9 mondat, amit sose mondj a kollégáidnak céges bulin

9 mondat, amit sose mondj a kollégáidnak céges bulin

2016. december 16. 16:00

A céges karácsonyi bulik időszakának kellős közepén vagyunk, ezért most nagyon aktuális arról beszélni, mit ne mondjunk soha a kollégáknak az ilyen összejöveteleken. Ezek után már csak arra kell vigyázni, az este folyamán annyi pezsgő fogyjon, hogy emlékezz is ezekre az intelmekre.

Ha kevered a piát, az év végi hajtásból fakadó stresszt és a főnököd jelenlétét, annak tuti botrány a vége. A céges bulik a kínos helyzetek aknamezője. Így aztán nem könnyű megtalálni azt az egyensúlyt, hogy el tudd engedni magad, és jól szórakozz a bulin anélkül, hogy komplett idiótát csinálnál magadból, vagy veszélyeztetnéd az állásodat.

"Egy olyan környezetben, mint a céges buli az ember úgy érzi, hogy több mindenről beszélgethet a kollégákkal, mint egyébként, például fizetésről, munkahelyi konfliktusokról, vagy más bizalmas témáról. Az efféle beszélgetéseket jobb nem a céges bulin megejteni. Érdemes könnyedebb témákkal építeni a munkahelyi kapcsolatokat" - mondta a Business Insidernek Bram Lowsky, a Right Management elnöke.

HR-szakértők és karrier tanácsadók 9 dolgot emelt ki, amelyek soha, semmikor, semmilyen körülmények között ne hagyják el a szádat céges rendezvényeken.

1. "Bemutatnád a fiadat/lányodat?"

"Ne bonyolódj semmibe a munkatársaid rokonaival. Nagyon kínos, és rossz vége lehet. Sőt, a viccekkel és a nyers megjegyzésekkel is legyél óvatos. Ha rástartolsz valamelyikük gyerekére, másnap nagyon kellemetlenül érzed majd magad a munkahelyen" - mondta Rebecca Henderson a Randstad cégcsoport elnöke.

2. "Sosem vettem még észre, hogy ilyen jó tested van!"

Természetesen kedvesen bókolhatsz a kollégáknak, de csak olyat mondj, ami nem hozza őket kellemetlen helyzetbe. Máskülönben a következő céges rendezvényen a te viselkedésed lesz a beszélgetések célkeresztjében. De kisebb létszámú cégnél már másnap a konyhában rólad lesz szó. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy bármilyen jó is a munkahelyi légkör, alapvetően akkor is egy munkahelyről van szó. 

3. "Hazavigyelek?"

Nem jó ötlet. Sem akkor, ha neked ajánlja fel valaki, sem akkor, ha te ajánlod fel valakinek. Az ilyen összejöveteleken szinte kivétel nélkül lecsúszik néhány pohár alkohol. Sokkal jobb megoldás a taxi, a sofőr szolgálat, vagy a tömegközlekedés. Ne kockáztasd se a jogsidat, se az életedet.

4. "Én most nagyon berúgtam."

Alkohol. Fontos részhez érkeztünk. Egy-két pohárral belefér, de tudd, hol a határ. Nem kell a dráma, sem egy rémes karaoke, vagy egy könnyes lelkizés. Annyit igyál, hogy képben legyél. Ha picit fejedbe szállt a pezsgő, attól még nem kell ezt mindenkinek a tudtára adnod. Ennek egy vidám eseménynek kell lennie, ahol jól érezheted magad a kollégáiddal az irodán kívül is. 

Ha persze azzal a céllal vágsz neki a rendezvénynek, hogy csúnya lerészegedést produkálj és jó kis pletyka-alapot adj a kollégáknak, akkor hajrá, meg se állj a padlóig. Szerencsére a filmipar is adott jó pár ötletet már, hogyan lehet nagy sztori a céges buli. Ha hasonló babérokra törsz, ezekből nyugodtan meríthetsz ötletet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

5. "Hallottad, hogy..."

Ne pletykálkodj céges bulin. Amúgy sem a legszimpatikusabb dolog a pletykálás, egy ilyen összejövetel pedig pláne nem a megfelelő hely és idő a kibeszélésre.

6. "Utálom a főnökömet!/Felmondok!"

Sem a hely, sem az idő nem megfelelő ahhoz, hogy ilyet mondj. És ne is panaszkodj, mert senki sem kíváncsi rá, és elég amatőr dolog. Hogy ezek a mondatok visszajutnának-e a főnöködhöz? Mérget vehetsz rá! És szinte biztos, hogy lennének következményei is.

7. "Kaptál bónuszt?"

Ne beszélj pénzről. Semmit. Egyáltalán. A bónusz pedig különösen érzékeny terület lehet, mert valószínűleg nem, vagy nem azonos mértékben kap mindenki. Szép kis sértődés és vita kerekedhet belőle.

8. "És mit gondolsz X politikusról, Y döntésről?"

Ne politizálj! Érzékeny téma, heves vitát indíthat, és biztos, hogy kellemetlen lesz a vége.

9. "Mi újság a részlegeden?"

Jó beszédindítónak tűnhet, ha a kollégád munkája felől érdeklődsz, de nem az. Legalább is egy olyan céges bulin nem, ahol az a cél, hogy mindenki kikapcsolja a "munkaüzemmódot", és valóban, magánemberként is megismerhessék egymást a munkatársak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?