26 °C Budapest
Indul a nyári razzia: erre utaznak a hatóságok, jöhetnek a bírságok

Indul a nyári razzia: erre utaznak a hatóságok, jöhetnek a bírságok

2022. június 22. 11:03

A munkaügyi hatóság idén is fokozott erőfeszítéseket tesz a bejelentés nélküli foglalkoztatás kiszűrése érdekében, a vállalkozásoknak ezért érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. A három héten át az ország minden részében zajló célvizsgálat elsősorban a megfelelő alkalmazási feltételekre és a munkavállalók jogszerű bejelentésére fog fókuszálni. A cél, hogy minél inkább visszaszoruljon a feketén foglalkoztatás.

A munkaügyi hatóság idén is fokozott erőfeszítéseket tesz a bejelentés nélküli foglalkoztatás kiszűrése érdekében, a vállalkozásoknak ezért érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. A három héten át az ország minden részében zajló célvizsgálat elsősorban a jogviszonyok rendezettségének, a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos előírások betartásának és a harmadik országbeli állampolgárok szabályos foglalkoztatásának ellenőrzésére irányul. A dolgozók jogszerű alkalmazása hozzájárul a gazdaság további fehérítéséhez, a rekordokat döntő hazai foglalkoztatás növeléséhez, a teljes foglalkoztatás eléréséhez – tájékoztat a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Az akció alapvető célja nem a bírságolás, szankcionálás, hanem a hatóság jelenlétének tudatosítása, a munkáltatók jogkövető magatartásra ösztönzése. A munkavállalók anyagi biztonsága, megélhetése érdekében idén is kiemelt figyelmet érdemel és kap a bér mértékére és védelmére vonatkozó rendelkezések érvényesíttetése. A nyári időzítést a kiemelkedő mértékű feketefoglalkoztatással jellemezhető építőipar aktivitása és a több ágazatban nagy számban megjelenő időszakos munkahely indokolja.

A hiányos vagy nem megfelelően elkészített dokumentumokat a munkaadóknak még a munkaügyi ellenőrzés előtt érdemes korrigálniuk, esetleges mulasztásaikat - így akár a munkaviszony elmaradt bejelentését is - a lehető legkorábban pótolniuk. A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság hagyományos vizsgálata tavaly a munkavállalók számára vetítve kevesebb jogsértést talált, mint a megelőző négy év bármelyikében.

A munkaadók a munkaviszony létesítését legkésőbb a dolgozó munkába lépéséig kötelesek bejelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé. Több mint egy éve él a rendelkezés, amely szerint a jogsértésen ért munkaadóknak így megrövidített dolgozójukat visszamenőlegesen legalább egy hónapra be kell jelenteniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Az intézkedés felszámolja a tisztességes vállalkozások versenyhátrányát, hiszen a költségvetés és a munkavállalók kárára ügyeskedők elveszítik a feketefoglalkoztatásból származó előnyöket. A dolgozók jogviszonyuk rendezésével jogosulttá válnak a társadalombiztosítási ellátásokra, a nyugdíjszámítást megalapozó szolgálati idejük meghosszabbodik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm