33 °C Budapest
Súlyos dolog derült ki a magyarok órabéréről: a számok nem hazudnak, ez botrányos

Súlyos dolog derült ki a magyarok órabéréről: a számok nem hazudnak, ez botrányos

2022. december 12. 16:04

Az Európai Unión belül tavaly Magyarországon 4 300 forintra jött ki a munkaadók bérköltsége egy órára, ezzel pedig nálunk volt a harmadik legolcsóbb a foglalkoztatás az unión belül. Ugyan az alacsony fizetések vonzóak a külföldi cégek számára, a magyar munkavállalók számára nem éppen jó hír, hogy csak Romániában és Bulgáriában alacsonyabbak az órabérek, mint nálunk. Megnéztük, hogy európai összehasonlításban mekkora különbségek vannak a munkaerő költségeinél, és mennyire befolyásolja külföldi cégek kiadásait itthon a magas infláció és a gyenge forint.

Az Eurostat által évente elkészített munkaadói bérköltség-index alapján 2021-ben az átlagos órabér az EU-n belül 32,8 euró volt, mai árfolyamon 13 600 ezer forint. Ehhez képest a magyar átlagos órabér az adatok szerint csupán 10,4 euró, vagyis 4 300 forint, ami csupán harmada az európai átlagbérnek. Ezzel nálunk volt a harmadik legalacsonyabb az óránkénti fizetés átlagos összege, ennél rosszabbul csak Romániában (8,5 euró; 3 500 forint), valamint Bulgáriában (7 euró; 2 900 forint) kerestek a munkavállalók.

Közel hétszeres bérkülönbség az unión belül

A kutatásban az átlagos órabéreket a munkaadói költségek alapján határozzák meg a 10 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégek esetében, amibe nem csak a fizetések tartoztak bele, de az egészségügyi járulékok és az adók is. Ez alapján tavaly órabérre lebontva a cégeknek Dániában kellett fizetni a munkavállóik után, 46,9 eurót, közel 20 ezer forintot. A második helyen Luxemburg végzett 43 euróval (18 ezer forint), míg Belgiumban volt a harmadik legmagasabb a foglalkoztatás óránkénti költsége: 41,6 euró (17 300 forint).

Ehhez képest a sereghajtó Bulgária volt 7 eurós óránkénti bérköltséggel, ezt előzte meg Románia 8,5 euróval (3 500 forint), Magyarország pedig a 27 tagállam közül hátulról a harmadik, vagyis a 25. helyen végzett. Nálunk tavaly 10,4 euróba (4 300 forintba) került a munkaerő alkalmazása egy órára lebontva. Ha a legolcsóbb Bulgáriát összevetjük a ledrágább Dániával, akkor azt látjuk, hogy az utóbbiban majdnem hétszer annyiba kerül a munkaerő foglalkoztatása, mint a legolcsóbb országban az EU-n belül.

Az uniós átlag tavaly 32,8 euró (13 600 forint), ennek nagyjából egyharmadába került a magyar munkaerő foglalkoztatása 2021-ben.

A szomszéd országokhoz képest is olcsó a magyar munkaerő

Ha megnézzük, mennyibe kerül a munkavállalók foglalkoztatása a régió más országaihoz képest, akkor Románia kivételével szintén nálunk a legolcsóbb a munkaerő. Szlovákiában 14,2 euróra (6 ezer forint) jön ki az órabér, míg Csehországban 15,3 euró (6 400 forint), Szlovéniában 21,1 euró (8 800 forint) ez  amunkáltatói költség. Magyarországhoz egyébként a munkaerőköltségekben a legközelebb Horvátország van 11,2 euróval (4 700 forint), de ott is magasabb nálunk az óránkénti foglalkoztatás.

A szomszédos Ausztriában pedig 37,5 euró (15 600 forint) kerül átlagosan óránként foglalkoztatni valakit, ami nagyjából a magyar óránkénti munkáltatói költség három és félszerese.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emelkedő tendencia

2022-ben sokaknak jelentős béremeléssel indult, például a minimálbér bruttó összege 200 ezer forintra nőtt, bár azóta a 22,5%-os infláció ezt bőven elvitte. A bérek emelkedése egyébként a foglalkoztatási költségeknél is látszik: míg 2020-ban 9,9 euró (4 100 forint), addig tavaly már 10,4 euró volt (4 330 forint) ez az összeg, vagyis 5%-os emelkedést tapasztalhattak a cégek a magyar munkaerő setében. Az idei évről ugyan még nincsenek adatok, de valószínűleg a 20%-os idei minimálbéremelés itt is érezteti fogja a hatását.

A forintromlás is kedvez a cégeknek

Az, hogy ennyire alacsonyak nálunk a foglalkoztatás költségei európai összehasonlításban, sok esetben kedvező gazdaságilag: így a nagy nemzetközi cégeknek megéri ide kiszervezni a feladataikat, vagy idehozni a gyártást. Ugyan 2022-ről még nem jelentek meg ezek az adatok, de könnyen lehet, hogy még olcsóbbá vált a magyar munkaerő foglalkoztatása. A forint romlása miatt pedig valószínű, hogy euróban akár csökkent is a külföldi cégek bérköltsége Magyarországon , hiszen így kevesebb eurót kerülnek ugyanazok a fizetések. Így egyértelműen megéri Magyarországra hozni a munkát, a viszont kérdés, hogy a külföldi munkaadók hajlandóak lesznek-e akkora emelést adni, ami kompenzálja a 20% feletti inflációt. Amennyiben a jövő évi béremelések nem éri el az infláció mértékét, az a forintgyengüléssl együtt még jobban lenyomhatja a hazai munkaerő költségeit európai összehasonlításban.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm