Modern office area

Változnak az idők: legszívesebben ma már minden magyar ilyen helyeken dolgozna

2022. október 26. 10:31

Jelentősen átformálta az irodapiaci igényeket az elmúlt két esztendő. Soha ekkora kereslet nem volt még a szabadon átalakítható munkahelyi terekre, mint most. Egy felmérése szerint a flexibilis irodahelyiségek globális piaca 2025-re elérheti a 13 milliárd dollárt, ami 70%-os növekedést jelent a 2020-as évhez képest. A variálható terek mellett egyre népszerűbbek a kikapcsolódást és az egészségmegőrző megoldásokat ötvöző, úgynevezett well-being szolgáltatások. 

A modern, nagyvárosi ember az ideje 90%-át épületekben tölti, leginkább a munkahelyén, az irodában. Rétfalvi Gábor, a G-Green Interior Kft. ügyvezetője tapasztalatai alapján állítja, hogy 2022-ben 10-ből 10-en olyan irodabelsőt terveztettek velük, amelyben helyet kaptak a well-beinget erősítő extrák. „Szinte alapértelmezett, hogy legyenek motorikusan, magasságban állítható asztalok, a hát, a nyak, a derék védelmét szolgáló, ergonomikus kialakítású székekkel együtt.

Az is elvárás, hogy egy akusztikailag tudatosan kialakított és zöld környezet vegye körül a munkavállalót, ahol az otthonán kívül is jól érzi magát. Egy ilyen munkaállomás (beleértve az asztalt, a széket, az irattároló szekrényt, a fényviszonyokat, az akusztikai tulajdonságokat stb.) olyan komplex fizikai környezet, melynek részleteit gondosan megtervezve nemcsak javul a munkatársak közérzete, de fokozhatjuk a hatékonyságukat is” – osztja meg velünk a szakember.

Hibrid és multifunkcionális irodákat keresnek a megrendelők

2022 slágere a hibrid iroda, melynek lényege, hogy az irodai jelenlétet és a távmunkát ötvözzük. Feladatorientáltan tudjuk szervezni kapacitásainkat, pl. az adminisztratív, home office-ból is végezhető munkákat otthonunk kényelmében vagy más helyen is elláthatjuk, míg az irodai közeget és a közös, kreatív munkát igénylő feladatokat pedig a munkaállomásainknál.

Az irodaházak bérlői továbbá olyan modulárisan szervezhető, multifunkcionális tereket alakíttatnak ki, amelyekben szabadon kombinálhatóak a formális és az informális terek. Rétfalvi Gábor szerint egyre többen vannak, akik olyan irodában gondolkodnak, ahol a kötetlen brainstormingnak éppen úgy helye van, mint az egymástól szeparáltan elhelyezett munkaállomásoknak. A szakember úgy látja, hogy a mai munkaerőhiányos környezetben a cégek hajlandóak több pénzt áldozni a minőségi és ergonómiai szempontok szerint kialakított munkahelyi környezetre. „Találó mondás lett, hogy a megtartás az új toborzás. Az egészségesebb munkakörnyezetet biztosító munkahely pedig nem feltétlenül kerül többe, ha abból indulunk ki, hogy az ilyen helyen foglalkoztatott munkaerő jobb teljesítményre képes a nyolcadik munkaórában, mint az a kollégája, akit nem ilyen körülmények fogadnak a munkahelyén” – szögezi le ennek kapcsán a fft. ügyvezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?