Fotó: Mónus Márton

Súlyos látlelet a magyar munkavállalókról: a legtöbbjük fáradt, alvászavaros, kilátástalan

2021. június 10. 18:00

Az egyre aktuálisabbá váló kiégés kérdéskörét járta körül a Portfolio HR Revolution 2021 konferenciájának IV. szekciója. Az előadások után a panelbeszélgetésen az elmélet után a inkább a gyakorlati oldaláról esett szó, és ennek köszönhetően oldottabb is volt a légkör, a hangnem, ami viszont nem azt jelenti, hogy ne kulcsfontosságú témákról folyt volna a diskurzus. A kiégés problémájával foglalkozó szakemberek széles palettáját vonultatta fel a konferencia: ült a színpadon orvos, pszichológus, döntésmentor, coach és tréner is. Az eredeti kérdés, a téma úgy szólt, Mi fán terem a produktív munkavállaló? - és a válaszok számos érdekes aspektusait tárta fel a kerekasztal.

A beszélgetés kiindulópontja az a kérdés volt, nagy általánosságban hogy vannak, milyen lelkiállapotban a magyar munkavállalók így a pandémia 15. hónapjában túl a brutális 3. hullámon, és ki tudja még mi előtt.

„Én azt látom, hogy egészen egyszerűen megborultak az emberek – ez az általános állapot akár munkavállalóról, akár vezetőről beszélünk. Rengeteg felsővezető panaszkodik, hogy már-már brutális, ami megy az e-mailezésben: olyan hangnemet ütnek meg egymással a munkatársak, amit normál körülmények között amúgy nem tennének, pláne nem élőben”

- kezdte dr. Füredi Júlia, szervezetpszichológus, HR szakember, Sparq tech alapítója, majd hozzátette, nagyon nehéz lesz most visszamenni a munkahelyekre, hiszen gyakorlatilag újra meg kell ismerkednünk egymással. Sokan megmutattak olyan fejezeteket a saját életükből, körülményeinkből az online meetingeken, amelyeket nem feltétlenül akartak. Ebből a kikényszerített intimitásból most nehezen bújunk elő.

Gelsei Bernadett, döntésmentor is hasonló folyamatokat lát végbemenni a társadalomban. A legnagyobb baj szerinte az volt, hogy nincs megfelelő megküzdési stratégiánk, nem tudunk mit kezdeni a stresszel, a szorongással, a bizonytalansággal. Az elmúlt hónapokra jellemző folyamatos készenléti állapot rendkívül fárasztó, az idegrendszerünk pattanásig feszült. Szerinte főként

arra volt jó ez az egy-másfél év, hogy az emberek rájöttek, bizonyos helyzetekben segítséget kell kérniük.

Hogy vannak a magyar munkavállalók? Egy szóval: rosszul - Dr. Hábenczius Károly, nemzetközi minősítésű coach felidézte a KSH-nak egy nagyon érdekes egészségfelmérését, mely szerint

a magyarok 60 százaléka panaszkodik fáradtságra, 40 százalékuk szenved alvászavarban, és kb. egyharmaduk érzi úgy, hogy az élete kilátástalan. Ebből toboroz a HR. És akkor erre rájött még a pandémia és vele együtt az összes nyomorúság.

Felmondások, szakítások válások – Vásárhelyi Dorottya pszichológus, szexuálpszichológiai szakpszichológus, valamint stresszkezelő és kommunikációs tréner így foglalta össze tömören az elmúlt egy évet. Ugyanakkor mint elmondta, ezek nem feltétlenül negatív előjelű változások, hiszen sok esetben egy régóta halogatott döntés katalizátoraként lépett fel a járvány, azaz segített meghozni olyan döntéseket, melyeket már régóta halogatott valaki. Többen is említették a beszélgetőpartnerek közül, hogy válságos helyzetekben, mint amilyen a pandémia is felerősödnek az előtte kevésbé markáns személyiségjegyek - és egy ilyen helyzet, mint amivel megküzdöttünk,

sokat elárul az egyén valódi karakteréről. 

Kiégés és a rossz definíció

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO hivatalos meghatározása szerint a kiégés krónikus és nem sikeresen kezelt munkahelyi stressz következtében fellépő szindróma. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy ez kizárólag a munkahelyhez köthető, miközben a kiégés kapcsán nem biztos, hogy csak arról kéne beszélni, mi történik a munkahelyeket - világított rá dr. Füredi Júlia és nagyon vehemensen tiltakozott ez ellen a megfogalmazás ellen. Ő inkább azzal a definícióval tud azonosulni, mely szerint

a kiégés egy hosszan tartó érzelmi megterhelésre adott fizikai, mentális és pszichés kimerültség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdemes inkább az egész embert, az egész csomagot vizsgálni a munkahelyi és a magánéleti aspektusokkal együtt 

Dr. Hábenczius Károly védelmébe vette a WHO-t, hiszen a munkáltató felelősséggel tartozik a munkavállalóiért, a megfelelő munkakörnyezet kialakításáért. Szirtes Hajnalka Szirtes Hajnalka, az IPS szervezetpszichológusának véleménye aztán tovább árnyalta a képet, elmondása szerint

nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy egy profitorientált világban létezünk és dolgozunk, ahol ingerek milliárdjai nap nap után arra ösztökélnek minket, hogy menjünk előre, fogyasszunk, és persze hajtsuk ki magunkból, amit csak lehet a munkahelyünkön. Én a fókuszt inkább az egyéni felelősségre helyezném:  látni kell, ha nem fordítunk tudatosan figyelmet a töltekezésre, akkor a bennünk lévő akkumulátor lemerül, bármit teszünk is.

Gelsei Bernadett szerint pedig ezt a kérdéskört csak egészben szabad vizsgálni, azaz nem lehet leválasztani az egyén szakmai életéről a magánéletét, hiszen mindkét területen ugyanannak az embernek kell helytállnia:

Sok-sok tényező együttállása kell ahhoz, hogy valakire rá lehessen mondani h kiégett. Végzettségtől és tapasztalattól függetlenül végeredményben mindenki a a saját személyiségével dolgozik.

Kinek a hibája?

A munkáltató felelősségével kapcsolatban is számos gondolat elhangzott, például a közvetlen vezető vagy a hr felelősségéről ezzel kapcsolatban. Első körben fel kell ismerni a problémát, és beszélni kell róla.

Mindennek persze alapfeltétele az egészséges szervezet

 – jegyezte meg Vásárhelyi Dorottya, melyben mindenki tűpontosan tudja a helyét, és a lehetőségeit, valamint hogy kihez fordulhat ha baj van.

Komoly probléma, hogy sok magyar munkahelyen ma még mindig inkább közepesen strukturált szervezetekként működnek, ahol nagyon könnyű eltévedni, de legalábbis elbizonytalanodni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 17. szerda
Jácint
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55