16 °C Budapest
Több száz Tescóban bénulhat meg a kiszolgálás: elkerülhetetlen a sztrájk?

Több száz Tescóban bénulhat meg a kiszolgálás: elkerülhetetlen a sztrájk?

2017. szeptember 1. 18:06

Heteken belül munkabeszüntetéssel nyomatékosíthatják a Tesco-dolgozók a bér- és létszám követeléseiket - tudta meg a Népszava. Egyelőre nincs megállapodás a Tesco és a szakszervezetek között.

Szerdán a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) sztrájk bizottságai tárgyalást folytattak a közösen benyújtott hét sztrájkköveteléssel kapcsolatban a Tesco Global Áruházak Zrt. képviselőivel. Közleményükben azt írták, nem tudtak megállapodni egymással a felek. Közeledtek ugyan az álláspontok, de érdemi előrelépés nem történt. Azt írták, legközelebb szeptember 11-én ülnek újra tárgyalóasztalhoz.

A szakszervezetek 15 százalékos létszámemelést akartak, mert óriási a hiány árufeltöltőkből, pultosokból. A cég képviselői felajánlották, hogy közös munkabizottság vizsgálja meg az egyes áruházakban, mekkora a létszámhiány és hogyan lehetne azokat orvosolni.

A Népszava ugyanakkor pénteken azt írta, heteken belül megbénulhat több száz Tesco-üzlet.  A Világgazdaság közben arról számolt be pénteken, hogy a Tesco leghamarabb októberben vagy novemberben dönthet arról, hogy jövő év januárjától megadja-e dolgozóinak a bruttó 196 ezer forintos bért, s ezzel megtartsa-e 15 ezer forintos bérelőnyét a garantált bérminimummal szemben.

A minimálbér az idén 127 500, a garantált bérminimum 161 ezer forintra nőtt, jövőre mindkét összeg tovább emelkedik 138 ezer, illetve 180 500 forintig. Karsai Zoltán, a sztrájkbizottság elnöke, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) SZB-titkára a lapnak azt mondta, az áruházlánc arra hivatkozva nem lépne hamarabb, hogy szeptembertől bruttó 11 ezerrel 176 ezer forintra növeli majdnem minden teljes munkaidős, aktív áruházi és logisztikai központi munkavállaló fizetését.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?