28 °C Budapest
Válaszút előtt a magyar melósok: bevállalják ezt, vagy mennek a levesbe

Válaszút előtt a magyar melósok: bevállalják ezt, vagy mennek a levesbe

2019. február 18. 14:29

Nem csak Magyarország, de az egész régió súlyos munkaerőhiánnyal küzd: több százezer dolgos kéz hiányzik az öreg kontinensről. A Központi Statisztikai Hivatal itthon 80 ezerre teszi a betöltetlen álláshelyek számát, ez azonban csak óvatos becslésnek bizonyult: a Portfolio kalkulációja szerint 280-290 ezer képzett dolgozóra lehet szükség. Egy friss statisztika szerint a meghirdetett álláshelyek jelentős részét  nem tudják zökkenőmentesen betölteni a munkaadók.

Magyarországon a munkáltatók több mint fele, 51 százaléka nem tudja zökkenőmentesen betölteni a meghirdetett álláshelyeket, ezzel elég rosszul szerepeltünk az OECD összesítésében. Hasonlóan rossz a helyzet a lengyeleknél, és Németországban is. Európában nálunk rosszabbul csak a szlovákok (54 százalék), a görögök (61 százalék) állnak, valamint a törökországi munkáltatók 66 százaléka mondta azt, hogy nem tudja betölteni az üres álláshelyeket. A legnehezebb helyzetben a Japánban működő vállalatok vannak az OECD kimutatása szerint, ott a munkáltatók 89 százaléka küzd ilyen gondokkal.

Írországban nincsenek ilyen gondok, legalábbis a cégek csupán 18 százaléka nem talál megfelelő munkaerőt. Nagy-Britanniában ez az arány 19 százalék és Hollandiában is csak a vállalatok 24 százalékának vannak ilyen gondjaik.

A régióban csak a szlovákoknál nehezebb munkaerőt találni, Ausztriában csak a cégek 46 százalékának okoz gondot a megfelelő dolgozók megtalálása, Szlovéniában a cégek 40 százaléka nem tudja rendesen betölteni az üres helyeket, míg a cseheknél ugyanez az arány csupán 36 százalék.

Változnak az idők, de mi nem megyünk utánuk

A szervezet szerint azért nem tudják megfelelően betölteni az állásokat a munkáltatók, mert a dolgozók nincsenek kellőképpen felkészülve a változó technológiákra. Emellett a felnőttképzési rendszereket is meg kellene reformálni az OECD szerint, mivel az átképzési, fejlődési lehetőségek a legfontosabb garanciái annak, hogy a jövőben is biztosan legyenek szakemberek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor a statisztikák szerint a tagországokban csak ötből két felnőtt vesz részt a továbbképzéseken, amelyeken elsajátíthatják "a jövő munkáit", a legrosszabb az arány az alacsonyabb végzettségűek és a hátrányos helyzetűek között. A lemaradó csoportok közé tartoznak az idősebbek, az alacsony bérű és az ideiglenes munkavállalók, valamint a munkanélküliek.

A technika fejlődésével az állások nagyjából 30 százalékát kell majd megreformálni a jövőben az OECD szerint, ezért nagyon fontos a melósok átképzése. Értelemszerűen a legveszélyeztetebbek azok a munkavállalók, akik keveset képzik magukat, ez a csoport OECD-s országok munkavállalóinak 40 százaléka, és az is elég lesújtó adat, hogy a melósok fele nem is akarja, hogy továbbképezzék. Pedig az OECD-jelentés is hangsúlyozza a jó minőségű képzés fontosságát, amely a munkaerő-piaci igényeket kielégítő készségekkel látja el az embereket.

Hol tartanak a magyarok?

"A felnőttkori tanulás egyre többek számára válik fontossá, miután az emberek mind inkább felismerik, hogy az új ismeretek, szakmák révén növelhetik a versenyképességüket a munkaerőpiacon, aminek köszönhetően bővülnek a választási lehetőségeik és csökkenhet a kiszolgáltatottságuk a kedvezőtlen foglalkoztatási változásokkal járó időszakokban is" - mondta el korábban Herczeg Rudol, a Focus és a Ruander Oktatóközpont vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 11:21