28 °C Budapest
Csúnya bukta lehet a magyar álommeló vége: sokan elbuknak, akik belefognak

Csúnya bukta lehet a magyar álommeló vége: sokan elbuknak, akik belefognak

2019. május 31. 11:30

A munkaerőpiacon lévő legfiatalabb generáció számára a home office ma már nem extra kedvezmény, hanem sok esetben alapfeltétel. De nincs könnyű dolga a munkaadónak, hiszen a játékszabályokat neki kellene kitalálni, és ugyanúgy rá vár a különböző bonyolult fogalmak tisztázása is.

Az Európai Unióban 2017-ben átlagosan az összes munkavállaló 5 százaléka dolgozott rendszeresen otthonról, azaz home officeban, Magyarországon 2013 óta ez a szám folyamatosan csökken: hazánkban a munkavállalók csupán 2,5 százaléka volt így foglalkoztatva 2017-ben.

Ehhez képest a magyar dolgozók 65 százaléka jelezte, hogy sem jelenleg, sem korábban nem dolgozott még otthonról, mégis egyértelműen a távmunka mellett tenné le a voksát, ha választhatna - derült ki egy tavalyi reprezentatív kutatásból, amit a Fundamenta készített. És habár ez a foglalkoztatási forma egyre népszerűbb főleg a fiatalabb generáció körében, a munkajogi szabályzása azért még hagy kívánnivalót maga után.

Értsük meg a fogalmakat!

"A távmunka a munka és magánélet összehangolásának eszközeként az Európai Unió által is támogatott munkavégzési forma. A távmunkavégzés keretében a munkavállaló a munkáját rendszeresen, a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen - jellemzően lakhelyén -, számítástechnikai eszközök útján végzi, és annak eredményét elektronikusan továbbítja. A távmunka térnyerésével egyre inkább számolni kell hazánkban is" - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztálya és Munkaerőpiaci Szabályozási Főosztálya által kiadott tájékoztatóból. 

E szerint a távmunka fogalma annyit jelent, hogy a munkavállaló rendszeresen otthonról látja el a számítógéppel elvégezhető feladatait, részleges távmunka, amikor a munkavállaló a munkaidejének csak egy részét végzi távmunkában (pl. hétfőn és kedden bent kell lennie, de a hét további napjain otthonról dolgozhat), továbbá lehetőség van az alkalmi távmunkára, azaz home office-ra is például betegség esetén - olvasható a jogaszvilág.hu oldalán.

Tisztázzuk a fogalmakat!

Baksai Zoltán, munkajogi szakokleveles tanácsadó, adatvédelmi tisztviselő szerint azonban nem eléggé tisztázottak a fogalmak. A távmunka meghatározása ugyan egyértelmű, ezt a munka törvénykönyve egzaktul megfogalmazza, ám véleménye szerint a részleges távmunka és a home office esetében nem ennyire egyértelmű a helyzet, ezeket sokan sokféleképpen értelmezik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez csupán adminisztratív nehézségnek tűnhet, de ezen kívül van még más is: otthoni munkavégzéskor - ha nem kötetlen munkarendben dolgozik a kolléga - szinte lehetetlen a munka kezdetét és végét ellenőrizni. Sok esetben bemondásra megy, ami pedig a bizalomra épül, az pedig vagy van, vagy nincs. 

Ha például a felettes felhívja a munkavállalót, és megy a háttérben a plázazene, akkor ezek után esetleg nem fog már oly mértékben bízni ebben a kollégában, holott lehet, hogy ő már adott esetben hajnal óta ébren van, és már rég ledolgozta a maga 8 óráját. 

Ha a munkaszerződésünk szerint távmunkában vagyunk a munkavédelmi törvény pontról pontra végig vezet bennünket, egészen pontosan kiderül, mit kell csinálnunk és mi a munkáltató felelőssége. Ám a home office esetében nem ez a helyzet, így legalább egy belső szabályzatot kellene létrehozni, melyben tisztázzák a munkaidőt, a biztonság, a munkahelyi baleset fogalmát és újabban már erre is nagyobb hangsúlyt kell helyezni: az adatvédelem kérdéseit is. 

Az alapvető "játékszabályokban" olyan kérdésekre is érdemes kitérni, hogy amennyiben egyeztetnie is kell két egymással nem találkozó munkavállalónak, azt mikor teszik meg. Mikor hívhatja fel a hajnali időpontban már dolgozó kolléga az akkor még békésen szundikáló kollégáját, aki pedig éppen késő este tervezett foglalkozni a feladataival? Ilyen kérdések a normál irodai munkavégzés esetében nem merülnek fel, de ha a belső szabályzat nem tér ki rá, kódolva van a konfliktus, és akkor már nem a megelégedettség növelésének lesz az eszköze a home office -mondta el a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?