24 °C Budapest
Pokoli 15 hónapra készülhet, aki elveszíti a munkáját Magyarországon

Pokoli 15 hónapra készülhet, aki elveszíti a munkáját Magyarországon

2015. április 29. 10:01

Sokan Magyarországon már 15 hónapja, azaz több mint egy éve nem találnak munkát. A keresetkiesés és félretett pénz híján rengetegen maradnak el a számláik fizetésével. A szorult helyzetben a képzett álláskeresők egy ötöde kényszerül arra, hogy nem bejelentett alkalmi munkát vállaljon.

A munkánk elvesztésével sok mindenre hajlandók vagyunk, például nem bejelentett munkát vállalunk, hogy a számláinkat fizetni tudjuk. Azonban minél idősebb valaki, annál kevésbé hajlandó költözni egy munka kedvéért, még akkor sem, ha az átlag magyar már 15 hónapja álláskereső. Pedig van megoldás: kisebb eséllyel leszünk munkanélküliek, ha magasabb a képzettségünk - derült ki a BNP Paribas Cardif szerdai sajtótájékoztatóján.

A képzettség véd a munkanélküliség ellen. Nagy általánosságban elmondható, hogy a szakiskolai, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők kisebb arányban lesznek munkanélküliek.

- mondta el Bernáth Tamás, a BNP Paribas Cardif szakembere.

A képzett álláskeresők

Magyarországon amikor munkanélküliséget emlegetünk, általában a regisztrált álláskeresőket vesszük figyelembe, és nem azokat, akik például részmunkaidőben dolgoznak, pedig hajlandóak lennének teljes munkaidőben dolgozni. A BNP Paribas Cardif és a Scale Research közös kutatásában a legalább szakiskolai végzettséggel rendelkező, magukat munkanélküliként vagy alulfoglalkoztatottként leíró magyar állampolgárokat vizsgálták, akik szeretnének újra dolgozni. Ezt a kategóriát, amely jelentősen eltér a hivatalos statisztikai fogalmaktól,

képzett álláskeresőként

definiálta a cég. A felmérésből kiderült, hogy a képzett álláskeresők

  • egyharmada először van munka nélkül,
  • további egyharmaduk már másodszor,
  • egyötöde pedig harmadszor is
  • átlagosan 15 hónapja keresnek új munkát
  • jellemzően 3-5 helyen dolgoztak eddig,
  • egyötöde maga kezdeményezte a munkaviszonya megszüntetését (21 százalék, diplomásoknál 27 százalék);
  • a döntő ok az alacsony fizetés (31 százalék)
  • és a rossz kollegiális kapcsolatok (11 százalék) voltak
  • sokan úgy mondanak fel, hogy nincs helyette másik állásuk
Csak 16 százalékuk készült arra, hogy esetleg munkanélküli lesz; náluk ez a felkészülés főleg a más munkalehetőségek figyelését és pénz megtakarítását jelentette.

Pedig munkanélküliség esetére Magyarországon három társaságnál is lehet biztosítást kötni. Ezen termékek lényege, hogy amikor elveszítjük az állásunkat, a biztosító fizeti helyettünk a számláinkat, a hitelünket.

Új munkát jellemzően négy formában keresnek: ismerősöknél, barátoknál érdeklődnek, újsághirdetéseket figyelnek, álláshirdető portálokat néznek és a Munkaügyi Központ álláshirdetései között keresnek; még az 50 felettiek körében is népszerűek az internetes portálok.

Na ezt nem

A felmérésből kiderült, hogy még mindig nagyon kevesen dolgoznak részmunkaidőben, mindössze a foglalkoztatottak hozzávetőlegesen 6,7 százaléka tevékenykedik így. Ezzel szemben az uniós átlag ennek majdnem háromszorosa. Leginkább a 30 és 39 közötti nők dolgoznának ekképpen, ami érthető is, ha a családalapítási szokásokat figyelembe vesszük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ingázás sem kedvünkre való, napi kétszer egy órát még egész sokan (75 százalék) lenne hajlandó utazni egy új munkahelyre, kétszer másfél órát azonban már csak 28 százalék. A fiatalok inkább hajlandóak egy munka kedvéért utazni, családalapítás után már kevébé rugalmasak.

Nem bejelentett alkalmi munkát az elmúlt 3 évben saját bevallása szerint a megkérdezettek egy ötöde vállalt,
ezeknek az álláskeresőknek 15 százaléka külföldön is dolgozott így.

Nincs tartalék

Pénzügyi tartalékokkal a munkanélküliség előtt csak egyharmaduk rendelkezett, és ezeknek is az egyharmada felélte már a tartalékait a felmérés időpontjában. A kényszerű takarékoskodás fő lehetőségei a ruházkodásra (76 százalék), a bevásárlásra (66 százalék) és a villanyra (38 százalék) fordított összegek csökkentését jelenti.

Hátralékokat elsősorban a közös költségben (44 százalék), vízdíjban (35 százalék), áramszámlában (34 százalék), törlesztő-részletben (34 százalék) és életbiztosítás fizetésében (33 százalék) halmoznak fel azok, akik egyébként említettek ilyen fizetési kötelezettséget. A szociális kapcsolatokra is hat a munkanélküliség: kevesebbet találkoznak a barátaikkal, a rokonaikkal is, és sokan számolnak be a párkapcsolata megromlásáról; sőt 19 százalék az egészség megromlásáról is beszámol.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?