3 °C Budapest
Ezt jobb, ha tudod az örökbefogadásról

Ezt jobb, ha tudod az örökbefogadásról

2016. május 16. 16:03

Nem változott az örökbefogadások száma az elmúlt években. Leginkább csecsemőket fogadnak örökbe, a nagyobb gyerekeket külföldi házaspárok veszik magukhoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára az InfoRádióban elmondta: jogszabály-módosítást kezdeményeznek a nagyobb és akár beteg gyerekek örökbefogadásának ösztönzésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Azt látjuk, hogy az elmúlt években 800 körüli örökbefogadás van Magyarországon. 2010 előtt 700-750 volt ez a szám évente

- emelte ki Fűrész Tünde.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár jelezte, az örökbefogadásnak három fajtája van: a házastársi, a nyílt és a titkos. Hozzátette: Magyarországon ma 500 titkos, 160-200 nyílt és 100 körüli a családon belüli, a házastársi örökbefogadás van.

Fűrész Tünde elmondta: "sok olyan intézkedést vezetett be a kormány, ami ösztönözni tudja az örökbefogadásokat, ilyen az örökbefogadói gyes, az egységes örökbefogadási nyilvántartó rendszer és az utánkövetés intézménye, ami segít abban, hogy az örökbefogadás után is minden flottul működjön a családokban."

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára azzal magyarázta, hogy 2014-ben nem nőtt az örökbefogadások száma, hogy bár jelentkezők voltak, az örökbefogadható gyermekek száma nem változik.

A fő elv, ami egyre jobban érvényesül is, hogy minden gyermeknek a származásához való joga a legfontosabb. Az, hogy a vér szerinti családjában tudjon felnevelkedni, mindenek felett áll.

Alapvetően az örökbeadás előtt megpróbálják "hazagondozni", azaz megtalálni a helyét a vér szerinti családjában, ha ez végképp lehetetlen, akkor jöhet az örökbefogadás - jegyezte meg Fűrész Tünde.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, az, hogy a gyermekotthonokban és a nevelőszülőknél élők száma viszont nőtt 2014-ben, azt mutatja, hogy a jelzőrendszer egyre jobban, a gyermekvédelem hatékonyabban működik. Hozzátette, ha valamilyen probléma merül fel a családban, a gyereket kiemelik, de ha sikerült megoldani a gondot, lehetőség szerint visszajuttatják a gyereket a családba.

A külföldre való örökbefogadás 20 százaléka az összesnek. Azt látjuk, hogy változatlan tendencia az, hogy minél kisebb, lehetőleg csecsemőt szeretnek örökbe fogadni, idősebb gyerekek esetében nehezebb az örökbefogadás

- emelte ki Fűrész Tünde.

"Vannak terveink, elképeléseink arra, hogyan tudnánk a nagyobb korú és akár a beteg gyermekek örökbefogadását is elősegíteni. Készül egy előterjesztés, amit még idén szeretnénk benyújtani a kormánynak" - fűzte hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
hrbonbon  |  2021.12.06 00:33
Az ÉRTÉKADÁS TÖRVÉNYE a vezetést mások szolgálataként határozza meg. A jó vezető arra fókuszál, hog...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?