16 °C Budapest
Óriási a jelentkezési dömping: 520 ezres kezdő fizu várja, aki ide menne dolgozni

Óriási a jelentkezési dömping: 520 ezres kezdő fizu várja, aki ide menne dolgozni

2021. január 26. 11:05

Lezárult a felvételi eljárás a februárban induló keresztféléves képzésekre. Mint már évek óta mindig, idén is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre (BME) nyert felvételt a legtöbb hallgató, miközben a felvettek átlagos pontszáma egyes szakokon növekedett. Növekszik a Műegyetemre érkező külföldi diákok száma is és a külföldi részképzéseket, valamint a BME vezető nemzetközi egyetemekkel közös, diplomát kínáló szakjait is évente több száz hallgató választja.

Veszprémi Károly, a Műegyetem oktatási rektorhelyettese a keresztféléves jelentkezésekkel kapcsolatban hangsúlyozta: "A BME a keresztféléves felvételire csak mesterképzéseket hirdetett meg. A 2021 februárjában induló mesterképzésekre országosan 4623 főt vettek fel a felsőoktatási intézmények, ebből a legtöbb hallgató, 1138 fő a BME-n kezdheti meg tanulmányait. Országos összehasonlításban ez kiemelkedő adat, hiszen az összes felvett negyede a Műegyetemre jutott be." A rektorhelyettes hozzátette: "Túlnyomó részük, 1116 fő állami ösztöndíjas, teljes idejű nappali képzésben kezdi meg tanulmányait. Jelentős siker az is, hogy BME-n alapképzésben végzettek többsége mesterképzésben folytatja tanulmányait - írja közleményében az egyetem.

Elégedettségre adhat okot, hogy az évek óta növekvő magas létszám mellett a hallgatói kiválóság is a korábbi magas szinten maradt, mivel a felvettek átlagos pontszáma nem csökkent, sőt egyes szakokon növekedett." A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem műszaki, informatikai, gazdaságtudományi és természettudományi képzési területen több, mint harminc különböző mesterszakon - több esetében angol nyelven - nyújt képzési lehetőséget.

Nagy Balázs Vince, a BME nemzetközi rektorhelyettese a BME képzéseinek nemzetközi kapcsolódásairól a bme.hu-nak nyilatkozva elmondta: "A Műegyetem képzései a magyar hallgatók számára kaput nyitnak számos külföldi egyetemre és egyben a világ minden tájáról érkeznek a BME-re hallgatók az idegen nyelvű képzésekre. A BME diákjai 75 ország egyetemein tanulhatnak részképzéseken és számos egyetemen szerezhetnek kettős diplomát. A diákok 39 szakon az alap-, mesterképzést és a doktori képzési kurzusokat is elérhetik angol nyelven a Műegyetemen."

Nagy Balázs Vince rektorhelyettes hangsúlyozta azt is, hogy az elmúlt két évben tovább nőtt az egyetem népszerűsége nemzetközi hallgatók körében: a teljes hallgatói létszám több mint 12 százalékát külföldi diákok teszik ki, jelenleg csaknem 2400 külföldi diák tanul a BME-n. Hozzátette: a BME 2020-tól nyolc másik nívós európai egyetemmel szövetséget kötve, az EELISA konzorcium keretében dolgozik közös képzéseken és kutatásokon. Az együttműködés keretében a BME hallgatók Pisa, Erlangen, Isztambul, Párizs, Madrid, Bukarest egyetemein tanulhatnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nemzetközi összehasonlításban versenyképes műegyetemi végzettség értékét a hazai munkaerőpiac is visszaigazolja és a mesterszakos végzettséget szerzett pályakezdők fizetése jelentősen meghaladja a csak alapszakos oklevéllel rendelkezőkét a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) adatai alapján. A DPR adatai rámutatnak, hogy minden szakterületen gyors lendületet vesznek a karrierkezdéskor a BME-n végzettek. Az adatok azt mutatják, hogy a BME fő profilját adó műszaki képzési területen a mesterképzésben végzettek az országos átlagot meghaladó bruttó jövedelmet érnek el: a havi átlagos jövedelem a végzés után 1-2 évvel, azaz pályakezdőként 522 600 Ft, míg 8-9 évvel a végzés után már 792 000 Ft. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?