14 °C Budapest

Pokoli 15 hónapra készülhet, aki elveszíti a munkáját Magyarországon

2015. április 29. 10:01

Sokan Magyarországon már 15 hónapja, azaz több mint egy éve nem találnak munkát. A keresetkiesés és félretett pénz híján rengetegen maradnak el a számláik fizetésével. A szorult helyzetben a képzett álláskeresők egy ötöde kényszerül arra, hogy nem bejelentett alkalmi munkát vállaljon.

A munkánk elvesztésével sok mindenre hajlandók vagyunk, például nem bejelentett munkát vállalunk, hogy a számláinkat fizetni tudjuk. Azonban minél idősebb valaki, annál kevésbé hajlandó költözni egy munka kedvéért, még akkor sem, ha az átlag magyar már 15 hónapja álláskereső. Pedig van megoldás: kisebb eséllyel leszünk munkanélküliek, ha magasabb a képzettségünk - derült ki a BNP Paribas Cardif szerdai sajtótájékoztatóján.

A képzettség véd a munkanélküliség ellen. Nagy általánosságban elmondható, hogy a szakiskolai, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők kisebb arányban lesznek munkanélküliek.

- mondta el Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif szakembere.

A képzett álláskeresők

Magyarországon amikor munkanélküliséget emlegetünk, általában a regisztrált álláskeresőket vesszük figyelembe, és nem azokat, akik például részmunkaidőben dolgoznak, pedig hajlandóak lennének teljes munkaidőben dolgozni. A BNP Paribas Cardif és a Scale Research közös kutatásában a legalább szakiskolai végzettséggel rendelkező, magukat munkanélküliként vagy alulfoglalkoztatottként leíró magyar állampolgárokat vizsgálták, akik szeretnének újra dolgozni. Ezt a kategóriát, amely jelentősen eltér a hivatalos statisztikai fogalmaktól,

képzett álláskeresőként

definiálta a cég. A felmérésből kiderült, hogy a képzett álláskeresők

  • egyharmada először van munka nélkül,
  • további egyharmaduk már másodszor,
  • egyötöde pedig harmadszor is
  • átlagosan 15 hónapja keresnek új munkát
  • jellemzően 3-5 helyen dolgoztak eddig,
  • egyötöde maga kezdeményezte a munkaviszonya megszüntetését (21 százalék, diplomásoknál 27 százalék);
  • a döntő ok az alacsony fizetés (31 százalék)
  • és a rossz kollegiális kapcsolatok (11 százalék) voltak
  • sokan úgy mondanak fel, hogy nincs helyette másik állásuk
Csak 16 százalékuk készült arra, hogy esetleg munkanélküli lesz; náluk ez a felkészülés főleg a más munkalehetőségek figyelését és pénz megtakarítását jelentette.

Pedig munkanélküliség esetére Magyarországon három társaságnál is lehet biztosítást kötni. Ezen termékek lényege, hogy amikor elveszítjük az állásunkat, a biztosító fizeti helyettünk a számláinkat, a hitelünket.

Új munkát jellemzően négy formában keresnek: ismerősöknél, barátoknál érdeklődnek, újsághirdetéseket figyelnek, álláshirdető portálokat néznek és a Munkaügyi Központ álláshirdetései között keresnek; még az 50 felettiek körében is népszerűek az internetes portálok.

Na ezt nem

A felmérésből kiderült, hogy még mindig nagyon kevesen dolgoznak részmunkaidőben, mindössze a foglalkoztatottak hozzávetőlegesen 6,7 százaléka tevékenykedik így. Ezzel szemben az uniós átlag ennek majdnem háromszorosa. Leginkább a 30 és 39 közötti nők dolgoznának ekképpen, ami érthető is, ha a családalapítási szokásokat figyelembe vesszük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ingázás sem kedvünkre való, napi kétszer egy órát még egész sokan (75 százalék) lenne hajlandó utazni egy új munkahelyre, kétszer másfél órát azonban már csak 28 százalék. A fiatalok inkább hajlandóak egy munka kedvéért utazni, családalapítás után már kevébé rugalmasak.

Nem bejelentett alkalmi munkát az elmúlt 3 évben saját bevallása szerint a megkérdezettek egy ötöde vállalt,
ezeknek az álláskeresőknek 15 százaléka külföldön is dolgozott így.

Nincs tartalék

Pénzügyi tartalékokkal a munkanélküliség előtt csak egyharmaduk rendelkezett, és ezeknek is az egyharmada felélte már a tartalékait a felmérés időpontjában. A kényszerű takarékoskodás fő lehetőségei a ruházkodásra (76 százalék), a bevásárlásra (66 százalék) és a villanyra (38 százalék) fordított összegek csökkentését jelenti.

Hátralékokat elsősorban a közös költségben (44 százalék), vízdíjban (35 százalék), áramszámlában (34 százalék), törlesztő-részletben (34 százalék) és életbiztosítás fizetésében (33 százalék) halmoznak fel azok, akik egyébként említettek ilyen fizetési kötelezettséget. A szociális kapcsolatokra is hat a munkanélküliség: kevesebbet találkoznak a barátaikkal, a rokonaikkal is, és sokan számolnak be a párkapcsolata megromlásáról; sőt 19 százalék az egészség megromlásáról is beszámol.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem