és honnan dolgoznak a kollégáink. Az új szervezeti modellek, legyen szó agilitásról vagy holokráciáról, sokkal több „hatalmat” adnak a munkavállalók kezébe: dönthetnek arról, hogy egy adott célt milyen módon érjenek el, de akár arról is, hogy ki milyen feladaton, milyen együttműködési keretek között dolgozzon.

Rákos Tímea: Felhatalmazás nincs bizalom nélkül, de ez nem épül ki egyik napról a másikra. Ahol viszont van bizalom, ott megtörténik a felelősségvállalás, önállóság, előtérbe kerül az innováció, kreatív gondolkodás, kísérletezés, csupa olyan tényező, ami egy kiszámíthatatlanabb VUCA (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous) világban a folyamatos megújulás és fenntartható működés alapja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A stratégiai átalakulás mellett fontos a digitális transzformáció is, ennek hiánya még mind a mai napig komoly gátja a fejlődésnek. Önökebben nyilván élen járnak, így adja magát a kérdés: Melyek az átalakulás azon az előnyei, amit feltétlenül látnia kell például egy magyar kis-vagy középvállalat vezetőjének?

Hinterstein Anikó: A digitalizáció lehetőséget teremt a hatékonyság javításra, a folyamatfejlesztésre, az ügyfélelégedettség növelésére, a gyorsabb reakciókra, a mérésre és a folyamatos visszaméréseknek köszönhetően a javításra, fejlesztésre. Ugyanakkor a digitalizáció csak eszköz, az üzleti célok mentén kell tudnunk meghatározni, hogy milyen feladatokat, milyen folyamatokat ültetünk át a digitális térbe. A PwC HR csapatával idén kezdtünk el egy HR transzformációs projektet, amellyel a cél, hogy az értékteremtő, tanácsadói tevékenységekre több idő jusson a repetatív feladatok automatizálásával, és mindemellett azt is szeretnénk, hogy ha a kollégáinknak és a cégünkhöz jelentkező jelölteknek maximális ügyfélélményt biztosítanánk.

Rákos Tímea: Egyetértek Anikóval, hogy a digitalizáció és automatizáció, illetve az egyszerűsítés működésfejlesztési szempontból elengedhetetlen, de akkor lesz hatékony, ha az újfajta folyamatokhoz és működéshez való hozzáállás is fejlődik, és a vállalati kultúra, az ösztönzési és teljesítménymenedzsment rendszerek alakulása is leköveti ezeket a változásokat.

Önöknél mekkora gondot okoz a munkaerőhiány, hány nyitott pozíció van jelenleg? Mekkora gond a fluktuáció?

Hinterstein Anikó: A megváltozott piaci körülményeket természetesen mi is érezzük, a proaktív jelentkezők száma évről évre csökken, főként a tapasztalattal rendelkező szegmensben. Viszont a PwC még mindig egy vonzó brand a tanácsadói piacon, a jó közösség, a támogató légkör, az izgalmas szakmai feladatok, a szakmai minőség sok új kollégát vonz be a vállalathoz és az elmúlt években egyre több olyan új kollégánk érkezik, akiknek a nálunk dolgozó munkatársak ajánlották a céget.

Mi ma a három legfontosabb megtartó erő, hogy küzdenek a kollégákért? 

Hinterstein Anikó: A PwC 2021-es kutatása szerint a munkahelyválasztási preferenciák rangsorában az alapbér, a rugalmas munkarend és a kiszámítható időbeosztás állnak az élen. Ezeknek a tényezőknek abban is fontos szerepük van, hogy megtartsuk a kollegáinkat, emiatt különös figyelmet fordítunk rájuk. Mindemellett azt is fontosnak tartjuk, hogy tovább erősítsük azokat az értékeinket, amiért a kollégáink szívesen tartoznak a PwC-hez vagy akár ami miatt szívesen térnek vissza hozzánk, mint a közösség, a szakmai fejlődés és a támogató légkör. Idén ősszel például egy olyan új közösségi-kollaborációs teret tervezünk átadni, ami élménnyé teheti a közös munkát, az együtt töltött időt.

Rákos Tímea: A rugalmas munkarendhez szervesen kapcsolódik a well-being, a mentális és fizikai egészséget támogató programok megjelenése és munka-magánélet egyensúlyának támogatása. Azok a munkáltatók, amelyek tudatosan figyelnek a kollégáik mentális egészségére, alkalmazkodó és ellenálló képességük fejlesztésére, a terhelés tudatos kezelésére, elébe mehetnek a mostanában oly sokakat érintő kiégésnek. Számos ilyen programot indítottunk el, van személyes mentális tanácsadás, reziliencia fejlesztési programok, kollégáink élhetnek a sabbatical vagy részmunkaidő lehetőségével, és idén például bevezettük a hosszabb Apaszabit is. Ez azt jelenti, hogy az apukákat megillető 5 napos pótszabadságot egységesen 20 munkanapra emeltük.

(Címlapkép: PwC)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem