25 °C Budapest

Milyen egy jó motivációs levél 2020-ban? Motivációs levél ötletek haladóknak és kezdőknek

2020. augusztus 30. 15:10

Mi a motivációs levél és miért fontos? Mutatjuk, milyen a jó motivációs levél minta 2020 során, ám fontos, hogy a motivációs levél sablon mellett megmutasd, milyen munkaerő vagy!

Az igényes motivációs levél elkészítése egy állásra történő jelentkezésnél legalább olyan fontos, mint az önéletrajz, ahol tömören, lényegretörően felsoroljuk tanulmányainkat, munkatapasztalatainkat, képességeinket. Ha 2020-ban egy állásra szeretnénk jelentkezni akár egy álláskereső portálon, akár egyszerűen e-mail-ben, elengedhetetlen fontosságú egy megfelelő hosszúságú és tartalmú motivációs levél, amiben bemutatkozunk, ezáltal emberközpontúvá tesszük a folyamatot és lehetőséget adunk saját magunknak arra, hogy személyiségünk alapján előnyben részesítsenek minket egy állásra való pályázás során. Rengeteg kezdő és tapasztalt munkavállaló ütközik azonban abba a nehézségbe, hogy nem tudja, milyen a jó motivációs levél, hogyan fogalmazzon, mi legyen benne. Ezúttal az álláskeresőknek nyújtunk segítséget abban, hogy egy motivációs levél minta alapján könnyebben érjék el céljaikat!

Mi az a motivációs levél? Mit tartalmaz?

A motivációs levél röviden összefoglalva egy olyan bemutatkozó levél, amellyel állásjelentkezésnél az önéletrajzunkat kísérjük. Tartalmazza, hogy honnan értesültünk az álláslehetőségről, miért szeretnénk az adott csapatban dolgozni és milyen értékes tulajdonságokkal rendelkezünk, amely a munkaadó előnyére válik. Tetszőlegesen beleírhatunk személyesebb információkat, a szakmai érdeklődésünk, céljaink mellett megfogalmazhatjuk, hogy milyen embertípusba tartozunk, például van-e valamilyen állandó elfoglaltságunk, mennyire vagyunk ambiciózusak.

Milyen hosszú a motivációs levél?

A jó motivációs levél minim fél, maximum 1 A4-es oldal. Ebben az esetben is fenntartjuk a "kevesebb több" elvet. Írjunk bele mindent, amit fontosnak tartunk és releváns az állásjelentkezéssel kapcsolatban, de ne essünk át a ló túloldalára: a munkáltatók sem az önfényezést nem szeretik, sem az olyan felesleges információk nem érdeklik őket, mint az, hogy van egy kutyánk - tehát kerüljük az ilyen tipikus bakikat! Ha úgy érzed, nem tudsz megtölteni egy fél oldalt releváns információkkal, mert például még nincs munkatapasztalatod, az űrt töltsd ki reális céljaiddal, szakmai érdeklődéseddel, alkoss magadról egy pozitív, lelkes képet, aki örömmel állna munkába.

Milyen elemekből áll a motivációs levél?

1. Hogyan kezdődik a motivációs levél?

A motivációs levél első bekezdésében egyértelműsítsük, hogy milyen pozícióról van szó: mi a munkakör neve, hol hirdették meg és miért keltette fel az érdeklődésünket: legyen benne, a motivációs levél miért szeretnék ott dolgozni. Mit jelent számunkra a cég, miért szimpatizálunk működésével, elveivel, kommentáljuk egy pozitív gondolattal munkájukat. Látszódjon rajtunk, hogy ismerjük a szervezetet, nem pedig vakon lövöldözünk, ugyanis ebből később kellemetlenségünk adódhat.

2. A motivációs levél sablon törzse

A szöveg törzsében térjünk ki a szakmai tapasztalatainkra, vagy ha még nincs, jelenlegi tanulmányainkra. Írjuk le, az ágazattal kapcsolatban milyen tapasztalataink vannak, milyen irányban szeretnénk tovább haladni, milyen használható képességekkel rendelkezünk következő munkáltatónk számára. A szöveg törzsét nyújthatjuk munkatapasztalatunkon kívül képességeinkkel: milyen programok használatában szereztünk tapasztalatot, mire vagyunk nyitottak, milyen a nyelvtudásunk, milyen rövid- vagy hosszútávú célkitűzésekkel rendelkezünk?

3. Személyes tulajdonságok

A motivációs levél elkészítése során a személyes tulajdonságok ismertetése nagyon fontos. Ezalatt nem azt értjük, hogy utalnunk kell érzelmi állapotunkra, sem pedig azt, hogy mennyire tökéletesek vagyunk, tehát maradjunk a szakmaiságnál! A munkáltató arra kíváncsi, milyen kommunikációs és problémamegoldó képességeink vannak, hogyan osztjuk be az időnket, elég precíz, pontos munkavállalók vagyunk-e. Hangsúlyozzuk a pozitív hozzáállásunk, a lelkesedésünk és a szorgalmunk.

4. A motivációs levél lezárása

A lezárás és az elköszönés ugyanolyan fontos egy motivációs levél megírása során, mint az, hogy milyen munkafolyamatok elvégzésében vagyunk gyakorlottak. Fűzzünk reményeket egy személyes találkozáshoz, higgyünk benne, hogy minket választanak be a következő körbe!

Kreatív motivációs levél ötletek

Az általunk készített motivációs levél sablon ne csak a tömény tartalomról szóljon! Csempésszük bele kreatív képességeinket a szöveg megszerkesztettségébe: válasszunk elegáns betűtípusokat, visszafogottan játsszunk a színekkel, a szegélyekkel, a kiemelésekkel, de maradjunk ésszerű keretek között, nehogy a design elterelje a figyelmet a mondanivalónkról!

Letölthető motivációs levél minta

Egyszerű motivációs levél minta

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM