Ezt tízezrek rontják el minden tavasszal, aztán meg jön a bírság

2015. április 22. 11:21

Közeledik a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Ha magunk készítjük az adóbevallásunkat, az a legegyszerűbb, ha online végezzük a kitöltést, hiszen a program azonnal jelzi, ha hibát vétünk. Ez azért is fontos, mert bírság is járhat egy-egy hibáért. Alig egy hónapunk maradt, ne hagyjuk utolsó pillanatra a bevallás leadását.

A tavalyi évi személyi jövedelemadóját idén május 20-ig kell bevallani. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján keresztül elektronikusan is elkészíthető a bevallás, ami egyre népszerűbb, tavaly az összes bevallás mintegy negyede elektronikus formában jutott célba. Igaz, csak akkor lehet elektronikusan leadni a dokumentumot, ha rendelkezünk ügyfélkapus azonosítóval. Ha nincs, akkor a számítógépen kitöltött bevallást ki kell nyomtatni, alá kell írni, és postára kell adni.

Lépésről lépésre

A kitöltőprogramot a NAV honlapjáról lehet letölteni, a bal oldali SZJA gombra kell kattintani. Ott rögtön elolvashatjuk, melyik nyomtatványt milyen feltétellel lehet választani, illetve itt olvasható el a felhasználói útmutató. Választhatjuk az 1453-as személyi jövedelemadó bevallás nyomtatványát, illetve az 1453ADO nevű adónyilatkozatot. Ez utóbbi a söralátétként elhíresült bevallás, amiben mindössze három sort kell kitölteni, viszont szigorúbb feltételeknek kell megfelelni, például a munkáltatók által levont adó, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem lehet több ezer forintnál.

A program futtatásához Java Run Time (JRE) 6-os verziójára (build 1.6) van szükség. Ha ez van a gépen, minden rendben, a nyomtatványkitöltő program futni fog. Ha régebbi verziónk van, frissítésre lesz szükség. Az adóhivatal honlapján ehhez is nyújtanak segítséget. Azt viszont jó tudni, hogy a Windows98 és WindowsME operációs rendszerek nem alkalmasak a program futtatásához. Valójában igen egyszerű a metódus, rákattintunk a letölteni kívánt nyomtatványtípusra, és ha nincsenek extra igényeink, sorra elfogadjuk a felkínált telepítési opciókat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A telepítéssel megkapjuk az aktív súgót is, ami majd minden egyes lépésünket ellenőrzi a kitöltés során. A hibák közül pirossal jelöli a program a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen. Nem felesleges ez az óvintézkedés, az idén március végéig beérkezett majdnem 800 ezer adóbevallás körülbelül 10 százaléka javításra szorul.

Ezek a leggyakoribb hibák

  • hiányzik az aláírás
  • téves a helyesbítés, az önellenőrzés jelölése a főlapon
  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
  • hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál
  • nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét
  • nem, vagy nem megfelelően töltik ki az adózók az eltartottakra vonatkozó lapot
  • a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltik ki
  • a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel
  • üres a bevallás (a "söralátét-bevallás" nyomtatványánál tipikus hiba).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem