28 °C Budapest
Neked is förtelmes a főnököd? Nem éri meg vitába szállni vele

Neked is förtelmes a főnököd? Nem éri meg vitába szállni vele

2018. december 27. 16:50

Nem muszáj minden kollégáddal kijönnöd, azonban ha a főnökkel nem találjátok meg a közös hangot, az elég nagy baj. Ez nem egyenlő felek kapcsolata - világított rá Marie McIntyre karrier-coach, aki könyvet is írt a témában -, hiszen a felettesednek nagyobb szava van a cégnél, hatalom tekintetében is övé a fölény.

A főnök befolyásolhatja a fizetéseket, és az egyes feladatok kiosztását is, tehát igencsak visszavetheti a karrieredet, ha rossz a kapcsolatod vele. Meg kell tanulni kezelni a problémákat, a munkahelyi kapcsolatokat, hogy sikeresebbé válhass. Hiszen ennek titka egy erős csapat - ezt már egy másik szakértő, John Gordon mondta. Ha súrlódásod van a többiekkel, az kihat a terlesítményedre, nem leszel annyira sikeres, mint amit elképzeltél magadnak.

Nem oldhatod meg az ismeretlen problémákat

Válaszd külön a főnök személyét, és úgy tervezd meg, miképpen lehetne enyhíteni a feszültségeken. Ez fakadhat az egyenlőtlen munkaelosztásból, vagy a menedzsment stílisából. Ha másoknak is problémái vannak a főnökkel, akkor bizony elképzelhető, hogy rossz személyt raktak a vezetői posztra.

Meg kell találnod a módját, hogyan kell velük dolgozni. Ha a főnököd idióta, akkor ki kell találnod, hogyan kell egy idióta főnökkel bánni

- vázolta McIntyre, aki szerint segíthet, ha a munkatársaiddal megvitatjátok, hogyan lehet érdemben együtt dolgozni az ilyen főnökkel.

Te vagy a probléma?

Igen, sok esetben idióták a főnökök, de megesik, hogy a munkavállalóval van a probléma. Emlékezz vissza: minden főnökkel voltak problémáid, vagy csak az aktuálissal? Lehet, hogy veled van a baj, és kevésbé tudod elviselni, ha irányítanak - legalábbis ha a főnökök többségével bajod volt. Ennek másik jele a szakértő szerint az, ha bosszant, amikor a főnököd iránymutatást ad, beleszól a dolgokba - ezeket esetleg akár figyelmen kívül hagyod, vitatkozol a feletteseddel.

Ha a főnökkel vitába szállsz, már vesztettél

- mondta McIntyre.

Kezeld tapintatosan

Ha a főnököddel való rossz kapcsolat abból fakad, hogy nem tudjátok kezelni kettőtök különböző stílusát, akkor ülj le vele, és beszéljétek át, hogyan tudnátok elsimítani a dolgokat, min kellene változtatni, hogy mindketten a munkára koncentrálhassatok.

Ha nagyobb függetlenséget részesíted előnyben, akkor hozz létre egy ütemtervet és kommunikációs módszert, amely működik, ezt vitassátok át. Hozz létre egy táblázatot, amelyben a főnök követni tudja, hol tartasz egyes feladatokban. Emellett beszéljétek meg, hogy naponta, hetente e-mailen is tájékoztatod őt a dolgok állásáról. Ha látja, hogy az ő komolabb beavatkozása nélkül is mennek a dolgaid, akkor mindketten csak nyerhettek!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha több visszacsatolást igényelsz, akkor kérd meg a főnököt, hogy bizonyos időközönként üljetek le, és nézzétek át a feladatokat. Fektesse le az elvárásokat, és mondja el, sikerült-e megfelelned azoknak, milyen úton haladsz.

Világíts rá a hibákra, beszéljétek meg

Mindenki hibázik, még a főnökök is. McIntyre szerint el kell ismerni, hogy nincsenek tökéletes vezetők, ők is csak emberek, neked pedig meg kell találnod a módját, hogyan közöld velük, ha hibáztak. Azzal pedig, hogy kevés időt töltesz kettesben a főnököddel, elkerülhetitek a súrlódásokat. Ha többen vagytok, könnyebben lehet kezelni, ha egyes személyiégek összecsapnak. Hiszen senkit sem lehet megváltoztatni, de megpróbálhatjátok a lehető legjobban kezelni a konfliktusokat.

Szüntesd meg a negatív kört

Az, hogy sokat gondolsz a főnökre, folyamatosan rombolhatja a kapcsolatotokat. "Minél többször mormolod el magadban, hogy ő egy ostoba, akalmatlan személy, annál nehezebb lesz jó kapcsolatot építeni vele. Ne légy megszállottja a rossz dolgoknak, keress néhány pozitívumot a főnökben, koncetrálj inkább azokra" - tanácsolta McIntyre.

Tarts meg a tiszteletet

Ha nem akarod, hogy tiszteletlenként azonosítsanak a munkahelyen, akkor komoly lépéseket kell tenned, ha nem akarod bedönteni a karriered.

Lehet, hogy nem tartod tiszteletben a személyt, mint vezetőt, de az alá-fölérendelt helyzetet akkor is tisztelned kell, hogy a dolgok jól menjenek. Soha ne menj háborúba a főnök ellen, ha mégis, azt valószínűleg elveszíted

- húzta alá a szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?