19 °C Budapest
Nesze neked munkaerőhiány: rárepültek a csalók az álláskeresőkre

Nesze neked munkaerőhiány: rárepültek a csalók az álláskeresőkre

2016. szeptember 15. 11:06

Durva munkaerőhiány tombol Magyarországon, tömegével hirdetik meg a cégek az új álláshelyeket. Nem árt azonban résen lenni, mert ami túl szép, hogy igaz legyen, az legtöbbször nem is igaz. Arról készítettünk összeállítást, hogy miképpen tudod elkerülni azokat, akik a munkád helyett a pénzedet akarják.

Szinte minden napra jut hír mostanában a magyarországi általános munkaerőhiányról, mi is írtunk róla többször.

KATTINTS! Tömegével hagyják el magyar melósok az országot: újabb ágazat került veszélybe

Most, hogy lubickolni lehet az állásajánlatokban, a Pénzcentrum információi alapján előfordul, hogy a gyanútlan álláskeresőket csalók próbálják megkárosítani. Érdemes tehát áttekinteni, hogy milyen veszélyekkel szembesülhetsz, mint álláskereső, és, hogy a legegyszerűbb kiszúrni, ha épp le akarnak húzni.

Általánosságban elmondható, hogy a rossz nyelvhelyességgel írt magyar vagy angol nyelvű állásajánlatok, közvetítői levelek, sok jót nem tartogatnak.

A Profession munkaerőpiaci portál összeállítása szerint a következő dolgokat érdemes fejben tartani, ha ki akarod szúrni az átverős álláshirdetéseket illetve el akarod kerülni, hogy lehúzzanak.

Soha ne fizess

Az állásközvetítők Magyarországon nem kérhetnek pénz szolgáltatásukért az álláskeresőktől, csak a munkaadóktól. A leggyakoribb ugyanakkor nem az, hogy magyarországi, hanem, hogy külföldi álláslehetőségekért kérnek előre pénzt magukat munkaközvetítőnek kiadó csalók.

Ha fizetésre próbál rábírni egy munkaközvetítő cég annak érdekében, hogy elhelyezkedj, akkor már gyanakodhatsz, hogy valami nincs rendben.

A Pénzcentrum kérdésére Tóth Réka, a Monster álláshirdetási oldal brand managere elmondta, hogy az ilyen típusú hirdetések fel sem tudnának kerülni az ő hirdetési oldalukra, mivel ezeket rögtön kiszűrnék.

Mindemellett érdemes arra figyelni, hogy a kiválasztási folyamat többi fázisában se adjunk pénzt, mert ezzel csak lehúznak minket.

Ellenőrizd le a munkaadót

Ha az álláshirdetésből kiderül, hogy ki a munkáltató, egyszerű dolgod, van, csak le kell ellenőrizni a neten, hogy a különböző fórumokon vagy a közösségi médiában, mit mondanak a cégről. Ha munkaerő-közvetítőn keresztül keresel állást, a munka.hu oldalon tudod leellenőrizni, hogy a cég szerepel-e a közvetítők hivatalos adatbázisában, ahova kötelező regisztrálnia magát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha az életrajzodat nem vállalatinak tűnő, hanem személyes, freemailes, hotmailes, yahoo-s vagy gmail-es címre kérik, akkor megint csak szagot foghatsz, hogy átverés áldozata lehetsz.

Zavaros struktúra

Ha felvesznek egy céghez, majd aláíratnak veled egy papírt, hogy egy másikhoz kerülsz át, majd ide-oda bérelnek és kölcsönöznek téged az egyébként ugyanahhoz a cégcsoporthoz tartozó vállalatok, akkor valószínűleg adócsalás kehet a háttérben.

Piramisjátékba oltott távmunka

Ennek a módszernek az ismertetőjegye, hogy legtöbbször csak annyit írnak, hogy távmunkára keresnek embert, de azt nem, hogy milyen szakterületre. Ahhoz, hogy megkapjuk az állást, itt is kell fizetnünk egy adminisztrációs díjat, melyért cserébe visszakapjuk a tuti tippet:

hirdessünk mi is állásokat pénzért és az így befolyó összegek egy részét megtarthatjuk "fizetésként". Ezt nem ajánlatos elkezdeni, mert könnyen szabadságvesztés lehet belőle.

Olyan, hogy próbanap ingyen, nincs

Sokszor hívnak be dolgozókat próbanapra úgy, hogy azért nem fizetnek. Ez nem legális, érdemi munkavégzésért, mindig fizetést kell adni.

Feketén foglalkoztatnak

Van olyan, hogy teljesen feketén akarnak foglalkoztatni, szerződés nélkül, vagy bejelentenek minimálbérre, de zsebb adják a fizetés azt meghaladó részét. Ilyen helyzetekbe sem érdemes belemenni, mert iszonyú kiszolgáltatottá válsz, ha a munkádért kevesebb pénzt adnak hónap végén, mint amennyiben megállapodtatok, vagy másképp sértik meg a munkavállalói jogaidat.

Mit tegyünk ha mégis átvertek minket?

Ha úgy érzed, hogy átvertek, nem fizettek ki vagy egyéb módon sérültek a jogaid. érdemes ügyvédhez fordulni, majd feljelentést tenni a rendőrségen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?