12 °C Budapest
Itt van óriási esélyed új melót szerezni: tömegeket keresnek ebben az ágazatban

Itt van óriási esélyed új melót szerezni: tömegeket keresnek ebben az ágazatban

2019. december 17. 14:02

Bár Magyarországon jelenleg rengeteg ember dolgozik, a nemzetgazdaság egészét tekintve rengeteg a betöltetlen állás. Olyannyira sok, hogy arányaiban, az Európai Unióban a nyolcadik legmagasabb a magyar adat. A legtöbb embert a Humán- egészségügyi, szociális ellátásban keresik, de ugyancsak rengeteg emberre lenne szükség az információ, kommunikáció, illetve az adminisztráció és szolgáltatást támogatók körében is.

A teljes európai uniós gazdaságot tekintve a betöltetlen állások aránya 2,3 százalék volt 2019. harmadik negyedévében - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Ez az arányszám igen stabilnak mondható, ugyanis az előző negyedéves adatok is ugyanekkorák voltak, míg 2018. harmadik negyedévében a betöltetlen állások aránya 2,2 százalék volt. 

Ha az egyes országok nemzetgazdaságában meglévő betöltetlen állások arányát is összehasonlítjuk, kiderült, hogy a tagállamok között bődületesen nagy különbségek mutatkoznak, ami a munkaerőhiány általános mértékét illeti. A listavezető Csehországban például a nemzetgazdaságban lévő munkahelyek 6,2 százaléka betöltetlen, ezzel toronymagasan az elsők is egyébként. Második helyen Belgium áll 3,4 százalékos aránnyal, míg a harmadik helyen megosztva Németország és Hollandia tanyázik 3,2 százaléknyi betöltetlen álláshellyel. 

Ha megnézzük a teljes EU-s listát, láthatjuk, hogy Magyarországon a munkaerőhiány magasabb, mint az európai uniós átlag, hazánkban ugyanis a nemzetgazdaság egészét nézve,

az álláshelyek 2,5 százaléka betöltetlen volt 2019. harmadik negyedévében.

Ez pedig 0,2 százalékkal magasabb, mint az EU-s átlag, és összesítésben a 8. legmagasabb, ha az egész Európai Uniót figyelembe vesszük. Mindez azt is jelenti, hogy 16 ország mögöttünk van ezen a listán. Írországban és Bulgáriában például csupán az álláshelyek 0,8 százaléka betöltetlen, ezzel ők végeztek a lista alján. De szintén nagyon alacsony volt a betöltetlen álláshelyek száma Spanyolországba, Szlovákiában, Portugáliában és Romániában is. 

Kisebb lett a hiány

Az Eurostat friss jelentéséből 2018. harmadik negyedévétől, negyedéves bontásban is megnézhetjük, hogyan alakult az egyes országokban a munkaerőhiány. Így például Magyarországon 1 teljes év leforgása alatt valamelyest, egészen pontosan 0,3 százalékkal csökkent a betöltetlen álláshelyek száma a nemzetgazdaság egészét tekintve. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ahogy az az adatokból látszik az utóbbi negyedéves mérésekkor Magyarországon stagnált a betöltetlen álláshelyek aránya, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy ez az egész Európai Uniót tekintve még mindig magasnak mondható. Mindez pedig azért jelent kiváltképp nagy kihívást, mert a foglalkoztatási rátánk éppen hogy csúcson van járatva, soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint most. Olybá tűnik tehát, hogy a munkaerőpiaci kereslet sok esetben nem találkozik a kínálattal. 

A KSH idevágó adati szerint számokban mindez azt jelenti, hogy 2019. harmadik negyedévében 53 488 betöltetlen állás volt a versenyszférában, míg a költségvetésben 20 861. Arányait tekintve pedig a 3 legtöbb betöltetlen álláshely a következő három területen található Magyarországon (2019. harmadik negyedév):

  • Humán- egészségügyi szociális ellátás, betöltetlen helyek száma: 9 959
  • Információ, kommunikáció, betöltetlen helyek száma: 3 121
  • Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, betöltetlen helyek száma: 6 447

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06