A tuo assembly plant worker adds components to an internal combustion engine before it is installed in the chasis of a car.

Rengeteg magyar melóst keresnek: 380 ezres nettó, azonnal lehet kezdeni, diploma nem kell

2021. szeptember 20. 16:07

A munkaerőpiacon az elmúlt másfél évben jelentős változások mentek végbe, amelyek a szakmunkások lehetőségeit is átalakították. Egy friss elemzés szerint a szak-, betanított- és segédmunkás állások keresletének és kínálatának viszonyáról, a jelentkezők helyzetéről, az elvárt fizetésről. A havi bérigény nőtt 2021-re, a releváns álláskeresők átlagosan nettó 233 000 forintos fizetésre számítanak.

A szak-, betanított- és segédmunkásokat toborzó hirdetések számát vizsgálva szignifikáns ugrást láthatunk a tavalyi évhez képest: 61 százalékkal több hirdetés került ki a Profession.hu állásportálra 2021-ben. A legnagyobb hirdetésszám-növekedés Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megyék esetében történt, miközben a Tolna és Nógrád megyében volt a legalacsonyabb - derült ki a Profession friss közleményéből.

Az építőipari álláshirdetések száma 41 százalékot emelkedett az elmúlt egy év során. E szektorban már évek óta szakember hiány van – függetlenül a járványtól – a külföldre vándorlás, a szakma elöregedése és a megfelelő mennyiségű és minőségű utánpótlás elmaradása miatt.

A szakemberek iránti igényt elemezve kirajzolódik, hogy a gépkezelők iránti kereslet nőtt a legnagyobb mértékben idén: 113 százalékos növekedés mérhető az előző éves adatokhoz képest, amit a betanított munka (103%), a felszolgáló, pincér, pultos (101%), a konyhai munka (86%) és a műszerész (83%) követ sorrendben. A legkevésbé dinamikusan növekvő három kategória a takarítás, tisztítás (19%), a személy- és vagyonvédelem (6%) és végül a biztonsági őr, vagyonőr, portás (1%) jelenleg.

Jelentős növekedés a pandémia előtti állapothoz képest

A gazdaság stabilizálódásával újra beindult a munkaerő-toborzás is, a hirdetések robbanásszerű gyarapodásával csökkent az egy hirdetésre jutó jelentkezések átlagos száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Ebben közrejátszik a mostani, korábban soha nem látott hirdetési volumennövekedés, illetve a tavalyi adatok alakulása, amikor a munkahelyek bezárása következtében megsokszorozódott álláskeresők száma extrém túljelentkezést alakított ki a munkaerőpiacon. Jelenleg az egy meghirdetett pozícióra jelentkező szakmunkások száma 41 százalékkal magasabb, mint a pandémia előtt.

A meghirdetett állásokra jelentkezők száma alapján elmondható, hogy az előző évhez képest most a legnagyobb kihívás felszolgálókat, pincéreket, pultosokat és szakácsokat találni, amit a gépkezelő, valamint a hegesztő, lángvágó követ, majd az anyagmozgatás, rakodás.

Hasonló jelenséget láthatunk a gazdasági növekedés egyik fontos pillérénél, a munkaerőhiány által régóta akadályozott építőiparnál is, ahol a tavalyi évben tetőző extrém viszonyokat követően már visszarendeződött a helyzet, sőt 33 százalékos növekedés tapasztalható az egy meghirdetett pozícióra jutó pályázók arányában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az összes jelentkezés tekintetében a fizikai munkakörökben meghirdetett állásokra beadott pályázatok száma 9 százalékkal csökkent a tavalyi adatokhoz képest. A legjelentősebb növekedés tekintetében a szabó, varró kategória vezet közel 32 százalékos emelkedéssel, amelyet a fodrász, kozmetikus követ majdnem 29 százalékkal, majd a konyhai munka (valamivel több, mint 20%), autószerelő, szervizes és a masszőr (közel 19%).

Növekvő átlag bérigények a piacon

A releváns szakembereknél – azaz az aktív álláskeresőknél, akik a tapasztalatuknak megfelelően jelentkeztek az üres pozíciókra – a havi bérigény nagy átlagban nettó 233 000 Forint, ami tavaly óta 7 százalékot emelkedett. A legjelentősebb bérigény-növekedés a gépszerelő, valamint a lakatos, géplakatos esetében történt (11-11 százalékos növekedéssel 320 000 és 353 000 Forint), amit a gépkezelő követ (9 százalékos növekedéssel 247 000 Forint), majd a hegesztő, lángvágó és a betanított munka (9-9 százalékos növekedéssel 382 000 és 213 000 Forint).

Az elvárt bérek nagysága szerint sorrendben a hegesztő-lángvágó szakma áll 382 000 havi nettó fizetési igénnyel, amit a lakatos-géplakatos követ (353 000 Forint), villanyszerelő (328 000 Forint), autószerelő, szervizes (321 000 Forint) és a gépszerelő (320 000 Forint).

Magas aktivitás az alacsonyabb végzettségűek körében

„A vizsgált célcsoportban a jelentkezők közel háromnegyedének a középiskolai érettségi a legmagasabb iskolai végzettsége, ami a tavalyi adatokhoz képest 7 százalékponttal nőtt. Ezzel párhuzamosan a szakmai tapasztalat mértéke is jelentős, hiszen a jelentkezők 33 százaléka már több, mint 10 éve dolgozik” – egészíti ki az elemzést Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem