17 °C Budapest
Ezt tízezrek rontják el minden tavasszal, aztán meg jön a bírság

Ezt tízezrek rontják el minden tavasszal, aztán meg jön a bírság

2015. április 22. 11:21

Közeledik a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Ha magunk készítjük az adóbevallásunkat, az a legegyszerűbb, ha online végezzük a kitöltést, hiszen a program azonnal jelzi, ha hibát vétünk. Ez azért is fontos, mert bírság is járhat egy-egy hibáért. Alig egy hónapunk maradt, ne hagyjuk utolsó pillanatra a bevallás leadását.

A tavalyi évi személyi jövedelemadóját idén május 20-ig kell bevallani. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján keresztül elektronikusan is elkészíthető a bevallás, ami egyre népszerűbb, tavaly az összes bevallás mintegy negyede elektronikus formában jutott célba. Igaz, csak akkor lehet elektronikusan leadni a dokumentumot, ha rendelkezünk ügyfélkapus azonosítóval. Ha nincs, akkor a számítógépen kitöltött bevallást ki kell nyomtatni, alá kell írni, és postára kell adni.

Lépésről lépésre

A kitöltőprogramot a NAV honlapjáról lehet letölteni, a bal oldali SZJA gombra kell kattintani. Ott rögtön elolvashatjuk, melyik nyomtatványt milyen feltétellel lehet választani, illetve itt olvasható el a felhasználói útmutató. Választhatjuk az 1453-as személyi jövedelemadó bevallás nyomtatványát, illetve az 1453ADO nevű adónyilatkozatot. Ez utóbbi a söralátétként elhíresült bevallás, amiben mindössze három sort kell kitölteni, viszont szigorúbb feltételeknek kell megfelelni, például a munkáltatók által levont adó, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem lehet több ezer forintnál.

A program futtatásához Java Run Time (JRE) 6-os verziójára (build 1.6) van szükség. Ha ez van a gépen, minden rendben, a nyomtatványkitöltő program futni fog. Ha régebbi verziónk van, frissítésre lesz szükség. Az adóhivatal honlapján ehhez is nyújtanak segítséget. Azt viszont jó tudni, hogy a Windows98 és WindowsME operációs rendszerek nem alkalmasak a program futtatásához. Valójában igen egyszerű a metódus, rákattintunk a letölteni kívánt nyomtatványtípusra, és ha nincsenek extra igényeink, sorra elfogadjuk a felkínált telepítési opciókat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A telepítéssel megkapjuk az aktív súgót is, ami majd minden egyes lépésünket ellenőrzi a kitöltés során. A hibák közül pirossal jelöli a program a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen. Nem felesleges ez az óvintézkedés, az idén március végéig beérkezett majdnem 800 ezer adóbevallás körülbelül 10 százaléka javításra szorul.

Ezek a leggyakoribb hibák

  • hiányzik az aláírás
  • téves a helyesbítés, az önellenőrzés jelölése a főlapon
  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
  • hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál
  • nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét
  • nem, vagy nem megfelelően töltik ki az adózók az eltartottakra vonatkozó lapot
  • a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltik ki
  • a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel
  • üres a bevallás (a "söralátét-bevallás" nyomtatványánál tipikus hiba).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?