1 °C Budapest
Hivatalos: ennyit keres egy most kezdő börtönőr a váci fegyházban

Hivatalos: ennyit keres egy most kezdő börtönőr a váci fegyházban

2018. április 27. 11:00

Továbbra is munkaerőgondokkal küzdenek a hazai büntetés-végrehajtási intézmények, hiány van többek között körletfelügyelőkből, ápolókból, és pártfogó felügyelőkből is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nagyon úgy tűnik, a munkaerőhiány továbbra is érinti a hazai büntetés-végrehajtási intézmények működését. Erre utal legalábbis az, hogy hétről-hétre jelennek meg álláshirdetések; a héten például az Irányár országos hirdetési hetilap hasábjain szúrtunk ki három felhívást: Vácra körletfelügyelőket, míg Állampusztára felügyelőket és ápolókat, valamint pártfogó felügyelőket keresnek.

Mint azt a hirdetésekben írják (lásd fenti galériánkban) pozíciótól függően változnak az elvárások. Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet pártfogó felügyelői posztjáz például kizárólag szociológiai területen szerzett felsőfokú végzettséggel lehet betölteni, de az intézet keres felügyelőket és ápolókat is, amelyhez érettségi és szakmunkás végzettség is elegendő. A Váci Fegyház és Börtön körletfelügyelőnek pedig elsősorban férfiak jelentkezését várja, és elengedhetetlen a pozíció betöltéséhez az érettségi bizonyítvány; valamint a fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmasság mellett a kifogástalan életvitel is.

A váci büntetés-végrehajtási intézmény álláshirdetéséből ráadásul az is kiderül, mit kínálnak: "min. br. 236.900 Ft (ez kedvezmények nélkül 157538,5 forintos nettó bért jelent - a szerk.), cafeteria, utazási támogatás, ingyenes szakmai képzés, továbbtanulási lehetőség" - írják felhívásban. A bér megadása egyébként nem újdonság, először 2016 novemberében írtunk arról, hogy minimum bruttó 220 ezer forintot lehet keresni a váci börtönben, míg 2017 júliusában már 228 ezer forinttal tették közzé ugyanezt a hirdetést. Ez azt jelenti, hogy alig másfél év leforgása alatt közel 8 százalékkal emelkedett a váci körletfelügyelők kezdő bére.

A börtönmunka, nagyon durva, és veszélyes...

Hiába van emelkedő pályán ugyanakkor a büntetés-végrehajtásban dolgozók bére, az elmúlt időszakban megjelent sajtóhírek szerint ez sem elég a fluktuáció csökkentéséhez. Mint arról a Pénzcentrumon is beszámoltunk, egy nyilatkozó bévés (bv - büntetés-végrehajtás) elmondása szerint jelenleg egy átlagos börtönőr 150 ezer forintot keres egy hónapban. Régóta ígérik az 50 százalékos fizetésemelést, de az várhatóan csak 2019-ben fog megvalósulni, méghozzá a 2012-es fizetésekhez képest. Az alacsony fizetéseknek köszönhetően nagyon sokan leszerelnek, a helyükre érkező újak pedig sokszor nem alkalmasak a munkára, ami jelentős fluktuációt okoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A törvényben meghatározott túlóraszámot szinte mindenki elérte már, ám ez a gyakorlatban nem sokat jelent, mert az őröknek ugyanúgy kell menniük dolgozni.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a ruházati illetmény pénzbeli kifizetése helyett gyenge minőségű egyenruhákkal látják el az őröket minden évben. A Helsinki Bizottság szerint az sem segíti az őrök munkáját, hogy kevés a börtönpszichiáter és a börtönpszichológus is. De nem csupán az alacsony fizetések nehezítik meg az őrök mindennapi életét. A börtönökben felszerelt kamerákkal folyamatosan nyomon követik az őrök munkáját azután kutatva, hogy mit csinálnak rosszul. Sok őr úgy érzi, hogy feleslegesen egzecíroztatják őket, emiatt szintén sokan felmondanak.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59