Female workers working together in fishing industry

Fájdalmas hónapok várnak a magyar dolgozókra: ez még csak a kezdet, sokan fognak kevesebbet keresni

2022. október 24. 16:01

Az egy százalékot sem érte el augusztusban a reálbérek emelkedésének üteme. Megkérdeztük a szakértőket, hogy negatívba fordulhat-e ez a mutató a közeljövőben, és azt is, hogy várható-e tömeges elbocsátás a válság miatt a munkaerőpiacon?

Ma reggel közölte a KSH a bérek augusztusi alakulását az előző évhez mérten. Az adatokból kiderül, hogy a bruttó átlagbér 497 200 forint volt, a reálbérek a tavalyi év azonos időszakához képest csak 0,9%-kal nőttek, vagyis nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy a brutális inflációs miatt csökkenjen itthon a fizetések reálértéke. A bérek reáltértéke négy és fél éve, 2018 februárjában csökkent utoljára, most azonban újra igen közel járunk hozzá: hogy ennek mekkora a valós veszélye, azt most megkérdeztük a HR-szakértőktől. Rövidtávon ugyan nem, de néhány hónap múlva szerintük is csökkenhet a reálérték.

Nagy nyomás a cégeken

A cégeknek sok nehézséggel kell most szembenézniük, ami előbb vagy utóbb a bérek reálértékében is megmutatkozhat, és nem elképzelhetetlen, hogy a mutató hamarosan negatívba fordul át – ezt mondta a Pénzcentrumnak adott gyorselemzésében Toldi Gábor, a DTC Solutions munkatársa, HR-szakértő.

Inkább azt gondolom, hogy előbb vagy utóbb csökkenni fognak a reálbérek. A jelenlegi gazdasági kilátások mindenképp ezt prognosztizálják, például az árfolyammozgásból következő, vagy az energiaárak növekedése miatt megugró költségek miatt erre lehet következtetni. Ezek mind exponenciálisan sújtják a vállalatokat, a profit-margin pedig folyamatosan csökken, a vállalatoknak pedig nyilván az az érdekük, hogy szorosabb költségkontrollt valósítsanak meg

- mondta Toldi Gábor. Hozzátette, hogy a munkaerőpiacon ismét megfordult a szokásos trend: kevesebb lett az álláshirdetés, viszont a másik oldalon egyre többen keresnek munkát.

Nagyon ellentmondásos állapot, amiben most vagyunk, mert miközben a válság már itt kopogtat az ajtón, a vállalatok nem állnak le a munkaerő-toborzással. Az állásportálok piacán már trendfordulóról beszélnek: a munkakereső oldalakon folyamatosan nő az aktív álláskeresők száma, de a hirdetések száma viszont csökken. Szerintem lehet arra számítani, hogy a jelenlegi szintnél magasabb lesz a munkanélküliség, de ha nem lesz akkora arcra esés a gazdaságban, mint 2008-ban, akkor enyhülni fog a nyomás, a munkaerőpiacon ugyanis most komoly felvevőerő van.

A kormány már nem tud segíteni

Nem lesz gyors folyamat, de nagy biztonsággal megjósolható, hogy a bérek reálértéke hamarosan csökkenni kezd

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

– mondta lapunknak Dénes Rajmund Roland, az MMOSZ elnöke, a Humán Centrum Kft. ügyvezetője, HR-szakértő. Véleménye szerint ez a csökkenés leginkább az inflációnak köszönhető majd, illetve annak a nyomásnak, amely a Magyarországon működő cégekre hárul.

Középtávon számítok arra, hogy igen, csökkenni fog, mert korrekciónak kell következnie. Másrészt olyan folyamatok zajlanak most a világban, amelyek már recesszió vetítenek előre Európában és az Egyesült Államokban is. Egyfelől van egy kényszer, hogy a béreket itthon felzárkóztassuk az európai minimálbérhez, másfelől pedig ez lehetőség, hogy a cégek ahol csak lehet, csökkentsék a költségeiket. Ez egy állandó balansz-keresés a munkaerőpiacon

- mondta el Dénes Rajmund Roland. A munkanélküliségi adatokban ő is kis növekedést vár, de még ő sem tudja, mekkora lesz ennek a mértéke.

Jelen pillanatban ugye a teljes foglalkoztatottság valósul meg Magyarországon, de számítani lehet arra, hogy ennek hamarosan vége lehet. Ez tulajdonképpen egy visszarendeződés lesz, a COVID utáni időszakban ugye többen szereztek munkát, ekkor indult meg a mutató lejjebb. Nehéz megmondani, hogy a bérekre milyen hatása lesz, nagyban függ attól, hogy például milyen minimálbérben sikerül megállapodni a szakszervezetekkel. A vállalatok részéről van olyan hang, hogy a béremelésre fordítható pénzt ki is kell termelni, a kormány pedig nem tud adni a bérekre fordítható támogatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18