24 °C Budapest
Nesze neked munkaerőhiány: rárepültek a csalók az álláskeresőkre

Nesze neked munkaerőhiány: rárepültek a csalók az álláskeresőkre

2016. szeptember 15. 11:06

Durva munkaerőhiány tombol Magyarországon, tömegével hirdetik meg a cégek az új álláshelyeket. Nem árt azonban résen lenni, mert ami túl szép, hogy igaz legyen, az legtöbbször nem is igaz. Arról készítettünk összeállítást, hogy miképpen tudod elkerülni azokat, akik a munkád helyett a pénzedet akarják.

Szinte minden napra jut hír mostanában a magyarországi általános munkaerőhiányról, mi is írtunk róla többször.

KATTINTS! Tömegével hagyják el magyar melósok az országot: újabb ágazat került veszélybe

Most, hogy lubickolni lehet az állásajánlatokban, a Pénzcentrum információi alapján előfordul, hogy a gyanútlan álláskeresőket csalók próbálják megkárosítani. Érdemes tehát áttekinteni, hogy milyen veszélyekkel szembesülhetsz, mint álláskereső, és, hogy a legegyszerűbb kiszúrni, ha épp le akarnak húzni.

Általánosságban elmondható, hogy a rossz nyelvhelyességgel írt magyar vagy angol nyelvű állásajánlatok, közvetítői levelek, sok jót nem tartogatnak.

A Profession munkaerőpiaci portál összeállítása szerint a következő dolgokat érdemes fejben tartani, ha ki akarod szúrni az átverős álláshirdetéseket illetve el akarod kerülni, hogy lehúzzanak.

Soha ne fizess

Az állásközvetítők Magyarországon nem kérhetnek pénz szolgáltatásukért az álláskeresőktől, csak a munkaadóktól. A leggyakoribb ugyanakkor nem az, hogy magyarországi, hanem, hogy külföldi álláslehetőségekért kérnek előre pénzt magukat munkaközvetítőnek kiadó csalók.

Ha fizetésre próbál rábírni egy munkaközvetítő cég annak érdekében, hogy elhelyezkedj, akkor már gyanakodhatsz, hogy valami nincs rendben.

A Pénzcentrum kérdésére Tóth Réka, a Monster álláshirdetási oldal brand managere elmondta, hogy az ilyen típusú hirdetések fel sem tudnának kerülni az ő hirdetési oldalukra, mivel ezeket rögtön kiszűrnék.

Mindemellett érdemes arra figyelni, hogy a kiválasztási folyamat többi fázisában se adjunk pénzt, mert ezzel csak lehúznak minket.

Ellenőrizd le a munkaadót

Ha az álláshirdetésből kiderül, hogy ki a munkáltató, egyszerű dolgod, van, csak le kell ellenőrizni a neten, hogy a különböző fórumokon vagy a közösségi médiában, mit mondanak a cégről. Ha munkaerő-közvetítőn keresztül keresel állást, a munka.hu oldalon tudod leellenőrizni, hogy a cég szerepel-e a közvetítők hivatalos adatbázisában, ahova kötelező regisztrálnia magát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha az életrajzodat nem vállalatinak tűnő, hanem személyes, freemailes, hotmailes, yahoo-s vagy gmail-es címre kérik, akkor megint csak szagot foghatsz, hogy átverés áldozata lehetsz.

Zavaros struktúra

Ha felvesznek egy céghez, majd aláíratnak veled egy papírt, hogy egy másikhoz kerülsz át, majd ide-oda bérelnek és kölcsönöznek téged az egyébként ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartozó vállalatok, akkor valószínűleg adócsalás kehet a háttérben.

Piramisjátékba oltott távmunka

Ennek a módszernek az ismertetőjegye, hogy legtöbbször csak annyit írnak, hogy távmunkára keresnek embert, de azt nem, hogy milyen szakterületre. Ahhoz, hogy megkapjuk az állást, itt is kell fizetnünk egy adminisztrációs díjat, melyért cserébe visszakapjuk a tuti tippet:

hirdessünk mi is állásokat pénzért és az így befolyó összegek egy részét megtarthatjuk "fizetésként". Ezt nem ajánlatos elkezdeni, mert könnyen szabadságvesztés lehet belőle.

Olyan, hogy próbanap ingyen, nincs

Sokszor hívnak be dolgozókat próbanapra úgy, hogy azért nem fizetnek. Ez nem legális, érdemi munkavégzésért, mindig fizetést kell adni.

Feketén foglalkoztatnak

Van olyan, hogy teljesen feketén akarnak foglalkoztatni, szerződés nélkül, vagy bejelentenek minimálbérre, de zsebb adják a fizetés azt meghaladó részét. Ilyen helyzetekbe sem érdemes belemenni, mert iszonyú kiszolgáltatottá válsz, ha a munkádért kevesebb pénzt adnak hónap végén, mint amennyiben megállapodtatok, vagy másképp sértik meg a munkavállalói jogaidat.

Mit tegyünk ha mégis átvertek minket?

Ha úgy érzed, hogy átvertek, nem fizettek ki vagy egyéb módon sérültek a jogaid. érdemes ügyvédhez fordulni, majd feljelentést tenni a rendőrségen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55