9 °C Budapest
Female workers working together in fishing industry

Fájdalmas hónapok várnak a magyar dolgozókra: ez még csak a kezdet, sokan fognak kevesebbet keresni

2022. október 24. 16:01

Az egy százalékot sem érte el augusztusban a reálbérek emelkedésének üteme. Megkérdeztük a szakértőket, hogy negatívba fordulhat-e ez a mutató a közeljövőben, és azt is, hogy várható-e tömeges elbocsátás a válság miatt a munkaerőpiacon?

Ma reggel közölte a KSH a bérek augusztusi alakulását az előző évhez mérten. Az adatokból kiderül, hogy a bruttó átlagbér 497 200 forint volt, a reálbérek a tavalyi év azonos időszakához képest csak 0,9%-kal nőttek, vagyis nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy a brutális inflációs miatt csökkenjen itthon a fizetések reálértéke. A bérek reáltértéke négy és fél éve, 2018 februárjában csökkent utoljára, most azonban újra igen közel járunk hozzá: hogy ennek mekkora a valós veszélye, azt most megkérdeztük a HR-szakértőktől. Rövidtávon ugyan nem, de néhány hónap múlva szerintük is csökkenhet a reálérték.

Nagy nyomás a cégeken

A cégeknek sok nehézséggel kell most szembenézniük, ami előbb vagy utóbb a bérek reálértékében is megmutatkozhat, és nem elképzelhetetlen, hogy a mutató hamarosan negatívba fordul át – ezt mondta a Pénzcentrumnak adott gyorselemzésében Toldi Gábor, a DTC Solutions munkatársa, HR-szakértő.

Inkább azt gondolom, hogy előbb vagy utóbb csökkenni fognak a reálbérek. A jelenlegi gazdasági kilátások mindenképp ezt prognosztizálják, például az árfolyammozgásból következő, vagy az energiaárak növekedése miatt megugró költségek miatt erre lehet következtetni. Ezek mind exponenciálisan sújtják a vállalatokat, a profit-margin pedig folyamatosan csökken, a vállalatoknak pedig nyilván az az érdekük, hogy szorosabb költségkontrollt valósítsanak meg

- mondta Toldi Gábor. Hozzátette, hogy a munkaerőpiacon ismét megfordult a szokásos trend: kevesebb lett az álláshirdetés, viszont a másik oldalon egyre többen keresnek munkát.

Nagyon ellentmondásos állapot, amiben most vagyunk, mert miközben a válság már itt kopogtat az ajtón, a vállalatok nem állnak le a munkaerő-toborzással. Az állásportálok piacán már trendfordulóról beszélnek: a munkakereső oldalakon folyamatosan nő az aktív álláskeresők száma, de a hirdetések száma viszont csökken. Szerintem lehet arra számítani, hogy a jelenlegi szintnél magasabb lesz a munkanélküliség, de ha nem lesz akkora arcra esés a gazdaságban, mint 2008-ban, akkor enyhülni fog a nyomás, a munkaerőpiacon ugyanis most komoly felvevőerő van.

A kormány már nem tud segíteni

Nem lesz gyors folyamat, de nagy biztonsággal megjósolható, hogy a bérek reálértéke hamarosan csökkenni kezd

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

– mondta lapunknak Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke, a Humán Centrum Kft. ügyvezetője, HR-szakértő. Véleménye szerint ez a csökkenés leginkább az inflációnak köszönhető majd, illetve annak a nyomásnak, amely a Magyarországon működő cégekre hárul.

Középtávon számítok arra, hogy igen, csökkenni fog, mert korrekciónak kell következnie. Másrészt olyan folyamatok zajlanak most a világban, amelyek már recesszió vetítenek előre Európában és az Egyesült Államokban is. Egyfelől van egy kényszer, hogy a béreket itthon felzárkóztassuk az európai minimálbérhez, másfelől pedig ez lehetőség, hogy a cégek ahol csak lehet, csökkentsék a költségeiket. Ez egy állandó balansz-keresés a munkaerőpiacon

- mondta el Dénes Rajmund Roland. A munkanélküliségi adatokban ő is kis növekedést vár, de még ő sem tudja, mekkora lesz ennek a mértéke.

Jelen pillanatban ugye a teljes foglalkoztatottság valósul meg Magyarországon, de számítani lehet arra, hogy ennek hamarosan vége lehet. Ez tulajdonképpen egy visszarendeződés lesz, a COVID utáni időszakban ugye többen szereztek munkát, ekkor indult meg a mutató lejjebb. Nehéz megmondani, hogy a bérekre milyen hatása lesz, nagyban függ attól, hogy például milyen minimálbérben sikerül megállapodni a szakszervezetekkel. A vállalatok részéről van olyan hang, hogy a béremelésre fordítható pénzt ki is kell termelni, a kormány pedig nem tud adni a bérekre fordítható támogatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem