13 °C Budapest
Súlyos dolog derült ki a magyarok órabéréről: a számok nem hazudnak, ez botrányos

Súlyos dolog derült ki a magyarok órabéréről: a számok nem hazudnak, ez botrányos

2022. december 12. 16:04

Az Európai Unión belül tavaly Magyarországon 4 300 forintra jött ki a munkaadók bérköltsége egy órára, ezzel pedig nálunk volt a harmadik legolcsóbb a foglalkoztatás az unión belül. Ugyan az alacsony fizetések vonzóak a külföldi cégek számára, a magyar munkavállalók számára nem éppen jó hír, hogy csak Romániában és Bulgáriában alacsonyabbak az órabérek, mint nálunk. Megnéztük, hogy európai összehasonlításban mekkora különbségek vannak a munkaerő költségeinél, és mennyire befolyásolja külföldi cégek kiadásait itthon a magas infláció és a gyenge forint.

Az Eurostat által évente elkészített munkaadói bérköltség-index alapján 2021-ben az átlagos órabér az EU-n belül 32,8 euró volt, mai árfolyamon 13 600 ezer forint. Ehhez képest a magyar átlagos órabér az adatok szerint csupán 10,4 euró, vagyis 4 300 forint, ami csupán harmada az európai átlagbérnek. Ezzel nálunk volt a harmadik legalacsonyabb az óránkénti fizetés átlagos összege, ennél rosszabbul csak Romániában (8,5 euró; 3 500 forint), valamint Bulgáriában (7 euró; 2 900 forint) kerestek a munkavállalók.

Közel hétszeres bérkülönbség az unión belül

A kutatásban az átlagos órabéreket a munkaadói költségek alapján határozzák meg a 10 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek esetében, amibe nem csak a fizetések tartoztak bele, de az egészségügyi járulékok és az adók is. Ez alapján tavaly órabérre lebontva a cégeknek Dániában kellett fizetni a munkavállóik után, 46,9 eurót, közel 20 ezer forintot. A második helyen Luxemburg végzett 43 euróval (18 ezer forint), míg Belgiumban volt a harmadik legmagasabb a foglalkoztatás óránkénti költsége: 41,6 euró (17 300 forint).

Ehhez képest a sereghajtó Bulgária volt 7 eurós óránkénti bérköltséggel, ezt előzte meg Románia 8,5 euróval (3 500 forint), Magyarország pedig a 27 tagállam közül hátulról a harmadik, vagyis a 25. helyen végzett. Nálunk tavaly 10,4 euróba (4 300 forintba) került a munkaerő alkalmazása egy órára lebontva. Ha a legolcsóbb Bulgáriát összevetjük a ledrágább Dániával, akkor azt látjuk, hogy az utóbbiban majdnem hétszer annyiba kerül a munkaerő foglalkoztatása, mint a legolcsóbb országban az EU-n belül.

Az uniós átlag tavaly 32,8 euró (13 600 forint), ennek nagyjából egyharmadába került a magyar munkaerő foglalkoztatása 2021-ben.

A szomszéd országokhoz képest is olcsó a magyar munkaerő

Ha megnézzük, mennyibe kerül a munkavállalók foglalkoztatása a régió más országaihoz képest, akkor Románia kivételével szintén nálunk a legolcsóbb a munkaerő. Szlovákiában 14,2 euróra (6 ezer forint) jön ki az órabér, míg Csehországban 15,3 euró (6 400 forint), Szlovéniában 21,1 euró (8 800 forint) ez  amunkáltatói költség. Magyarországhoz egyébként a munkaerőköltségekben a legközelebb Horvátország van 11,2 euróval (4 700 forint), de ott is magasabb nálunk az óránkénti foglalkoztatás.

A szomszédos Ausztriában pedig 37,5 euró (15 600 forint) kerül átlagosan óránként foglalkoztatni valakit, ami nagyjából a magyar óránkénti munkáltatói költség három és félszerese.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Emelkedő tendencia

2022-ben sokaknak jelentős béremeléssel indult, például a minimálbér bruttó összege 200 ezer forintra nőtt, bár azóta a 22,5%-os infláció ezt bőven elvitte. A bérek emelkedése egyébként a foglalkoztatási költségeknél is látszik: míg 2020-ban 9,9 euró (4 100 forint), addig tavaly már 10,4 euró volt (4 330 forint) ez az összeg, vagyis 5%-os emelkedést tapasztalhattak a cégek a magyar munkaerő setében. Az idei évről ugyan még nincsenek adatok, de valószínűleg a 20%-os idei minimálbéremelés itt is érezteti fogja a hatását.

A forintromlás is kedvez a cégeknek

Az, hogy ennyire alacsonyak nálunk a foglalkoztatás költségei európai összehasonlításban, sok esetben kedvező gazdaságilag: így a nagy nemzetközi cégeknek megéri ide kiszervezni a feladataikat, vagy idehozni a gyártást. Ugyan 2022-ről még nem jelentek meg ezek az adatok, de könnyen lehet, hogy még olcsóbbá vált a magyar munkaerő foglalkoztatása. A forint romlása miatt pedig valószínű, hogy euróban akár csökkent is a külföldi cégek bérköltsége Magyarországon , hiszen így kevesebb eurót kerülnek ugyanazok a fizetések. Így egyértelműen megéri Magyarországra hozni a munkát, a viszont kérdés, hogy a külföldi munkaadók hajlandóak lesznek-e akkora emelést adni, ami kompenzálja a 20% feletti inflációt. Amennyiben a jövő évi béremelések nem éri el az infláció mértékét, az a forintgyengüléssl együtt még jobban lenyomhatja a hazai munkaerő költségeit európai összehasonlításban.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem