11 °C Budapest

Ennyit nyernek a nagycsaládosok az új adókedvezménnyel

Pénzcentrum
2014. szeptember 28. 11:30

Számításaink szerint a Varga Mihály által a napokban bejelentett megnövekedett családi kedvezményeket a háztartások jelentős része igénybe veheti majd. A 130 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkező két gyermekes családok 2015-ben havi 20 ezer forinttal költhetnek többet, mint 2014-ben.

Két gyereknek áll a zászló

2015. január 1-jétől a két gyermekes családok gyermekeik után 20-20 ezer forint adókedvezményt kaphatnak a korábbi 10-10 ezer forintos összeggel szemben. A kétgyermekes családok adókedvezményének megkétszerezése háromszázezer szülőt érinthet, mintegy 55-60 milliárd forinttal csökkentve a két gyermeket nevelők adóterheit - a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint.

A változtatások egyik hatása, hogy 2014-ről 2015-re 125 ezer forintról 250 ezer forintra emelkedhet a negatív átlagos adóterhelési szint határa a két gyermekkel rendelkező munkavállalók esetében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a nemzetgazdasági átlagfizetést megkereső egyedülálló kétgyermekes anyuka 2015-ben teljes mértékben mentesülhet a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége alól, míg 2014-ben még a teljes szja-tehernek a felét tudta csak "megspórolni" a gyerekek után járó kedvezmény segítségével.

Ezek a családok járhatnak a legjobban!

A határ havi bruttó 130 ezer forint: ez alatti jövedelemmel rendelkező családok a teljes adókedvezménynek csak egy részéhez jutnak hozzá. Praktikusan ilyen háztartás lehet, amelyben egy éppen a minimálbér felett kereső aktív munkavállaló és egy inaktív státuszú személy (például az első gyerekével otthon maradó kismama) található.

A 130 ezer forint alatti bruttó családi jövedelemmel rendelkezők esetében a skála úgy írható le, hogy a 70 és 120 ezer forint keresők között várható a legnagyobb eltérés abban, hogy mennyit emelkedik amegspórolt összeg: míg a 70 ezer forintot kereső kétgyermekes szülők nettó fizetése mindössze 3 100 forinttal növekedhet, addig a 120 ezer forint munkajövedelemre szert tevők már 19 600 forinttal kaphatnak többet.

Összességében tehát az mondható el, hogy az adókedvezmény hatására 2014-ről 2015-re a legalább havi bruttó 130 ezer forintos jövedelemmel rendelkező családok nettó keresete 20 ezer forinttal emelkedhet havonta, itt már csak annyit változik a helyzet, hogy ehhez a járulékból való leírás lehetőségét is igénybe kell-e venni, vagy kellően magas a jövedelem ahhoz, hogy egyszerűen az adóból is leírható a kedvezmény. A 150, illetve a 200 ezer forintos havi bruttó keresetből élő háztartások a megemelkedett családi adókedvezményt még járulékengedmény formájában érvényesíthetik jövő év január 1-jétől. A 300, illetve a 600 ezer forintot kereső családok adóalap-csökkentő tételként vehetik igénybe jövőre is az engedményeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A reformokból jól kiolvasható a kormány gyermekvállalást ösztönző szándéka. Míg 2014-ben a második gyermek után járó pótlólagos adókedvezmény 10 ezer forint volt, addig 2015-re a pótlólagos közteherengedmény 30 ezer forint lehet.

A nagy átváltozás

A hazai személyi jövedelemadó- és járulékrendszer az utóbbi években jelentős átalakításokon ment keresztül. A változtatások egyik központi és új eleme, hogy a gyermekvállalást - a szociális rendszer mellett - a közteherviselésben is figyelembe veszi az állam. 2011. január 1-jétől az egy és két gyermekes családok havi 10-10, a háromgyermeket nevelő élet- és házastársak gyermekenként havi 33-33 ezer forintos adókedvezményben részesülnek.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem