0 °C Budapest

Tízszeres fizetés vagy éhezés várja a magyarokat külföldön?

Pénzcentrum
2015. október 21. 05:50

Akik külföldi munkára adják a fejüket, gyakran mindent feladnak egy jobb élet reményében. Pedig nem biztos, hogy "odaát" kolbászból van a kerítés. Londonban például 750 ezerre becsülhető a létminimum alatt keresők száma. Ráadásul az sem mindegy, a város melyik területén lakik valaki, illetve hol vállal munkát.

A rendszerváltás óta eltelt időszakban még soha nem volt ekkora a kivándorlási kedv a TÁRKI felmérése szerint, mint ez év áprilisában. A legtöbben Ausztriába, Németországba és Nagy-Britanniába mennek. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt években körülbelül 600 ezer magyar ment el jobb megélhetést keresni külföldre, ebből 300 ezren Nagy-Britanniában akarnak boldogulni. Viccesen azt is szokták ma már mondani, hogy

London az ötödik legnagyobb "magyar" város az egész világon.

Londonban sincs mindenhol kolbászból a kerítés

Ha valaki fontolgatja a londoni munkavállalást, elsőként nem árt tisztában lennie azzal, mekkora fizetésre számíthat a város egyes területein. Bár többször írtunk róla, hogy egyes szakmákban akár a hazai bérek tízszeresét is megkaphatják a munkavállalók, azért Londonban sem fenékig tejfel az élet. Sokan azt sem tudják többek között, hogy:

  • 17 londoni kerületben a munkavállalók legalább egynegyede keres a létminimum alatt. Waltham Forest, Sutton, Enfield, Bexley és Newham is a legrosszabbak között van.

  • Az egész főváros területén pedig 750 ezerre becsülhető a létminimum alatt keresők száma. Ez azt jelenti, hogy az ő órabérük nem éri el a 9,15 fontos órabért, azaz a körülbelül 3850 forintot.

Alább található London összes kerülete, és a kerület lakosságának százalékban kifejezve, hányan is kapnak kevesebb bért, mint a létminimum. A százalékokon túl a listában az is szerepel, mindez hány ezer állást érint.

A lakásokkal mi a helyzet?

Ahogy sok magyar kivándorló nem számol a fentebb vázolt munkaerőpiaci helyzettel, úgy arra se gondolnak sokan, hogy Londonban olcsó lakást találni szinte lehetetlen. Ráadásul minél kevesebbet szeretne valaki költeni, annál több emberrel kell a lakáson, vagy épp a szobán is osztoznia. A külső zónákban általában olcsóbb a lakhatás, de általában alacsonyabbak a bérek is, ahogy arra következtethetünk a kerületekre jellemző létminimumértékekből alapján.

Így a legtöbb magyarnak a jó fizeetésért cserébe marad - legalábbis eleinte - a több órás napi utazás a külső zónákból befelé, ez azonban nem olcsó mulatság.

Mielőtt valaki munkát vállal, érdemes kalkulációt végeznie, megéri-e a lakáshoz képest túl nagy távolságban elvállalnia azt. Hiszen az 1-estől 9-esig az összes zónára érvényes havi bérlet 320 font, ami majdnem 135 ezer forintos kiadást jelent havonta: csak azért, hogy a külvárosból adott esetben valaki bejusson a belvárosi munkahelyére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A létminimumos lista legrosszabb helyén Harrow áll. Itt bár a szobabérlés olcsóbb, mint például a jól fizető Southwarkban, azért a különbség nem feltétlenül arányos azzal, milyen sokan dolgoznak ott éhbérért. South Harrowban átlagosan 1004 font (azaz kb. 423 ezer forint) egy szoba havidíja, míg Southwarkban 1676 font (705 ezer forint) ez az összeg.

Az alábbi térképen látható, hol mennyibe kerül Londonban egyetlen szoba bérlése átlagosan (nagyobb méretért kattints ide)

Forrás: Thrillist

Egy ehhez hasonló metrótérképet egyébként a Pénzcentrum is késztett nemrég; mi azonban a lakásbérleti-díjak helyett a 4 magyar vonal megállói közelében tapasztalható fajlagos lakásárakat mutattuk.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?