15 °C Budapest
Tömegek veszítik el az állásukat ezekben a napokban, de kik vannak biztonságban?

Tömegek veszítik el az állásukat ezekben a napokban, de kik vannak biztonságban?

2020. március 20. 14:37

Most már egészen biztos, egy új korszakba léptünk: tömeges munkanélküliségre számíthatunk több szektorokban is, a korábban munkaerőhiányos vendéglátásban például szinte 0-ra esett vissza a kereslet. De van, ahol továbbra is kell ember, sőt, egyre több.

Gulyás Gergely a március 19-i kormányinfón elmondta, hogy a kormány többszázezres nagyságrendű munkanélkülivel számol. Újságírói kérdésre válaszolva megtudtuk az is, hogy a terveik szerint nem hosszabbítják meg a munkanélküli segély időtartamát, helyette azt szeretnék elérni, hogy 3 hónapnál tovább senki ne legyen munka nélkül.

Tehát az, hogy gond lesz, és komoly átrendeződések indultak meg a hazai munkaerőpiacon, most már egészen biztos. És ezt már a legnagyobb állásközvetítő portálok is érzik.

"Azt tapasztaljuk, hogy összességében lelassult a cégek toborzási tevékenysége, de szektoronként rendkívül eltérő a változás: a vendéglátással kapcsolatos hirdetések esetében extrém, 91 százalékos csökkenést látunk. A szakmunkák, fizikai munkák és szállítmányozás/logisztika kategóriában körül-belül a felére esett vissza meghirdetett állások száma. Ezzel szemben például a jogi, mérnöki és ügyfélszolgálati kategóriákban több hirdetést találunk, mint tavaly ebben az időszakban. Kiemelkedő növekedést látunk egyes élelmiszerláncoknál is.

Az oldallátogatásoknál és a jelentkezéseknél is tapasztalunk lassulást, de a regisztrált felhasználó számunk folyamatosan növekszik. A jelek szerint a munkavállalók jelenleg kivárnak és megnézik, hogy mire számíthatnak a következő hetekben. A toborzási folyamatok a legtöbb iparágban nem álltak le, mi a Profession.hu-hoz is éppen tíz új kollégát vettünk fel úgy, hogy a cég összes alkalmazottja otthonról dolgozik

- mondta Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője. Az állásportál a saját eszközeivel is igyekszik segítséget nyújtani a veszélyhelyzetben: keddtől minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalják . A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.04.20 21:15
Az év végi zárlati feladatok teljesítése során merül fel a fenti kérdés. A vállalkozások pénzügyi he...
hrdoktor  |  2021.04.19 06:29
A tartósan, teljes munkaidőben monitor előtt végzett munka nagyon megterheli a szemet, több kellemet...
legacykft  |  2021.04.16 18:55
A pandémia előtt nagyon megbecsültük azt a heti egy-két home office-t, ami nagyvállalati környezetbe...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
hrbonbon  |  2021.04.14 12:31
A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak. Az e...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?