0 °C Budapest

Ezt gondolja a legtöbb magyar saját anyagi helyzetéről

2015. augusztus 29. 12:35

A magyarok több mint kétharmada szerint rossz a gazdaság jelenlegi állapota, és a többség a saját háztartásának anyagi helyzetét is rossznak ítéli - derül ki a közelmúltban publikált friss Eurobarométer-felmérésből.

Az Európai Bizottság szokás szerint évente kétszer készíti el Eurobarométer-felmérését, melynek legfrissebb eredményeit a közelmúltban publikálták. A májusban felvett interjúk során az Unió 28 tagállamában összesen 27 758 embert kérdeztek meg.

A felmérésből megtudhattuk, a munkaerőpiaci helyzet romlására még mindig a magyarok harmada számít a következő egy évben. Szintén a jövőbeli kilátásokat illeti az a kérdés, hogy a válság negatív hatása a munkaerőpiacon véget ért-e már, vagy még hátra van a neheze. A magyarok 55 százaléka gondolja úgy, hogy már elértük a mélypontot ebből a szempontból és csak 40 százalék vár további romlást.

Az is kiderült, hogy a magyarok 52 százaléka rossznak ítéli meg saját háztartásának anyagi helyzetét, és csak 47 százalék válaszolt úgy, hogy szerinte jó helyzetben van. Érdekesség, hogy az EU-átlag szerint a lakosság több mint kétharmada ítéli jónak a háztartásának anyagi lehetőségeit. A személyes munkaerőpiaci helyzet a magyarok 44 százaléka szerint rossz és csak 38 százalék ítéli kedvezőnek.

A nyugdíjrendszer miatt mindössze a magyarok 13 százaléka aggódik, az oktatás pedig csak 7 százalékuk szerint fontos probléma, miközben utóbbi még az EU átlagában is az emberek 11 százalékát aggasztja.

Átlagon felüli mértékben tartják fontos kihívásnak a magyarok a bűnözést, a terrorizmus viszont mindössze két százalékuk szerint fontos probléma, miközben Európában a megkérdezettek 7 százaléka vélekedett így. Ebben biztosan szerepet játszik az is, hogy Magyarországon eddig nem volt komoly terrortámadás, vagyis a magyarok nem tapasztalták meg saját bőrükön ezt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Személyes életében a magyarok 27 százaléka számára az emelkedő árak és megélhetési költségek jelentik a fő kihívást, de 24 százalék úgy gondolja, hogy háztartásának anyagi helyzete is komoly gond elé állítja. Ebből a szempontból már 19 százalék tartja gondnak a nyugdíjat, ami magasabb az európai 15 százalékos aránynál. Vagyis ha nemzetgazdasági szinten kérdeznek rá a nyugdíjrendszer problémájára, akkor a magyarok elenyésző hányada érzi azt kihívásnak, ha viszont a személyes életére is hatással van a nyugdíjrendszer problémája, akkor máris sokkal húsbavágóbb a probléma.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?