4 °C Budapest

Felmondási idő 2021: mennyi a felmondási idő ha a munkavállaló mond fel, a felmondási idő kijátszása

2021. január 11. 20:36

Munka Törvénykönyve felmondási idő 2021: a felmondási idő kijátszása, mennyi a felmondási idő közös megegyezés esetén, a felmondási idő mikor kezdődik, mennyi felmondási idő jár?

Bármilyen munkát is vállalunk, érdemes észben tartanunk, hogy nem vagyunk egy életre ahhoz a pozícióhoz kötve. Munkahelyi konfliktus, kellemetlen munkakörülmények, pénzügyi elégedetlenség hatására könnyen előfordul, hogy betelik a pohár és ideje új munkahelyet keresnünk. Ezesetben minden munkavállalónak jogában áll a munkaviszony megszüntetését kérni, illetve a munkáltató is felbonthatja a szerződést fordított esetben, ha a dolgozó nem felel meg a munkaszerződésben foglalt követeléseknek, nem teljesít megfelelőképpen.

Cikkünkben leírjuk, pontosan hogyan történik a munkaviszony megszüntetése, mit ír a Munka Törvénykönyve felmondási idő gyanánt és mennyi a felmondási idő közös megegyezés esetén és egyoldalú helyzetekben. Azt is eláruljuk, hogy kinek mennyi felmondási idő jár a munkaviszonyától függően, a felmondási idő mikor kezdődik és konfliktusos helyzetben hogyan történhetne a felmondási idő kijátszása!

Hogyan szüntethető meg egy munkaviszony?

Magyarországon a Munka Törvénykönyve a következőképpen rendelkezik egy munkaviszony megszüntetéséről, vagyis a felmondás körülményeiről bejelentett, alkalmazott viszony esetén (ide nem értve a vállalkozók, megbízottak munkaköreit). A munkaviszony megszüntethető:

  • a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezésével;
  • rendes felmondással (határozatlan idejű munkaszerződés felbontása bármelyik oldalról);
  • rendkívüli felmondással (a munkáltató mulasztása okán);
  • azonnali hatállyal a próbaidő alatt (bármelyik fél részéről);
  • határozott idejű munkaviszony esetén a határozott idő letelte előtt a munkáltató által.

A felsorolt esetek között a felmondási idő kérdése leginkább akkor jön elő, ha a felmondás közös megegyezés alapján valósul meg, emellett a rendes felmondás esetén van jelentősebb szerepe. A felmondási idő meghatározásának rendkívüli felmondásnál vagy a próbaidő alatti felmondásnál nincs szerepe, a határozott idejű munkaszerződést pedig csak közös megegyezéssel, rendkívüli felmondással, illetőleg próbaidő kikötése esetén azonnali hatállyal lehet megszüntetni.

Mennyi a felmondási idő alapesetben?

A felmondási idő munkahelytől és pozíciótól függően más és más hosszúságú időintervallum, ez általában 30 és 90 nap között ingadozik attól függően, hogy az állásra való jelentkezéskor milyen ajánlatot kapunk a munkáltatótól, milyen munkaszerződési feltételekbe megyünk bele. A felmondási idő hossza egy viszonylag rugalmas dolognak számít, így a megadottól eltérő hosszúságú felmondási időbe is bármikor belefuthatunk. Érdemes tudnunk, hogy akkor járunk a legjobban, ha határozatlan idejű munkaszerződés esetén minél rövidebb felmondási időt írunk alá, hogy a munkahelyváltás adott esetben minél könnyebben menjen. A hosszú, 90 napos vagy akár még hosszabb felmondási idő nagyon erős megkötés és megnehezíti a munkahelyváltást, ugyanis arányában kevés új pozíció vár több hónapot a betöltésre.

Mennyi a felmondási idő a munkaviszony hosszúságától függően?

Mind munkáltatói, mind munkavállalói rendes felmondásnál van felmondási idő. A felmondási idő időtartama a Munka Törvénykönyve szerint minimum 30 nap. Fontos tudni, hogy a munkáltató felmondása esetén a felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött:

  • 3 év után 5 nappal;
  • 5 év után 15 nappal;
  • 8 év után 20 nappal; 
  • 10 év után 25 nappal; 
  • 15 év után 30 nappal; 
  • 18 év után 40 nappal; 
  • 20 év után 60 nappal meghosszabbodik.

Tehát: minél régebbi motorosok vagyunk egy munkahelyen, munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő időarányosan meghosszabbodik, ezzel jobb lehetőségeket teremtve a továbblépésre.

Mindig betartják a felmondási idő hosszát?

Természetesen nem. Rendes felmondás esetén, amikor egy határozatlan idejű munkaszerződést bontunk fel, a felmondási idő hosszát általában az befolyásolja, hogy mennyire könnyű vagy nehéz a helyünkre másik embert találni, illetve mennyire baráti az elválás a vezetőnkkel. Békés elválás vagy közös megegyezés alapú elválás esetén a felmondási idő lehet rövid, ám konfliktushelyzetben vagy nehezen pótolható munkaerő felmondásakor számolnunk kell azzal a lehetőséggel is, hogy a munkáltató az utolsó munkanapig kihasználja a bennünk rejlő potenciált. Ezzel szemben az is előfordulhat, hogy hiába van 90 napos felmondási időnk, már a felmondás benyújtását követő órákban el is küldhetnek.

A felmondási idő mikor kezdődik?

A felmondási idő teljesítése legkorábban a felmondás benyújtását követő napon kezdődik, de kivételes esetek felülírhatják azt. Ilyen eset a betegség / beteg gyermek ápolása miatti keresőképtelenség és a hozzátartozó ápolása céljából kivett fizetés nélküli szabadság - ilyenkor a szabadság, távolléttel töltött idő lejártát követő naptól kezdődik a felmondási idő.

Mennyi a felmondási idő közös megegyezés esetén?

Ha a munkavállaló és a munkáltató közös megegyezés alapján mond fel, a felmondásról való tárgyalás felülírja a munkaszerződésben megállapított felmondási időt. A közös megegyezés alapú felmondás bármilyen okból történhet - például a dolgozó nem érzi jól magát az adott területen, csapatban vagy egy cégen belül területet vált - békés körülmények között a felmondási idő lehet kellemesen rövid is.

Mennyi a felmondási idő ha a munkavállaló mond fel?

Attól függ, mennyire nehéz új munkaerőt találni a helyére. Ez esetben is annyit tudunk mondani, hogy a felmondási idő hossza függ a munkahelyünktől, a munkaszerződésünktől és a vezetőséggel kiépített viszonyunktól. A felmondási idő hosszabb nem lehet a szerződésben megállapítottnál, viszont rövidebb igen.

Mikor nincs felmondási idő?

Speciális esetek a rendkívüli felmondás és a próbaidő alatti felmondási idő. A próbaidős munka körülményei egyszerűen tisztázhatók: az első 2-3 hónap azt szolgálja, hogy mind a munkavállaló, mind a munkáltató kölcsönösen felmérjék egymást - ez idő alatt úgymond bármikor "el lehet menekülni". A rendkívüli felmondás, másnéven azonnali hatályú felmondás már kényesebb folyamat: csak akkor lehet felmondási idő nélkül, azonnal felmondani, ha a munkáltató bizonyítottan, súlyos gondatlanságból vagy szándékosan megszegi a munkaszerződést, a munkaviszony fenntartását ellehetetleníti.

Felmondási védelem

A Munka Törvénykönyve rendelkezik olyan esetekről, amikor a munkáltató nem mondhatja fel a munkaszerződést, ugyanis ezekben a szituációkban a dolgozó - habár ideiglenesen nem hasznos a szervezet számára - kiszolgáltatott állapotban van. Munkáltatói oldalról a munkaszerződés nem mondható fel:

  • várandósság és szülési szabadság esetén;
  • gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság esetén;
  • tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálat-teljesítés esetén;
  • a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének (de legfeljebb ennek megkezdésétől számítva) hat hónapja alatt.

Felmondási idő csoportos leépítés esetén

Csoportos leépítések esetén a felmondási idő a munkavállalót védi meg az azonnali elbocsájtástól. Ilyen esetekben a felmondási idő minimum 30 nap, amit a csoportos leépítés bejelentésétől számolunk. Erre az esetre is vonatkoznak a felmondási idő kezdetét befolyásoló csúszások és a munkahelyen töltött idő hosszúságára vonatkozó felmondási idő meghosszabbítások is. Fontos kiemelnünk, hogy csak az az eset minősül csoportos leépítésnek, ha a munkáltató a felmondásokat a működésével hozza kapcsolatba.

A felmondási idő kijátszása: felmondási idő alatt táppénz?

A felmondási idő kitöltése sokaknak okozhat bosszúságot, főleg, ha nem szeretik előző munkahelyüket, vagy már az új munkáltatónak akarnak dolgozni. Rengeteg felmondott alkalmazottban merül föl a kérdés, hogy hogyan lehetséges a felmondási idő kijátszása. A Munka Törvénykönyve a felmondási időt naptári napokban határozza meg, tehát betegszabadság, táppénz és más okból kifolyólagos keresőképtelenség esetén nem nő a felmondási idő időtartama - azonban nem ilyen egyszerű a felmondási idő kijátszása!

A munkáltatónak "gyanús esetekben" jogában áll a keresőképtelenség felülvizsgálása, tehát nem érdemes ezzel packázni. Még kockázatosabb helyzet az, amikor úgy kezdünk el dolgozni az új munkahelyen, hogy az előző munkáltatónál még él a munkaszerződésünk és a felmondási időt töltjük, keresőképtelen személyként.

A felmondási idő kijátszása arányában megoldható lehetősége a hátralévő fel nem használt fizetett szabadságaink kivétele - ám ezesetben is ütközhetünk akadályokba, ugyanis a munkáltató rendelkezik a szabadságaink nagyobb részével, illetve a szabadság kivételét 15 nappal korábban kell jelentenünk.

A felmondási idő megtagadása

Ahogy fent leírtuk, a felmondási idő alól csak akkor mentesülhetünk, ha próbaidő alatt mondtunk fel, rendkívüli körülményekről van szó, vagy megegyeztünk a munkáltatóval a felmondási idő hosszáról, a felmondás körülményeiről. Bármilyen más esetben a munkaszerződésben megfogalmazott felmondási idő be nem tartása a Munka Törvénykönyve szerint jogellenes tevékenység. Ha csak részben is, de megtagadjuk a felmondási idő letöltését, a munkáltató kártérítést követelhet - mondanunk sem kell, érdemes egyszerűen letölteni a felmondási idő hosszát ahelyett, hogy ilyen jogi vitákba belemennénk.

Felmondási idő 2021: mire figyeljünk oda?

A mai felgyorsult világban a munkahelyek jönnek, mennek: nem ritka már sem a fiataloknál, sem az idősebbeknél a munkahelyváltás igénye, ezért gyakran találkozhatunk a felmondási idő kérdéskörével. Azt javasoljuk, hogy minden esetben tekintsük át részletesen a munkaszerződésünket, hogy a munkáltató mennyi felmondási idő letöltését kérheti rajtunk számon, ugyanis a munkaviszony megszüntetése esetén az utolsó napig elvárhatja tőlünk a felmondási idő letöltését. Nincs felmondási idő próbaidő alatt és rendkívüli felmondás esetén, illetve a munkáltatóval megbeszélhetjük, hogy mennyi a felmondási idő közös megegyezés esetén. A felmondási idő elméletben kijátszható, gyakorlatban azonban nem érdemes vele próbálkoznunk, ugyanis többet veszíthetünk általa, mint néhány kellemetlen hét az előző munkáltaónknál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem