Semmittevéssel büntetik asszonyaikat a sértett magyar férfiak

Semmittevéssel büntetik asszonyaikat a sértett magyar férfiak

2016. október 26. 05:55

Magyarországon még mindig sok előítélet él a fejekben a nők társadalomban betöltött szerepével kapcsolatban. Két kutató arra vállalkozott, hogy huszonkét mélyinterjú segítségével megpróbálja feltérképezni, hogyan változnak a nemi szerepek, ha a nő többet keres, mint férfi partnere. Azt is mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy egy nem hagyományos családban is mindenki megtalálja a boldogulását.

Neményi Mária és Takács Judit az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársai hiánypótló kutatást végeztek olyan Magyarországon élő nők körében, akik főkeresőnek számítanak saját családjukban.

Huszonkét mélyinterjút készítettek olyan nőkkel, akik 

  • heteroszexuális párkapcsolatban, 
  • egy háztartásban élnek házastársukkal vagy partnerükkel, 
  • legalább a háztartás bevételének hatvan százalékát teremtik elő és 
  • legalább egy, tizennégy éven aluli gyermeket nevelnek.

Magyarországon még mindig domináns az a kép, hogy a nőknek alapvetően házimunkával és otthonteremtéssel kell foglalkozniuk, a férfiaknak meg a pénzkeresettel.

Az nem meglepő, hogy azokban a kapcsolatokban a legboldogabbak az emberek, ahol mindketten ugyanazt gondolják a nemi szerepekről.

De mi történik, ha a hagyományos dinamika megbomlik, mert a nő többet keres, mint a férje? Vannak emberek, akik megsebzettnek vélt férfiasságukra úgy próbálnak gyógyírt találni, hogy még kevesebb házimunkát végeznek, mint addig, megmutatva, ki is az úr a háznál.

Vannak azonban olyan esetek is, amikor egymás igényeit felmérve, igazi társként viselkednek a párok egy-egy megváltozott élethelyzetben. A kutatásnak egy tanulsága mindenképpen van: nem feltétlenül a hasonló helyzetben élők fogják a leghasonlóbban lereagálni, ha hirtelen az asszony lesz a kenyérkereső.

Hárman a tradícionális modellben

A vizsgált helyzetek közül mindösszesen hárman voltak a tradicionális, azaz hagyományos családmodell követői. Ezekben az esetekben a nő hiába került fő kenyérkereső szerepbe, nem viselkedett családfőként. Elfogadta, sőt volt, hogy el is várta, hogy a férfi besegítsen a házimunkába, de azért nagy változás nem következett be abban, hogy önmaga végezze el a munkák oroszlánrészét. 

A három megkérdezett nő közül ketten magasabb kvalifikációjuknak köszönhetően kerestek többet férfi partnerüknél, egy esetben pedig a férfi már nyugdíjba ment, és alacsony volt a nyugdíja.

KATTINTS: Tömegével veszik fel halott rokonaik nyugdíját a magyarok

Az egyik esetben három közös gyermek mellett a férfi előző házasságából született két gyermekét is közösen nevelték a felek, ám a férfi hiába volt többször is munkanélküli, azt nem tartották volna természetesnek, ha ő marad otthon huzamosabb időre valamely gyereket ápolni. Döntésükben akár az is szerepet játszhatott, hogy mindketten vallásosak, amely speciális összetartási köteléket jelent számukra.

Volt olyan megkérdezett is, aki magasan kvalifikált volt, korábban egyetemi oktatóként is dolgozott, mégis stabilan hitt a hagyományos nemi szerepekben.

Azt szoktam mondani, hogy azért házasodtam meg, hogy soha ne kelljen kicserélnem egy villanykörtét

- mondta a kutatóknak, az interjú során.

A kettős, kenyérkeresői és otthonteremtői szerep ott is érvényesült, hogy munkahelyválasztáskor fontos szempont volt számára, hogy főnökei tudomásul vegyék, hogy otthoni feladatai miatt nem tud túlórát vállalni.

Katona, vi-gyázz!

A huszonkét vizsgált eset közül a kutatók négy megkérdezett esetében azonosítottak egyenlőségpárti, azaz egalitárius párkapcsolatot. Bár mindannyian más-más szociális közegből származtak, három esetben az első komolyabb párkapcsolat alakult házassággá, míg egy nő már a második házasságában élt, amit a kutatók úgy értelmeztek, hogy egy korábbi hibát próbál kijavítani.

Jellemző, hogy ezekben a kapcsolatokban nem a hagyományos nemi szerepek alapján alakították ki a szabályokat, hanem egymással megbeszélve, az egyéni szükségletek és lehetőségek alapján. Ezekben az esetekben úgy tűnt, hogy már a partnerválasztásnál fontos szempont volt, hogy a másik, házimunkáról és nemi feladatok megoszlásáról alkotott képe semmiképpen ne legyen akadálya a nő karrierjének, különös tekintettel a gyermekvállalás utáni időszakra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy ideális világban egy egyetemi professzor nem keresne rosszabbul, mint egy tiszt a katonaságban. A fő probléma ebben a helyzetben, hogy sokkal többet dolgozik, mint én, míg a fizetésemnek csak egy töredékét kapja meg

- mondta a kutatás során egy családanya, aki civilben katonatiszt.

Az is jól látható volt, hogy esetükben az egyén lehetőségei jobban meghatározzák, hogy ki, mit végez el a házimunkából, mint a tradicionális nemi szerepek. 

Ő csinálja a mosást, mert több időt tölt otthon és részben be is vásárol (...) valamint ki is takarít, ha napközben épp otthon van és az ideje engedi.

Egy másik, szintén egyenlőségpárti válaszadó viszont arról számolt be, hogy nagyon nehéz dolguk van férjével, mert nem a tradicionális családmodellben élnek. A női barátaik és a lakóhelyük környezetében lakók is furcsa családként tekintenek rájuk, karrieristának és szörnyanyának tartják a saját leírása alapján.

Az újraházasodott válaszadó egy vidéki nagyvárosban él, és pénzügyi menedzserként dolgozik. Itthon ritkán hallható egy nő szájából, de ő állítja:

Azért tudok a munkámra koncentrálni (...) mert tudom, hogy rendben mennek otthon a dolgok (...) Az egész család számára eleget keresek és legalább egyikünk azzal foglalkozhat, amit élvez (...) legalább neki nem kell a mindennapi stressztől szenvednie egy olyan ember nyomorult életében, aki egy másiknak az alkalmazottja.

Az új szerepeket második házasságában részben annak is köszönheti, hogy újra szerette volna kezdeni, mivel az első házasságában tradicionálisabb szerep jutott neki, és az a kapcsolata véget is ért.

Nem ilyen lovat kértem

Hét megkérdezett olyan családban él, ahol fiatalon nekikezdtek egy leginkább hagyományosnak mondható családmodell építésébe, ám a körülmények közbe szóltak és kénytelenek voltak váltani. 

(...) az anyám mindig azt mondta, hogy a nők mindig maradjanak nők (...) mire hazajön [a férjem] az ételnek készen kell lennie az asztalon (...) volt egy pont, amikor rájöttem, hogy lehet, hogy nem ez a dolgok rendje

- mondta egy megkérdezett, aki neveltetése miatt kész lett volna hagyományosabb női szerepben leélni az életét, de ma ezt már meghaladottnak, sőt bántónak tartja. A férje ugyanis azóta, hogy elvesztette állását, csak átmeneti jelleggel tud elhelyezkedni és nem tud olyan biztonságot nyújtani a család számára, amit a nő indokoltnak tartana.

Egy másik családanya viszont iszonyú teherként éli meg új szerepét. Férje karrierje leszállóágra került, és az elmúlt években hiába számíthat férjére a gyereknevelés terén, az új helyzetet nem tartja normálisnak.

A kutatóknak elmondta, hogy hat éve keres pénzt a teljes családra és stresszesnek tartja a kialakult helyzetet, ahol csak egy lábon áll a család. Azt is hozzátette, hogy finoman noszogatja a férjét, hogy térjen vissza a munka világába.

Érdekes, hogy úgy gondolja, jól jött, hogy vesebeteg gyermekükkel a férje elegendő időt tudott együtt tölteni akkor, amikor erre szüksége volt, de mégis ha van, amit megbánt, akkor az pont az, hogy túl korán, gyermeke 11 hónapos korában visszament dolgozni.

Jurtalakók rémálma

A kutatók azonosítottak egy negyedik mintát is, amelybe nyolc megkérdezett asszonyt paszíroztak be. Ezt a kategóriát tudatos szerepváltóknak nevezték el, és ebbe a kategóriába leginkább jó anyagi helyzetben lévő családok kerültek. Sokaknak ez a kapcsolat már a második vagy harmadik házasságuk volt és voltak, akiknek az előző kapcsolatuk pont azért romlott el, mert a férjük nem tudta elfogadni, hogy felesége karrierre vágyik.

Mivel az ilyen típusú nőket ki tapasztalatból, ki pedig előítéletből el tudja képzelni, ezért zárjuk e cikket egy olyan idézettel, amely egy tudatos szerepváltótól származik és tökéletesen megerősíti az arra hajlamos fejekben az előítéleket, illetve példát állít azon lányok elé, akik erősek és függetlenek szeretnének majd lenni.

Amikor a fiam egy éves volt (...) Úgy éreztem, hogyha nem mehetek vissza az irodába, felnőttek közé, legalább hat órában dolgozni, akkor kiugrom az ablakon. Nem éreztem úgy, hogy továbbra is elszigeteltségben szeretnék élni (...) Azt hiszem, ha gazdag férjem lett volna, én akkor is visszamegyek dolgozni (...)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?