7 °C Budapest

Nesze neked munkaerőhiány: rárepültek a csalók az álláskeresőkre

2016. szeptember 15. 11:06

Durva munkaerőhiány tombol Magyarországon, tömegével hirdetik meg a cégek az új álláshelyeket. Nem árt azonban résen lenni, mert ami túl szép, hogy igaz legyen, az legtöbbször nem is igaz. Arról készítettünk összeállítást, hogy miképpen tudod elkerülni azokat, akik a munkád helyett a pénzedet akarják.

Szinte minden napra jut hír mostanában a magyarországi általános munkaerőhiányról, mi is írtunk róla többször.

KATTINTS! Tömegével hagyják el magyar melósok az országot: újabb ágazat került veszélybe

Most, hogy lubickolni lehet az állásajánlatokban, a Pénzcentrum információi alapján előfordul, hogy a gyanútlan álláskeresőket csalók próbálják megkárosítani. Érdemes tehát áttekinteni, hogy milyen veszélyekkel szembesülhetsz, mint álláskereső, és, hogy a legegyszerűbb kiszúrni, ha épp le akarnak húzni.

Általánosságban elmondható, hogy a rossz nyelvhelyességgel írt magyar vagy angol nyelvű állásajánlatok, közvetítői levelek, sok jót nem tartogatnak.

A Profession munkaerőpiaci portál összeállítása szerint a következő dolgokat érdemes fejben tartani, ha ki akarod szúrni az átverős álláshirdetéseket illetve el akarod kerülni, hogy lehúzzanak.

Soha ne fizess

Az állásközvetítők Magyarországon nem kérhetnek pénz szolgáltatásukért az álláskeresőktől, csak a munkaadóktól. A leggyakoribb ugyanakkor nem az, hogy magyarországi, hanem, hogy külföldi álláslehetőségekért kérnek előre pénzt magukat munkaközvetítőnek kiadó csalók.

Ha fizetésre próbál rábírni egy munkaközvetítő cég annak érdekében, hogy elhelyezkedj, akkor már gyanakodhatsz, hogy valami nincs rendben.

A Pénzcentrum kérdésére Tóth Réka, a Monster álláshirdetási oldal brand managere elmondta, hogy az ilyen típusú hirdetések fel sem tudnának kerülni az ő hirdetési oldalukra, mivel ezeket rögtön kiszűrnék.

Mindemellett érdemes arra figyelni, hogy a kiválasztási folyamat többi fázisában se adjunk pénzt, mert ezzel csak lehúznak minket.

Ellenőrizd le a munkaadót

Ha az álláshirdetésből kiderül, hogy ki a munkáltató, egyszerű dolgod, van, csak le kell ellenőrizni a neten, hogy a különböző fórumokon vagy a közösségi médiában, mit mondanak a cégről. Ha munkaerő-közvetítőn keresztül keresel állást, a munka.hu oldalon tudod leellenőrizni, hogy a cég szerepel-e a közvetítők hivatalos adatbázisában, ahova kötelező regisztrálnia magát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha az életrajzodat nem vállalatinak tűnő, hanem személyes, freemailes, hotmailes, yahoo-s vagy gmail-es címre kérik, akkor megint csak szagot foghatsz, hogy átverés áldozata lehetsz.

Zavaros struktúra

Ha felvesznek egy céghez, majd aláíratnak veled egy papírt, hogy egy másikhoz kerülsz át, majd ide-oda bérelnek és kölcsönöznek téged az egyébként ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartozó vállalatok, akkor valószínűleg adócsalás kehet a háttérben.

Piramisjátékba oltott távmunka

Ennek a módszernek az ismertetőjegye, hogy legtöbbször csak annyit írnak, hogy távmunkára keresnek embert, de azt nem, hogy milyen szakterületre. Ahhoz, hogy megkapjuk az állást, itt is kell fizetnünk egy adminisztrációs díjat, melyért cserébe visszakapjuk a tuti tippet:

hirdessünk mi is állásokat pénzért és az így befolyó összegek egy részét megtarthatjuk "fizetésként". Ezt nem ajánlatos elkezdeni, mert könnyen szabadságvesztés lehet belőle.

Olyan, hogy próbanap ingyen, nincs

Sokszor hívnak be dolgozókat próbanapra úgy, hogy azért nem fizetnek. Ez nem legális, érdemi munkavégzésért, mindig fizetést kell adni.

Feketén foglalkoztatnak

Van olyan, hogy teljesen feketén akarnak foglalkoztatni, szerződés nélkül, vagy bejelentenek minimálbérre, de zsebb adják a fizetés azt meghaladó részét. Ilyen helyzetekbe sem érdemes belemenni, mert iszonyú kiszolgáltatottá válsz, ha a munkádért kevesebb pénzt adnak hónap végén, mint amennyiben megállapodtatok, vagy másképp sértik meg a munkavállalói jogaidat.

Mit tegyünk ha mégis átvertek minket?

Ha úgy érzed, hogy átvertek, nem fizettek ki vagy egyéb módon sérültek a jogaid. érdemes ügyvédhez fordulni, majd feljelentést tenni a rendőrségen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem