19 °C Budapest
Upper part of the facade of the post office with a sign POSTA (eng. post office) in Balatonfoldvar, Hungary. Cloudy autumn sky at the background. High perspective view.

Fizetésemelést akarnak az állami vállalatoknál: nem volt jó ötlet a 3 éves bérmegállapodás?

2022. augusztus 22. 20:45

Legalább inflációkövető bérfejlesztést követelnek szakszervezetek az állami vállalatoknál. 3 év alatt összesen 15 százalékos emelésre jogosultak a dolgozók egy megállapodás szerint, amelyet tavaly júniusban fogadott el a kormány. Csakhogy a vágtató infláció miatt már most kevesebbet ér a keresetük, mint a béralku előtt – írta meg az RTL Klub.

Az állami vállalatok szakszervezetei szerint elengedhetetlen az inflációkövető bérfejlesztés, annak ellenére is, hogy a legutóbbi megállapodás szerint 3 év alatt összeseb 15 százalékos emelésre jogosultak a dolgozók.

Eszerint a megállapodás szerint emelkedett a vasutasok fizetése is: idén januártól 10 százalékkal kapnak többet, amit egy további 5 százalékos emelés fog követni jövőre. A MÁV-nál lévő szakszervezet úgy számol, hogy egy átlagos kalauz jelenleg nettó 250 ezer forintot keres.

Legalább az inflációkövető bérfejlesztésre lesz szükség ebben az évben is, és azért ezt ki kellene egészíteni, illetve a következő évben is

 – mondta a Híradónak Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke, de nem jobb a helyzet a postások esetében sem. Náluk szintén összesen 15 százalék plusz pénz jár 3 év alatt, de más ütemben. Tavaly 4 százalékos emelést kaptak júliusban, és 9 százalékot januárban. Azaz 2 százalékra jogosultak még jövőre. Pedig a Postás Szakszervezet szerint is legalább inflációkövető emelés szükséges, ami a jövőre esedékes emelésnek a többszörösének kéne lennie.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az infláció miatt a bérmegállapodásban érintettek állami vállalatoknál dolgozók bére kevesebbet ér a boltokban, tehát mindenképpen érthető az igényük arra, hogy bérkorrekciót szeretnének

 – mondta a Híradónak Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője. Arról nincs hír se a MÁV-Volán Csoport, se a Posta vezetőinek oldaláról, hogy várható-e a hároméves bérmegállapodás újratárgyalása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?