1 °C Budapest
Ezt jobb, ha tudod az örökbefogadásról

Ezt jobb, ha tudod az örökbefogadásról

2016. május 16. 16:03

Nem változott az örökbefogadások száma az elmúlt években. Leginkább csecsemőket fogadnak örökbe, a nagyobb gyerekeket külföldi házaspárok veszik magukhoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára az InfoRádióban elmondta: jogszabály-módosítást kezdeményeznek a nagyobb és akár beteg gyerekek örökbefogadásának ösztönzésére.

Azt látjuk, hogy az elmúlt években 800 körüli örökbefogadás van Magyarországon. 2010 előtt 700-750 volt ez a szám évente

- emelte ki Fűrész Tünde.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár jelezte, az örökbefogadásnak három fajtája van: a házastársi, a nyílt és a titkos. Hozzátette: Magyarországon ma 500 titkos, 160-200 nyílt és 100 körüli a családon belüli, a házastársi örökbefogadás van.

Fűrész Tünde elmondta: "sok olyan intézkedést vezetett be a kormány, ami ösztönözni tudja az örökbefogadásokat, ilyen az örökbefogadói gyes, az egységes örökbefogadási nyilvántartó rendszer és az utánkövetés intézménye, ami segít abban, hogy az örökbefogadás után is minden flottul működjön a családokban."

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára azzal magyarázta, hogy 2014-ben nem nőtt az örökbefogadások száma, hogy bár jelentkezők voltak, az örökbefogadható gyermekek száma nem változik.

A fő elv, ami egyre jobban érvényesül is, hogy minden gyermeknek a származásához való joga a legfontosabb. Az, hogy a vér szerinti családjában tudjon felnevelkedni, mindenek felett áll.

Alapvetően az örökbeadás előtt megpróbálják "hazagondozni", azaz megtalálni a helyét a vér szerinti családjában, ha ez végképp lehetetlen, akkor jöhet az örökbefogadás - jegyezte meg Fűrész Tünde.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, az, hogy a gyermekotthonokban és a nevelőszülőknél élők száma viszont nőtt 2014-ben, azt mutatja, hogy a jelzőrendszer egyre jobban, a gyermekvédelem hatékonyabban működik. Hozzátette, ha valamilyen probléma merül fel a családban, a gyereket kiemelik, de ha sikerült megoldani a gondot, lehetőség szerint visszajuttatják a gyereket a családba.

A külföldre való örökbefogadás 20 százaléka az összesnek. Azt látjuk, hogy változatlan tendencia az, hogy minél kisebb, lehetőleg csecsemőt szeretnek örökbe fogadni, idősebb gyerekek esetében nehezebb az örökbefogadás

- emelte ki Fűrész Tünde.

"Vannak terveink, elképeléseink arra, hogyan tudnánk a nagyobb korú és akár a beteg gyermekek örökbefogadását is elősegíteni. Készül egy előterjesztés, amit még idén szeretnénk benyújtani a kormánynak" - fűzte hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?