27 °C Budapest
Ezt a 7 szót soha ne ejtsd ki az állásinterjún!

Ezt a 7 szót soha ne ejtsd ki az állásinterjún!

2015. augusztus 1. 16:01

Mint bármilyen ismerkedési szituációban, úgy egy állásinterjún is rettentően fontos az első benyomás. Tökéletes recept nincs, de egy biztos, ha ezt a 7 szót kerülöd, akkor máris sokat tettél a siker érdekében.

Egy állásinterjún nagyon sokat számít, hogy határozott, magabiztos-e a fellépésed, milyen a tartásod, a kézfogásod. Hogyan beszélsz, jól megértik-e, amit mondasz. De ezek mellett a feltett interjúkérdésekre adott válaszaid is nagyon sokat számítanak. Gondolj bele, hány embert kellett már végig hallgatnia az adott HR-esnek. Ha ezeket a szavakat kerülöd, máris segítettél magadon, hogy egy kicsit jobb színben tűnj fel az interjúztatóknál.

Amit soha ne mondj egy állásinterjún:

1. "Utálom"

A munkáltatók általában olyan munkavállalókat keresnek, akik képesek meglátni a dolgok pozitív oldalát. Az utálom szó rossz fényben tüntethet fel, mert erős negatív érzelmeket sugároz. Másodszor pedig az interjúra nem panaszkodni megy az ember, különösen az előző munkahelyünkre ne használjuk ezt a szót. Az "utáltam az előző munkahelyem" helyett mondjuk azt "az előző munkahelyemen, úgy éreztem nincsen számomra megfelelő előrelépési lehetőség."

2. "Nem"

Egy állásinterjún nincsen olyan indok, amiért bármire nemet kéne mondanunk. Amennyiben mégis egy ravasz kérdéssel találjuk szembe magunkat, akkor próbáljuk a nem helyett a "talán" vagy a "helyzettől függ" kifejezéseket használni, hiszen ha valamire nemet mondunk, akkor lehet már el is vesztettük az esélyét annak, hogy minket vegyenek fel.

3. "Alapvetően"

Az alapvetően egy teljesen indokolatlan töltelékszó. Ha ezt használjuk, olyan mintha az igazságnak csak a töredékét mondanánk el. Például, ha a feltett kérdésre így válaszolunk: "alapvetően segítettem növelni a cég bevételét", akkor ez most azt jelenti, hogy csak kis mértékben befolyásoltuk az eredményt, vagy mi is a csapat része voltunk?

4. "Motiváció"

Ez a szó valószínűleg minden interjún elhangzik, ezért nem véletlen, hogy amint meghallják a HR-esek egyből felmegy a vérnyomásuk. Ehelyett a szó helyett pórbáljuk meg máshogy elmondani, hogy mennyire fontos számunkra ez a munka.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

5. "Tapasztalat"

Amennyiben azt mondjuk, hogy az adott területen van tapasztalatunk, az annyira általános, hogy ebből az interjúztató nem fog megtudni semmi fontosat. Ne ködösítsünk, soroljuk fel konkrétan, hogy milyen eredményeket értük el eddig.

6. "Keményen dolgozom"

Felesleges azt állítanunk, hogy keményen dolgozunk, hiszen senki nem jön úgy egy állásinterjúra, hogy azt mondja magáról, hogy lusta. Ha tudsz, akkor erre is inkább egy konkrét példát mondj, például: "egész hétvégén dolgoztam, hogy tökéletesítsem a projektet". Azt is érdemes lehet megemlíteni, hogy nem voltunk betegszabadságon az elmúlt két évben. (Amennyiben ez igaz ránk.)

7. Minden töltelékszó

Próbáljuk kerülni a töltelékszavakat, mint a "hát" vagy a "szóval". Ezeknek a használatától ugyanis kevésbé tűnünk magabiztosnak és akár hitelét is veszítheti mondanivalónk. Inkább gondoljuk végig, mit szeretnénk mondani, egy kis csend sokkal többet ér, mint egy halom felesleges töltelékszó.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?