15 °C Budapest

Megdöbbentő, mekkora hatással vannak a színek a munkánkra

2016. december 3. 14:03

A színek mindenhol körülvesznek bennünket. Nem csak a művészetben töltenek be fontos szerepet, de a közlekedéstől kezdve a gasztronómián át az öltözködésig az élet minden területén meghatározó a jelenlétük. Mivel különböző hangulatokat váltanak ki belőlünk, segíthetnek abban, hogy pozitívabban lássuk a körülöttünk lévő világot, de ugyanígy lehangoltságot és stresszt is okozhatnak. Nem meglepő, hogy a színek a munkavégzésünket is nagyban befolyásolják.

Korábban azt feltételezték, hogy ha valaki otthon érzi magát az irodában, hajlamos lesz elkalandozni, elkényelmesedni, és nem lesz olyan hatékony, mint egy szigorúan berendezett, semleges vagy ingerszegény környezetben, ahol "csak a munkára koncentrálhat". Mi sem áll távolabb a valóságtól! A Psychologist World, ’The Psychology of Color’ című cikke szerint például

a vásárlók 52 százaléka a soha nem tér vissza abba az üzletbe, amelynek berendezése vagy színvilága nincs összhangban az ízlésével.

Ugyanígy érezzük magunkat egy olyan irodában is, ahol szürke falak, elavult bútorok vagy agyonhasznált, kopott, kifakult irodai eszközök vesznek körül bennünket - alig várjuk, hogy kiszabaduljunk onnan.

Ha viszont munkahelyünkön van beleszólásunk abba, hogy milyen legyen a falszín vagy a design, és milyen irodaszerekkel, irodai eszközökkel szeretnénk dolgozni, ne késlekedjünk, válasszunk ízlésünk szerint. Mindenkinek megvannak a saját kedvelt színei és persze azok is, amelyeket nem szeret. Ha tehetjük, a preferált színű tárgyakkal vegyük magunkat körül - legyen szó az íróasztalunkról, az irodai székünkről, a mappákról, az irattartókról vagy akár a tűzőgépünkről. A Leitz legutóbbi felmérése ugyanis arra világít rá, hogy ha saját magunk alakíthatjuk ki munkakörnyezetünket, akkor munkakedvünk, kreativitásunk és végsősoron teljesítményünk is nőni fog.

Ha otthonról dolgozunk, akkor pedig egy újabb szempont is megjelenik: az irodai kiegészítőknek a lakásunk berendezésével is harmonizálniuk kell. A felmérésben megkérdezett munkavállalók 73 százaléka a fontosnak tartja, hogy a munkafelszerelése összhangban legyen otthona dekorációjával. Hiszen mi értelme van a gondosan megtervezett nappalinak, ha az első home office-ban töltött nap után a 90-es évekből itt maradt irattartók lepik el a kanapét?

Akár az otthoni dolgozószobáról van szó, akár a munkahelyi irodáról, fontos, hogy magunkénak érezzük a munkakörnyezetünket, és első pillantásra úgy gondoljuk, ez a mi birodalmunk. Az egyéni preferencia mellett azonban van a színeknek egyfajta elementárisabb hatása is, amit érdemes ismernünk és kihasználnunk. Ha a munkánk például folyamatos odafigyelést kíván, kerüljük a harsány árnyalatokat, ha viszont az egész napos pörgés a cél, nyugodtan használhatunk élénk, vibráló színeket is.

Meleg színek

A meleg színek közé tartozik a piros, a narancssárga, a citromsárga és ezeknek a színeknek a különböző variációi. Ezek a tűz, az őszi levelek, a napfelkelte és naplemente, energia és szenvedély színei.

Piros

A háború, a tűz, a hadviselés, a szerelem és a szenvedély szimbóluma. Tettre ösztönző, stimuláló, energetizáló, növeli a lelkesedést, emeli a vérnyomást, a légzés- és a pulzusszámot. Figyelemfelhívó hatása miatt azonnal magára irányítja a figyelmet. Irodai alkalmazása nem igazán jellemző, ugyanakkor gyakran használják leárazásoknál és éttermek logóiban.

Narancssárga

A vitalitás, az életerő, az energia, az ősz és a föld szimbóluma. A piros közeli rokonaként melegséget, barátságosságot, megbízhatóságot sugall. Stimulálja az aktivitást, elősegíti a szocializációt, tettre ösztönöz: vásárlásra, eladásra, előfizetésre. Azoknak lehet ideális, akiknek munkájuk során egész nap rohanniuk kell. Irodai környezetben történő alkalmazása nagyméretű nyitott irodáknál különösen hasznos lehet, mivel vizuálisan szűkíti a teret.

Rózsaszín

A rózsaszín a szeretet színe, az optimizmus és a romantikus szerelem jelképe. Használata stresszes időszakokban különösen ajánlott, mivel igazi feszültségoldó, nyugtató hatású szín. Élénkíti a fantáziát és elősegíti a kreativitást. Élénkebb tónusai önbizalom növelő hatásúak, magabiztosságot sugallnak. Extravagáns irodánk lehet, ha ezt a színt üveggel vagy fémmel párosítjuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Citromsárga

A napsütés, a napfény, a boldogság - és emellett az irigység és a gyávaság - szimbóluma. Vidámságot, melegséget, energiát sugall és stimulálja az idegrendszert, illetve a mentális folyamatokat. Optimizmust és boldogságot áraszt, ösztönzi a kommunikációt, inspirál és beindítja a kreativitást, valamint aktivizálja a memóriát, munkavégzés során elősegíti a koncentrációt.

Hideg színek

Ebbe a csoportba tartozik a kék, a zöld és a lila - ezek a színek visszafogottabbak. Főként az éjjel, a víz és a természet színei, amelyek gyakran megnyugtatják és pihentetik az embereket.

Kék

A béke, a nyugalom, a barátság és a felelősség szimbóluma. A víz és az ég színeként folyamatosan jelen van az életünkben. Megbízhatóságot, elkötelezettséget, intelligenciát sugall, kisimítja az idegeket, segít a hosszú ideig tartó koncentrálásban, növeli a munka hatékonyságát, támogatja az intuíciót. Bizonyított tény, hogy az emberek sokkal hatékonyabb munkát tudnak végezni kék szobában, talán ezért is van az, hogy a leggyakoribb szín az irodákban és a cégek logóiban.

Világoskék

A világoskék az élet, a gyógyítás, a béke, a megértés és a lágyság színe. Gyakran használjuk a tisztaság, a levegő és a víz jelképeként is. Sok kék szín az auránkban érzékenységre, jó kapcsolatteremtő képességre és jó tanulási képességre utal. Irodákban történő alkalmazása fiatalos hatást kelt, nyugtat, relaxál, növeli a kiegyensúlyozottságot, elősegítve ezzel a munkavégzés hatékonyságát.

Türkizkék

Az egyensúly színe. Táplálja a központi idegrendszert, így csökkenti a nyilvánosság előtt beszélő idegességét. Irodában történő használata élénkké, érdekessé teszi a teret, élettel tölti meg a környezetét. Mivel a pihenést, a nyaralást, a nyári égboltot, a tenger színét idézi, segíti az ellazulást, a pihenést.

Zöld

A természet, a béke, az egészség, a növekedés, a megújulás és a nyugalom szimbóluma. A leggyakoribb szín, amely körülvesz bennünket a természetben, ezért is használják gyakran a belsőépítészek. Kórházakba, irodákba helyezve nyugtató hatású, enyhíti a depresszió és a szorongás tüneteit. Azoknak is ajánlják, akik többnyire egyedül dolgoznak.

Lila

A királyság színe: hatalmat, jólétet, luxust sugároz. Egyensúlyt jelent a föld és az ég között (a hajnali és az esti ég színe), az értelem és az érzelmek között. Főként a jó képzelőerő szimbóluma, lenyugtatja az elmét és az idegeket. Munkavégzésben fontos, hogy javítja a memóriát és ösztönzi a kreativitást.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.03.04 11:54
Örök vitatéma a munkatársak között az, hogyan állítsák be a helyiség hőmérsékletét, pedig nemcsak az...
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
perfekt  |  2024.03.04 09:45
A Perfekt Zrt. Baranya vármegyében 30 éve kezdte meg a működését és a kezdetektől folyamatosan a Péc...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkor rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem