5 °C Budapest
Az erkölcsi bizonyítvány igénylése: Az erkölcsi bizonyítvány mennyi idő alatt érkezik meg 2021 évében?

Az erkölcsi bizonyítvány igénylése: Az erkölcsi bizonyítvány mennyi idő alatt érkezik meg 2021 évében?

2021. július 11. 21:06

Életünk során akármikor találkozhatunk olyan helyzettel, például egy új munkahelyre történő jelentkezés alkalmával, mikor kérik tőlünk az erkölcsi bizonyítvány bemutatását - éppen ezért nem árt tudnunk, hogy mi az erkölcsi bizonyítvány lényege és milyen információk szerepelnek az erkölcsi bizonyítvány tartalmában.

Cikkünkben eláruljuk, mi az erkölcsi bizonyítvány tartalma és milyen helyzetekben kellhet erkölcsi bizonyítvány. Hogyan történik az erkölcsi bizonyítvány igénylése Ügyfélkapu használatával? Egy erkölcsi bizonyítvány igénylése mennyi idő, az erkölcsi bizonyítvány mennyi idő alatt érkezik meg 2021 aktuális határidejével? Mit tegyünk, ha az erkölcsi bizonyítvány nem érkezik meg? Elutasíthat egy munkahely, ha az erkölcsi bizonyítvány tartalma szerint nem tiszta az előéletünk?

Mi az erkölcsi bizonyítvány?

A hatósági erkölcsi bizonyítvány (köznyelven erkölcsi bizonyítvány) egy, a Belügyminisztérium által kiállított okirat, amely feltünteti, hogy a magyar bűnügyi nyilvántartás rendszere szerint büntetlen vagy büntetett előéletűek vagyunk-e, illetve állunk-e a közügyektől vagy bizonyos munkaköröktől való eltiltás hatálya alatt. Az erkölcsi bizonyítvány gyakorlatilag egy igazolásként működik, amivel jelezhetjük hivatalos ügyek esetében, hogy büntetlen előéletűek vagyunk.

Milyen információkat tartalmaz az erkölcsi bizonyítvány?

  • Név
  • Születés helye és ideje
  • Anyja születési neve
  • Állampolgárság
  • Állandó lakcíme
  • Büntetlen / Büntetett előélet (áll közügyektől való eltiltás vagy foglalkozástól való eltiltás hatálya alatt? Ha igen, milyen foglalkozástól van eltiltva?)

Erkölcsi bizonyítvány mikor kellhet?

Az erkölcsi bizonyítvány bemutatását kérheti egy munkáltató akkor, ha a betöltendő munkaviszony esetében törvényi alkalmazási előírás a feddhetetlen előélet – ilyen például minden közalkalmazotti státuszú munkahely. Bizonyos bűncselekmények elkövetése kizáró oknak minősül egyes jogviszony esetében is, például büntetett előéletű személy nem lehet nevelőszülő vagy nem bízható rá kiskorú ember gondozása vagy gyógykezelése.

Visszautasíthat egy munkahely büntetett előélet esetén?

Természetesen igen, ha a pozíció betöltése kapcsán jogszabály az erkölcsi alkalmasság, vagy ha a munkáltató jogos érdeke a büntetlen előélet. Ehhez a munkáltatónak el kell végeznie az érdekmérlegelés tesztjét, hogy kiderüljön, valóban jogos érdeken alapul-e az erkölcsi bizonyítvány bekérése. Fontos tudnunk, hogy az erkölcsi bizonyítvány csak bemutatásra kérhető, annak eltárolása vagy lemásolása tilos. A munkáltató továbbá megállapíthat olyan feltételeket, amelyek kizáró oknak minősítik a büntetett előítéletet.

Az erkölcsi bizonyítvány igénylése mennyi idő?

Maga az igénylés mindössze néhány percet vesz igénybe, ezt megtehetjük egyszerűen az Ügyfélkapu segítségével bárhol, bármikor.

Erkölcsi bizonyítvány Ügyfélkapu

Az Ügyfélkapu erkölcsi bizonyítvány igénylés a gyorsabb, egyszerűbb útja a dokumentum megszerzésének: a bejelentkezést követően mindössze néhány perc alatt kérhetjük a dokumentumot, amit postai kézbesítés során adnak, kizárólag személyesen a tulajdonosának (nem dobják be a postaládába, ha nem vagyunk otthon).

Erkölcsi bizonyítvány okmányiroda

Az erkölcsi bizonyítvány igénylése okmányirodában is történhet, maga a folyamat – ha időpontot is sikerült foglalnunk – ugyanígy néhány percig tart. Erkölcsi bizonyítvány nem csak a Kormányablakokban, hanem a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatalánál is igényelhető.

Erkölcsi bizonyítvány mennyi idő alatt érkezik meg 2021 évében?

Az erkölcsi bizonyítvány kiállítása elektronikus kérelem esetében 8 napon belül megtörténik (személyesen, okmányirodában intézve 5 nap), ezt követően a postára adás idejével együtt 12-14 napon belül kézbesítik.

Az erkölcsi bizonyítvány mennyibe kerül?

Az erkölcsi bizonyítvány igénylés évente 4 alkalommal illetékmentes, más esetben 3.000 Ft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30