30 °C Budapest
Így fizethetsz te is sokkal kevesebb adót: elárulták a titkot

Így fizethetsz te is sokkal kevesebb adót: elárulták a titkot

2015. május 6. 10:58

A környező országokhoz képest a magyar munkaerő kerül a legtöbbe a munkáltatónak. Javul a helyzet, ha három gyerekünk van, akkor máris az élmezőnybe kerülünk.

Immáron harmadik alkalommal gyűjtötte össze a közép-kelet-európai régió országainak aktuális adózási információit legújabb kiadványában a könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat, a MAZARS. A 2015-ös brosúra Magyarország szomszéd államain, valamint a visegrádi országokon kívül Görögország, Oroszország, Ukrajna és valamennyi volt jugoszláv utódállam, valamint a Baltikum államainak és Albániának az adókörnyezetét mutatja be.

Ezek alapján jól látható, hogy Magyarországon a legmagasabb az áfa fizetésének kötelezettsége, illetve a bérekre rakódó járulékok és adó tekintetében is igen rosszul állunk. Kivéve családi adókedvezmény esetén: a három gyerekkel már olyannyira lecsökken az adókötelezettségünk, hogy rögtön az élmezőnybe kerülünk - hangzott el az adótanácsadó vállalat szerdai sajtótájékoztatóján.

Magyarországon kapjuk a legkevesebbet

A személyi jövedelemadót, illetve a bérre rakodó további munkáltatói és munkavállalói adó- és járulékterhek szempontjából nem állunk túl jól a környező országokhoz képest. Azaz szomszédaink jóval többet kapnak meg adott bruttó fizetésükből, mint mi.

Tény, hogy a személyi jövedelemadó jelentős mértékben csökkent a korábbi években, de a bérterhek régiós összehasonlításban így is kiemelkedően magasak. A munkáltatói bérjárulékok meglepő módon nem Magyarországon a legmagasabbak - pl. Csehországban 34 százalék, és Szlovákiában is magasabb ez az érték (35,2 százalék) -, azonban a bért terhelő összes adót számba véve (szja, egyéni és munkáltatói járulék) még mindig Magyarország vezet.

Magyarországon 100 egységnyi nettó jövedelem kifizetése (családi és egyéb kedvezmények figyelembevétele nélkül) mintegy kétszer annyi, 196 egység teljes költséget jelent a munkáltatónak jövedelemszinttől függetlenül.

Ez az érték Szlovákiában 164, Csehországban 160, Lengyelországban 166, Romániában pedig 175 egység a gyermektelen dolgozó havi 500 eurónyi (150 ezer forint körüli) jövedelemszintje esetén. Igaz, a hazai mutató az elmúlt években javult, de mind az 500, mind a 2000 eurós (600 ezer forint körüli) havi jövedelemnél a 19 ország összehasonlításában továbbra is csak a stabil utolsó helyre elég.

Megéri családot alapítani

A családi és egyéb kedvezmények figyelembevétele, valamint a különböző jövedelemszintek vizsgálata jócskán megváltoztatja ezt a rangsort. A 2000 eurós (600 ezer forintos) havi jövedelmet, plusz három gyermeket feltételezve a munkáltató összes költsége/nettó jövedelem arány szerinti régiós összehasonlításban Magyarország pozíciója lényegesen jobb, egészen a hatodik helyig jön fel.

Magyarország helyzete az alacsonyabb, 500 eurós (150 ezer forintos) havi jövedelemszint figyelembevételével kalkulált rangsorban is hasonlóan alakul: családi kedvezmények nélkül sereghajtók vagyunk (196 értékkel), míg három gyermekkel rögtön a lista második helyén állunk (130) szorosan a csehek mögött.

A következő években bevezetésre kerülő, kétgyermekes családokat érintő adókedvezmények nem javítanak majd jelentősen a rangsorbeli helyünkön, alig pár helyet ugorhatunk majd előre. Nagyságrendileg a kétgyermekesek családi kedvezménye nem lesz akkora, hogy jelentős jövedelemnövekedést tapasztaljunk

- ismertette Csizmadia Heléna, a MAZARS adóigazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Más országoknál is találunk példát a jelentősebb családi adókedvezményekre. Ilyen például Horvátország, ahol a családi adókedvezmény elsősorban a nagyobb jövedelemszintnél érezteti hatását. Az 500 eurós bérszintes kalkuláció alapján Szlovákiában és Csehországban látható nagy megtakarítás a családi kedvezményeknek köszönhetően. A felmérés alapján olyan országok is akadnak, amelyek egyik vizsgált bérkategóriában sem nyújtanak családi kedvezményeket, ilyen Görögország, Macedónia, Montenegró, Szerbia, valamint Ukrajna.

Mi a helyzet a minimálbérrel, az átlagbérrel?

Magyarország az utóbbi évek jelentős minimálbér-emelései eredményeként jelenleg a környező országok középmezőnyébe tartozik. A vizsgált országok közül Ausztria áll a legjobban. Magas a minimálbér: több, mint a régiós átlag négyszerese; a bérek esetében pedig a régiós átlagénak több mint háromszorosa jellemző. Szintén jócskán kiemelkedik az átlagból - mindkét vizsgált kategóriában - Szlovénia.

A többi ország közül átlagbér szempontjából Észtország, Görögország, Lengyelország és Csehország jobban áll, mint a régiós átlag, a minimálbért tekintve pedig Görögország, Lengyelország, Horvátország értékei magasabbak az átlagnál. Magyarország továbbra is a visegrádi négyekkel egy mezőnyben foglal helyet mindkét kategóriában.

Mi fizetjük a legtöbbet

Az áfakulcs régiós átlaga 21 százalék, Magyarország régiós viszonylatban és az EU-s országok között is a legmagasabb, 27 százalékos áfakulccsal továbbra is fölényesen vezeti a felmérésben szereplő országok mezőnyét. A legalacsonyabb adókulcsot a volt Jugoszlávia utódállamaiban találjuk (Bosznia-Hercegovina: 17 százalék).

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?