11 °C Budapest

Súlyos jelentés: így füstölik el a magyar fiatalok a fizetésemelésüket

2017. november 22. 15:00

Bár egyre több európai országban tűrik meg a marihuána fogyasztást vagy teszik legálissá az orvosi használatát, most egy olyan kutatás látott napvilágot, ami sorra cáfolja a pártolók könnyelműségét. A tanulmány rávilágít ugyanis arra, hogy azok a fiatalok, akik ifjú korukban rendszeresen fogyasztottak alkoholt vagy valamilyen kannabisz származékot, sokkal nagyobb hátránnyal indulnak fiatal felnőttként, mint tiszta társaik. Nevezetesen nehezen találnak munkát, kevesebb arányban töltenek be magas fizetéssel járó állásokat, ritkábban diplomáznak, ráadásul a házasságkötési hajlandóságuk is csekély.

A világon és így Európa szerte bár továbbra is illegálisnak számít a marihuána, egyre több országban dekriminalizálják fogyasztását. Ez azt jelenti, hogy a személyes fogyasztás nem jár különösebb büntetéssel. Ilyen ország például Svájc, Spanyolország, Portugália, Belgium vagy Hollandia. A dekriminalizálás mellett, egy másik módszer a marihuána egészségügyi használatának engedélyezése szokott lenni, amit legutóbb éppen a német parlament szavazott meg a közelünkben.

Magyarországon azonban egyelőre nincs napirenden sem a dekriminalizálás, sem pedig az orvosi célú engedélyezés. Sőt a hatályos jogszabályok tiltják a marihuána terjesztését, valamint bármiféle használatát, beleértve az orvosi használatot is. A Büntetőtörvénykönyv azonban különbséget tesz a kereskedői és a fogyasztói magatartás között.

A drogfogyasztás és azon belül már a könnyű drogok használata is rendkívül ingoványos, vitatott téma a társadalomban. Sokak szerint nincs értelme megkülönböztetni könnyű és kemény drogot, hiszen mindkettő ugyanolyan káros, mások szerint viszont a könnyű, kenderszármazékból készült anyagok egyáltalán nem veszélyesek, sőt sokkal több pozitív tulajdonságuk van, mint negatív. A vita eldöntése nem csak a társadalom, de általában a szakemberek számra sem könnyű feladat.

Feketeleves

Azok a fiatalok, akik rendszeresen isznak és füveznek kevesebb eséllyel találnak munkát, kisebb arányban részesülnek jó fizetésben, ráadásul alacsonyabb a házasságkötési hajlandóságuk is

- derül ki a Daily Mail által elemzett friss connecticut egyetemi, 1165 fiatalt megfigyelő kutatásából. Ami rávilágít arra is, hogy azok a tinédzserek, akik folyamatosan élnek valamilyen tudatmódosító szerrel, kevésbé élvezik az életet és boldogtalanok.

Ezen felül kevesebb esélyük van diplomát szerezni és teljes munkaidős állást vállalni. Ráadásul általános elmondható róluk, hogy motiválatlanok a legtöbb élethelyzetben.

A kutatás rámutat arra is, hogy az alkohol, illetve kannabisz hosszú távú fogyasztása súlyos károkat okoz a szervezetbe, amiket még évtizedekkel később is ki lehet mutatni. Ezen felül pedig a fiatalok fejlődését is befolyásolhatják a különböző szerekben megtalálható hatóanyagok. Emellett a fiúkat hátrányosabban érinti a szerek használata, mint a lányokat.

A connecticut egyetemi kutatásról

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A drog, illetve marihuána fogyasztás fiatal felnőttekre gyakorolt hatásainak vizsgálatának kezdetén a megfigyelt fiatalok 12 évesek voltak, akiket két évente ellenőriztek a kutatók addig, amíg el nem érték a 25 - 34 éves kort. Ezen felül sok önkéntesnek a családjában volt alkoholfogyasztó, így sokan hajlamosító környezetben éltek.


A marihuána potenciális káros hatásainak feltárása kiemelkedő fontosságú annak érdekében, hogy milyen irányba haladjon tovább a társadalmi egyeztetés

- nyilatkozta Dr. Elizabeth Harari, a kutatás vezetője, aki hozzátette, hogy

a tanulmány megállapításai szerint, hogy a fiatalkori krónikus marihuánafogyasztás negatívan befolyásolja a fiatal felnőttek lehetőségeit, továbbá gátolja őket későbbi céljaik elérésében.

... és a ráadás

A fiatalokra gyakorolt hatások mellett más úttörő kutatások is napvilágot láttak a közelmúltban. Ezekből pedig kiderül, hogy a kannabiszhasználók nagyobb valószínűséggel követnek el erőszakos bűncselekményeket, mint azok, akik nem élnek a tudatmódosító szerrel. Ezzel párhuzamosan kanadai tudósok arra is figyelmeztetik a megrögzött füstölőket, hogy a rendszeres droghasználat okán, magasabb a kockázata annak, hogy erőszakossá váljanak.

A nemrégiben napvilágot látott kutatások látszólag tehát az ellenzők táborának oldalára billentik a mérleget. Bár az továbbra sem világos, hogyha a rendszeres fogyasztáson és annak rendkívül káros hatásairól van szó, akkor az alkoholhoz való hozzáférés miért teljesen legális, annak ellenére, hogy legalább ugyanannyira káros tud lenni a túlzásba vitt fogyasztása, mint a kannabisz származékoknak.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm