50 EUR euro bank note standing on top of a pile of hungarian 20000 forint HUF Ft bank notes background. Currency devaluation illustration

Fájdalmas számok jelentek meg: ennyit nyertünk volna az infláción, ha euróban keresünk

2022. november 6. 20:03

Jelentősen gyengült idén a forint, az infláció egyedszázada nem látott mértékűre hízott szeptemberre, a mindennapi élethez szükséges dolgok beszerzése egyre többe kerül. Nem csoda, ha sokan gondolkodnak azon, hogy jobb lenne ha euróban kapnák fizetésüket.

A forint időről időre jelentősen meggyengült az idén, az infláció negyedszázada nem látott mértékűre hízott szeptemberre, a mindennapi élethez szükséges holmik beszerzése egyre többet húz ki a pénztárcánkból. Ezek kapcsán biztosan sokaknak megfordult a fejében, milyen kár, hogy nem euróban kapják a fizetésüket. A 24.hu annak járt utána, mennyire jártunk volna jól, ha élhettünk volna ezzel a lehetőséggel.

A Munka Törvénykönyve alapvetően tiltja a devizában való kifizetést, Magyarországon létező munkaviszony kapcsán a munkabért fő szabályként forintban kell megállapítani és kifizetni,ám szabály alól azonban vannak kivételek. Ilyen a külföldi munkavégzés esetén, a Magyarországon foglalkoztatott külföldieknek, illetve a Magyarországon foglalkoztatott magyar, vezető állású munkavállalóknak akár euróban is adható a fizetés. Továbbá, ha nem munkaviszonyról van szó, hanem vállalkozói vagy megbízási díjról, azt is kiköthetik a felek devizában.

A forint alapú bérezés szempontjából irreleváns, hogy a foglalkoztató esetlegesen külföldön bejegyzett cég-e, mivel ha a foglalkoztatás Magyarországon történik, akkor arra a munkajogviszonyra az MT szabályait kell alkalmazni. A gyenge forintra válaszként a kompenzáció lehet a megoldás, ugyanis amennyiben a munkáltató szeretné csökkenteni a munkavállalók inflációs és forintgyengülésből eredő terheit, úgy erre több – forintalapú – megoldása lehet.

Megfelelően kidolgozott segélyezési vagy bónuszrendszerrel ugyanis a szakértők szerint el lehet érni ugyanazt a célt, mint amit az eurós bérkifizetéssel kívánna elérni a munkáltató.

Ennyit nyerhettünk volna

A lap azt is kiszámolta, hogy mennyit nyerhetnénk egyébként ha euróban kapnánk a fizetésünket. Bár az országban ritka az eurós fizetés, és több feltételnek is meg kellene valósulnia ahhoz, hogy euróban kapja valaki a fizetést, egy egyszerűsített példán mutatták be, mi történt volna, ha a dolgozó euróban kapná a bérét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha egy januárban euróban (360 forintos MNB-középárfolyamon) fixált fizetésből indulunk ki, és azt feltételezzük, hogy a dolgozó minden hónap tizedikén (ez a fizetések határideje) a legjobb árfolyamon átváltja a bérét (vételi árfolyamon), akkor számításaik szerint a tíz hónap alatt bő félhavi fizetést nyerhetett volna (azzal együtt,  hogy a vételi árfolyam mindig az alacsonyabb).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05