30 °C Budapest
Megtudtuk, mit tervez a kormány a családi pótlékkal

Megtudtuk, mit tervez a kormány a családi pótlékkal

2017. február 24. 11:03

Mivel 2008 óta nem emeltek a családi pótlék összegén Magyarországon, így igencsak időszerűvé vált a kérdés, mit tervez a kormány a juttatással. A Pénzcentrum megkeresésére az Emmi elárulta, bár figyelemmel kísérik a nemzetközi - köztük a lengyelt is - programokat, egyelőre egyéb családtámogatási intézkedésekre helyezik a hangsúlyt.

Február elején, az MTI tudósításából idéztük, hogy a magyar kormány figyelemmel kíséri a lengyel családtámogatási programot. Mint írták, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára még tavaly nyár végén, egy Lengyelországban tartott gazdasági fórumon szólalt fel:

a lengyel és a magyar családpolitika egymás tapasztalataiból merít. A lengyel kormány például a magyar otthonteremtési program, a családi típusú adózás rendszere vagy a bölcsődei rendszer iránt érdeklődik, a magyar kormány viszont "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plus programot. Ennek keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 500 ezer forint) támogatást fizetnek gyerekenként.

A kijelentés azért volt különösen fontos, hiszen idehaza 2008 óta nem emeltek a családi pótlék összegén. Sőt, ahogy arra a 2017-es költségvetés tervezetéhez készített anyagában a Gyerekesély Közhasznú Egyesület is felhívta a figyelmet, az elmúlt 9 évben a családi pótlék reálértéke mintegy 25 százalékkal csökkent Magyarországon. Novák Katalin kijelentését így akár úgy is lehetett volna értelmezni, hogy újabb paradigmaváltásra készül a kormány, és a családi adókedvezmények növelése mellett (vagy helyett) újra előtérbe kerülhetnek az univerzálisan járó juttatások.

Novák Katalin felszólalása, na meg az elmúlt évek statisztikái kapcsán természetesen megkerestük a minisztériumot is. Arra voltunk kíváncsiak, napirenden van-e jelenleg Magyarországon a családi pótlék összegének emelése. Nos, többszöri levélváltás után a következő választ kaptuk az Emmi sajtóosztályától:

"Nem a családi pótlékot, hanem a hasonlóan univerzális jellegű családtámogatási intézkedéseinket bővítjük tovább a jövőben is (ilyen például az ingyenes tankönyv)."

Tehát a családi pótlék összege marad a 2008-ban kőbe vésett szinten; az Emmi által említett, "hasonlóan univerzális jellegű családtámogatási intézkedések" bővítés pedig forintosítva a következőket jelenti: "hazánk az OECD-átlag közel kétszeresét, a GDP 4,7 százalékát, 1741 Mrd forintot költ 2017-ben a családok támogatására" - írta válaszában a minisztérium.

A lengyel 500 Plus program mellett más európai országok családtámogatási rendszereit is figyelemmel kísérjük, a családtámogatások rendszerét folyamatosan fejlesztjük, de nem egyetlen elem változtatásán keresztül.

- jegyezte meg a nemzetközi programoktól átvehető lehetőségek kapcsán az Emmi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ennyit kapnak a családok 2017-ben

A gyermekek után 2017-ben is alanyi jogon jár a családi pótlék (azaz hivatalos nevén: nevelési támogatás, ha a gyerek még nem jár iskolába; illetve beiskolázási támogatás, ha már iskolás), de két - életkorhoz kötődő - kitétel köti a támogatás kiutalását:

  • Óvodás korúaknál az a feltétel, hogy a gyerek nem hiányozhat többet 20 napnál (természetesen igazolatlanul).
  • Iskolás korúaknál pedig 50 órában határozták meg az igazolatlan hiányzások maximumát.

Az igényléseket az idei évtől azonban már, a Magyar Államkincstár helyett, a megyei és budapesti Kormányhivatalok ügyfélszolgálatain lehet kezdeményezni (mint írtunk róla, az átállás miatt február elején volt is némi akadozás a rendszerben). Az egy vagy több, egészséges gyermeket nevelő családok (ill. egyedülálló szülők) pedig a következő összegekkel kalkulálhatnak 2017-ben. Természetesen az összegek gyermekenként értendők:

Mindezen felül fontos kiemelni, hogy a gyermek 3 éves koráig emelt összegű családi pótlék jár abban az esetben, ha 1500 grammnál kisebb súllyal született (kivéve, ha a gyermek után fogyatékossági támogatást kap a szülő!).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?