21 °C Budapest

Milyen egy jó motivációs levél 2020-ban? Motivációs levél ötletek haladóknak és kezdőknek

2020. augusztus 30. 15:10

Mi a motivációs levél és miért fontos? Mutatjuk, milyen a jó motivációs levél minta 2020 során, ám fontos, hogy a motivációs levél sablon mellett megmutasd, milyen munkaerő vagy!

Az igényes motivációs levél elkészítése egy állásra történő jelentkezésnél legalább olyan fontos, mint az önéletrajz, ahol tömören, lényegretörően felsoroljuk tanulmányainkat, munkatapasztalatainkat, képességeinket. Ha 2020-ban egy állásra szeretnénk jelentkezni akár egy álláskereső portálon, akár egyszerűen e-mail-ben, elengedhetetlen fontosságú egy megfelelő hosszúságú és tartalmú motivációs levél, amiben bemutatkozunk, ezáltal emberközpontúvá tesszük a folyamatot és lehetőséget adunk saját magunknak arra, hogy személyiségünk alapján előnyben részesítsenek minket egy állásra való pályázás során. Rengeteg kezdő és tapasztalt munkavállaló ütközik azonban abba a nehézségbe, hogy nem tudja, milyen a jó motivációs levél, hogyan fogalmazzon, mi legyen benne. Ezúttal az álláskeresőknek nyújtunk segítséget abban, hogy egy motivációs levél minta alapján könnyebben érjék el céljaikat!

Mi az a motivációs levél? Mit tartalmaz?

A motivációs levél röviden összefoglalva egy olyan bemutatkozó levél, amellyel állásjelentkezésnél az önéletrajzunkat kísérjük. Tartalmazza, hogy honnan értesültünk az álláslehetőségről, miért szeretnénk az adott csapatban dolgozni és milyen értékes tulajdonságokkal rendelkezünk, amely a munkaadó előnyére válik. Tetszőlegesen beleírhatunk személyesebb információkat, a szakmai érdeklődésünk, céljaink mellett megfogalmazhatjuk, hogy milyen embertípusba tartozunk, például van-e valamilyen állandó elfoglaltságunk, mennyire vagyunk ambiciózusak.

Milyen hosszú a motivációs levél?

A jó motivációs levél minim fél, maximum 1 A4-es oldal. Ebben az esetben is fenntartjuk a "kevesebb több" elvet. Írjunk bele mindent, amit fontosnak tartunk és releváns az állásjelentkezéssel kapcsolatban, de ne essünk át a ló túloldalára: a munkáltatók sem az önfényezést nem szeretik, sem az olyan felesleges információk nem érdeklik őket, mint az, hogy van egy kutyánk - tehát kerüljük az ilyen tipikus bakikat! Ha úgy érzed, nem tudsz megtölteni egy fél oldalt releváns információkkal, mert például még nincs munkatapasztalatod, az űrt töltsd ki reális céljaiddal, szakmai érdeklődéseddel, alkoss magadról egy pozitív, lelkes képet, aki örömmel állna munkába.

Milyen elemekből áll a motivációs levél?

1. Hogyan kezdődik a motivációs levél?

A motivációs levél első bekezdésében egyértelműsítsük, hogy milyen pozícióról van szó: mi a munkakör neve, hol hirdették meg és miért keltette fel az érdeklődésünket: legyen benne, a motivációs levél miért szeretnék ott dolgozni. Mit jelent számunkra a cég, miért szimpatizálunk működésével, elveivel, kommentáljuk egy pozitív gondolattal munkájukat. Látszódjon rajtunk, hogy ismerjük a szervezetet, nem pedig vakon lövöldözünk, ugyanis ebből később kellemetlenségünk adódhat.

2. A motivációs levél sablon törzse

A szöveg törzsében térjünk ki a szakmai tapasztalatainkra, vagy ha még nincs, jelenlegi tanulmányainkra. Írjuk le, az ágazattal kapcsolatban milyen tapasztalataink vannak, milyen irányban szeretnénk tovább haladni, milyen használható képességekkel rendelkezünk következő munkáltatónk számára. A szöveg törzsét nyújthatjuk munkatapasztalatunkon kívül képességeinkkel: milyen programok használatában szereztünk tapasztalatot, mire vagyunk nyitottak, milyen a nyelvtudásunk, milyen rövid- vagy hosszútávú célkitűzésekkel rendelkezünk?

3. Személyes tulajdonságok

A motivációs levél elkészítése során a személyes tulajdonságok ismertetése nagyon fontos. Ezalatt nem azt értjük, hogy utalnunk kell érzelmi állapotunkra, sem pedig azt, hogy mennyire tökéletesek vagyunk, tehát maradjunk a szakmaiságnál! A munkáltató arra kíváncsi, milyen kommunikációs és problémamegoldó képességeink vannak, hogyan osztjuk be az időnket, elég precíz, pontos munkavállalók vagyunk-e. Hangsúlyozzuk a pozitív hozzáállásunk, a lelkesedésünk és a szorgalmunk.

4. A motivációs levél lezárása

A lezárás és az elköszönés ugyanolyan fontos egy motivációs levél megírása során, mint az, hogy milyen munkafolyamatok elvégzésében vagyunk gyakorlottak. Fűzzünk reményeket egy személyes találkozáshoz, higgyünk benne, hogy minket választanak be a következő körbe!

Kreatív motivációs levél ötletek

Az általunk készített motivációs levél sablon ne csak a tömény tartalomról szóljon! Csempésszük bele kreatív képességeinket a szöveg megszerkesztettségébe: válasszunk elegáns betűtípusokat, visszafogottan játsszunk a színekkel, a szegélyekkel, a kiemelésekkel, de maradjunk ésszerű keretek között, nehogy a design elterelje a figyelmet a mondanivalónkról!

Letölthető motivációs levél minta

Egyszerű motivációs levél minta

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm