21 °C Budapest
Csúnya bukta lehet a magyar álommeló vége: sokan elbuknak, akik belefognak

Csúnya bukta lehet a magyar álommeló vége: sokan elbuknak, akik belefognak

2019. május 31. 11:30

A munkaerőpiacon lévő legfiatalabb generáció számára a home office ma már nem extra kedvezmény, hanem sok esetben alapfeltétel. De nincs könnyű dolga a munkaadónak, hiszen a játékszabályokat neki kellene kitalálni, és ugyanúgy rá vár a különböző bonyolult fogalmak tisztázása is.

Az Európai Unióban 2017-ben átlagosan az összes munkavállaló 5 százaléka dolgozott rendszeresen otthonról, azaz home officeban, Magyarországon 2013 óta ez a szám folyamatosan csökken: hazánkban a munkavállalók csupán 2,5 százaléka volt így foglalkoztatva 2017-ben.

Ehhez képest a magyar dolgozók 65 százaléka jelezte, hogy sem jelenleg, sem korábban nem dolgozott még otthonról, mégis egyértelműen a távmunka mellett tenné le a voksát, ha választhatna - derült ki egy tavalyi reprezentatív kutatásból, amit a Fundamenta készített. És habár ez a foglalkoztatási forma egyre népszerűbb főleg a fiatalabb generáció körében, a munkajogi szabályzása azért még hagy kívánnivalót maga után.

Értsük meg a fogalmakat!

"A távmunka a munka és magánélet összehangolásának eszközeként az Európai Unió által is támogatott munkavégzési forma. A távmunkavégzés keretében a munkavállaló a munkáját rendszeresen, a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen - jellemzően lakhelyén -, számítástechnikai eszközök útján végzi, és annak eredményét elektronikusan továbbítja. A távmunka térnyerésével egyre inkább számolni kell hazánkban is" - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya és Munkaerőpiaci Szabályozási Főosztálya által kiadott tájékoztatóból. 

E szerint a távmunka fogalma annyit jelent, hogy a munkavállaló rendszeresen otthonról látja el a számítógéppel elvégezhető feladatait, részleges távmunka, amikor a munkavállaló a munkaidejének csak egy részét végzi távmunkában (pl. hétfőn és kedden bent kell lennie, de a hét további napjain otthonról dolgozhat), továbbá lehetőség van az alkalmi távmunkára, azaz home office-ra is például betegség esetén - olvasható a jogaszvilág.hu oldalán.

Tisztázzuk a fogalmakat!

Baksai Zoltán, munkajogi szakokleveles tanácsadó, adatvédelmi tisztviselő szerint azonban nem eléggé tisztázottak a fogalmak. A távmunka meghatározása ugyan egyértelmű, ezt a munka törvénykönyve egzaktul megfogalmazza, ám véleménye szerint a részleges távmunka és a home office esetében nem ennyire egyértelmű a helyzet, ezeket sokan sokféleképpen értelmezik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez csupán adminisztratív nehézségnek tűnhet, de ezen kívül van még más is: otthoni munkavégzéskor - ha nem kötetlen munkarendben dolgozik a kolléga - szinte lehetetlen a munka kezdetét és végét ellenőrizni. Sok esetben bemondásra megy, ami pedig a bizalomra épül, az pedig vagy van, vagy nincs. 

Ha például a felettes felhívja a munkavállalót, és megy a háttérben a plázazene, akkor ezek után esetleg nem fog már oly mértékben bízni ebben a kollégában, holott lehet, hogy ő már adott esetben hajnal óta ébren van, és már rég ledolgozta a maga 8 óráját. 

Ha a munkaszerződésünk szerint távmunkában vagyunk a munkavédelmi törvény pontról pontra végig vezet bennünket, egészen pontosan kiderül, mit kell csinálnunk és mi a munkáltató felelőssége. Ám a home office esetében nem ez a helyzet, így legalább egy belső szabályzatot kellene létrehozni, melyben tisztázzák a munkaidőt, a biztonság, a munkahelyi baleset fogalmát és újabban már erre is nagyobb hangsúlyt kell helyezni: az adatvédelem kérdéseit is. 

Az alapvető "játékszabályokban" olyan kérdésekre is érdemes kitérni, hogy amennyiben egyeztetnie is kell két egymással nem találkozó munkavállalónak, azt mikor teszik meg. Mikor hívhatja fel a hajnali időpontban már dolgozó kolléga az akkor még békésen szundikáló kollégáját, aki pedig éppen késő este tervezett foglalkozni a feladataival? Ilyen kérdések a normál irodai munkavégzés esetében nem merülnek fel, de ha a belső szabályzat nem tér ki rá, kódolva van a konfliktus, és akkor már nem a megelégedettség növelésének lesz az eszköze a home office -mondta el a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?