22 °C Budapest
Itt van óriási esélyed új melót szerezni: tömegeket keresnek ebben az ágazatban

Itt van óriási esélyed új melót szerezni: tömegeket keresnek ebben az ágazatban

2019. december 17. 14:02

Bár Magyarországon jelenleg rengeteg ember dolgozik, a nemzetgazdaság egészét tekintve rengeteg a betöltetlen állás. Olyannyira sok, hogy arányaiban, az Európai Unióban a nyolcadik legmagasabb a magyar adat. A legtöbb embert a Humán- egészségügyi, szociális ellátásban keresik, de ugyancsak rengeteg emberre lenne szükség az információ, kommunikáció, illetve az adminisztráció és szolgáltatást támogatók körében is.

A teljes európai uniós gazdaságot tekintve a betöltetlen állások aránya 2,3 százalék volt 2019. harmadik negyedévében - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Ez az arányszám igen stabilnak mondható, ugyanis az előző negyedéves adatok is ugyanekkorák voltak, míg 2018. harmadik negyedévében a betöltetlen állások aránya 2,2 százalék volt. 

Ha az egyes országok nemzetgazdaságában meglévő betöltetlen állások arányát is összehasonlítjuk, kiderült, hogy a tagállamok között bődületesen nagy különbségek mutatkoznak, ami a munkaerőhiány általános mértékét illeti. A listavezető Csehországban például a nemzetgazdaságban lévő munkahelyek 6,2 százaléka betöltetlen, ezzel toronymagasan az elsők is egyébként. Második helyen Belgium áll 3,4 százalékos aránnyal, míg a harmadik helyen megosztva Németország és Hollandia tanyázik 3,2 százaléknyi betöltetlen álláshellyel. 

Ha megnézzük a teljes EU-s listát, láthatjuk, hogy Magyarországon a munkaerőhiány magasabb, mint az európai uniós átlag, hazánkban ugyanis a nemzetgazdaság egészét nézve,

az álláshelyek 2,5 százaléka betöltetlen volt 2019. harmadik negyedévében.

Ez pedig 0,2 százalékkal magasabb, mint az EU-s átlag, és összesítésben a 8. legmagasabb, ha az egész Európai Uniót figyelembe vesszük. Mindez azt is jelenti, hogy 16 ország mögöttünk van ezen a listán. Írországban és Bulgáriában például csupán az álláshelyek 0,8 százaléka betöltetlen, ezzel ők végeztek a lista alján. De szintén nagyon alacsony volt a betöltetlen álláshelyek száma Spanyolországba, Szlovákiában, Portugáliában és Romániában is. 

Kisebb lett a hiány

Az Eurostat friss jelentéséből 2018. harmadik negyedévétől, negyedéves bontásban is megnézhetjük, hogyan alakult az egyes országokban a munkaerőhiány. Így például Magyarországon 1 teljes év leforgása alatt valamelyest, egészen pontosan 0,3 százalékkal csökkent a betöltetlen álláshelyek száma a nemzetgazdaság egészét tekintve. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ahogy az az adatokból látszik az utóbbi negyedéves mérésekkor Magyarországon stagnált a betöltetlen álláshelyek aránya, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy ez az egész Európai Uniót tekintve még mindig magasnak mondható. Mindez pedig azért jelent kiváltképp nagy kihívást, mert a foglalkoztatási rátánk éppen hogy csúcson van járatva, soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint most. Olybá tűnik tehát, hogy a munkaerőpiaci kereslet sok esetben nem találkozik a kínálattal. 

A KSH idevágó adati szerint számokban mindez azt jelenti, hogy 2019. harmadik negyedévében 53 488 betöltetlen állás volt a versenyszférában, míg a költségvetésben 20 861. Arányait tekintve pedig a 3 legtöbb betöltetlen álláshely a következő három területen található Magyarországon (2019. harmadik negyedév):

  • Humán- egészségügyi szociális ellátás, betöltetlen helyek száma: 9 959
  • Információ, kommunikáció, betöltetlen helyek száma: 3 121
  • Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, betöltetlen helyek száma: 6 447

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?