5+1 tuti tipp: így lesz sikeres a szóbeli érettségi

2016. május 25. 16:03

Hamarosan kezdődnek a szóbeli érettségik. A sikeres vizsgához rengeteg tételt, témakört, adatot kell feldolgozni és megtanulni. A felkészülés napjaiban érdemes megfogadni Dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértőjének tanulási tippjeit, hogy a szóbeli érettségi megmérettetésen sikerrel vegyük az akadályokat.


A 2016-os szóbeli érettségi vizsgák időpontjai

  • Június 2-9. Emelt szintű érettségi vizsgák
  • Június 13-24. Középszintű érettségi vizsgák

Az emelt szinten érettségizőknek csupán néhány napjuk maradt, hogy a lehető legtöbb tudást magukba szívják, ők ugyanis június 2-9. között szóbeliznek, míg középszinten érettségiző társaik június 13-24. között húzzák a tételeket. Senkinek nem árt azonban időben elkezdeni a tanulást, hiszen a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint kulcsfontosságú szerepe van a felkészülésben annak is, hogy miként gazdálkodunk az időnkkel.

1. Osszuk be az időnket!

A legnagyobb csapda, ha halogatjuk a tanulást, mert még olyan távolinak tűnik a vizsga. A kampányszerű tanulás megbosszulhatja önmagát. Ha időben belefogunk, és felosztjuk, hogy naponta hány tételt tanulunk meg, akár még arra is tudunk időt spórolni, hogy az utolsó napokban már csak az ismétléssel kelljen foglalkoznunk.

2. Magolás helyett értelmezzünk!

Ha túl sok száraz adat van a fejünkben, amelyek között nem látjuk meg az összefüggést, fennáll a veszélye, hogy felcseréljük őket, vagy belezavarodunk a feleletünkbe, amint belekérdez a vizsgáztató. Keressünk ok-okozati, térbeli vagy időrendi összefüggéseket az adatok, események között! A felsorolandó listák elemeit pedig próbáljuk meg fejben hozzákötni ismert helyeken lévő tárgyakhoz - így hosszabb listákat is könnyen elő tudunk hívni például a lakásunkon keresztül képzeletben végighaladva. Használhatunk online felkészítő anyagokat is.

3. Mondjuk fel hangosan a tételt!

Ha felmondjuk magunknak hangosan a tételt, kiderül, hogy képesek vagyunk-e összefoglalni a témát. Ha megakadunk, vagy bele kell néznünk a jegyzeteinkbe, akkor valószínűleg a bizottság előtt is bizonytalanul fogunk beszélni. Ismételjük el többször a feleletünket, egészen addig, amíg össze nem áll a szöveg a fejünkben!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Olvassunk hozzá a jegyzeteinkhez!

Megéri a plusz munka, amit egy téma feltárására fordítunk. Amellett, hogy sok új és hasznos információval gazdagodhatunk, a szélesebb ismeretek segíthetnek megérteni és megtanulni az anyagot. Emellett a vizsgáztatók is nagyra értékelik majd, hogy utánajártunk néhány érdekességnek.

5. Aludjunk eleget!

Fontos, hogy ne merítsük ki a szervezetünket! Ha túl sokat vállalunk egy napra, egy idő után a fáradtság meggátol abban, hogy hatékonyan tudjunk készülni a vizsgára. Kezdjünk neki időben, és félóránként szakítsuk meg a tanulást néhány percre, hogy képesek legyünk optimális szinten tartani az éberségünket! Aludjunk eleget éjszakánként, és üljünk neki frissen a tételeknek!

+1 Ne izguljuk túl!

Az érettségi mérföldkő az ember életében, ami nem csak az előző négy évet zárja le, de a következő éveket is befolyásolja, hiszen a továbbtanulási lehetőségeinkre is hatással van. Nagy a tét, természetes, ha izgulunk, de a túlzott izgalom miatt akár le is blokkolhatunk a fontos pillanatokban. Tudatosítsuk, hogy akkor sincs veszve semmi, ha nem sikerül életünk legjobbját nyújtani ezen a napon! Fontos, hogy ismerjük az előttünk álló lehetőségeket abban az esetben is, ha nem tudunk elegendő pontot szerezni a vágyott szakunkhoz. Dr. Dobay Péter szerint a felsőoktatás reális alternatíváját képzik például a rövid idő alatt elvégezhető OKJ-s képzések. Ezek versenyképes és gyakorlatias tudást adnak, így könnyű velük elhelyezkedni, ugyanakkor plusz pontot is kaphatunk értük, ha később a felsőoktatás mellett döntünk.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem