24 °C Budapest
Ezekkel a diplomákkal lehet a legjobban keresni: itt a friss lista

Ezekkel a diplomákkal lehet a legjobban keresni: itt a friss lista

2015. május 27. 11:15

A diplomások nagy része szaktudást igénylő munkakörben helyezkedik el a legfrissebb adatok szerint. A keresetekben képzési területenként és a képzési idő tekintetében is óriási különbségek vannak. Érdekes azonban, hogy míg általában nagyobb szaktudással többet keresünk, van olyan szakma, ahol alapképzéses diplomával magasabb bérünk lehet, mintha mesterképzésre jártunk volna.

Megjelent a Diplomás Pályakövetési Rendszer legfrissebb, 2014-es évről készített elemzése. Ebből kiderül, hogy a frissdiplomások 78 százaléka tudott elhelyezkedni az egyetem után, és szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik. Átlagjövedelmük pedig nettó 147 375 forint. Összehasonlításképp a KSH adatai szerint a magyar átlagkereset 2014-ben 155 717 forint volt.

Ennél jóval magasabb nettó átlagfizetéseket tapasztalhatunk azonban az egyes képzési területeken. Az alapképzésben végzettek például informatikai területen 181 188 forintot visznek haza, műszaki területen 170 ezer forintot lehet átlagosan keresni, míg közigazgatási, rendészeti és katonai feladatok ellátásával alapképzéses diplomával 164 ezer forintot lehet keresni. Ezzel szemben mesterképzéses vagy osztatlan képzéses diplomával már jóval nagyobb jövedelemre tehetünk szert. Informatikai területen 218 ezer forintos keresetünk lehet magasabb szakképzettséggel, műszaki területen majdnem nettó 202 ezer forintot vihetünk haza, és a közigazgatásban majdnem 214 ezer forintos az átlagbér.

De az is érdekes, hogy míg alapszakos végzettséggel jogi területen dolgozók majdnem 145 ezer forintot keresnek, addig az osztatlan, illetve mesterképzésesek átlagbére csak majdnem 142 ezer forint. Ugyanígy a hitéleti területen is kevesebbet lehet keresni magasabb szakképzettséggel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A most megjelent adatokat csak bajosan lehet összevetni a tavalyiakkal, hiszen idén a szakmában való elhelyezkedést is figyelembe véve mutatták be az adatokat. Egészen pontosan azt is figyelembe vették, hogy a vizsgált csoportok végzettjeinek hány százaléka dolgozik diplomát igénylő munkakörben. Így adott esetben 20-30 ezer forint különbség is mutatkozik a nettó fizetésekben a tavaly megjelent adatokhoz képest. Például míg a 2014-re vonatkozó friss adatok szerint egy pedagógus átlagosan nettó alig 100 ezer forintot visz haza, addig a 2013-ban nettó 125 ezer forint volt az átlagkereset ezen a területen.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?