27 °C Budapest

Vége az ételosztásnak a Blahán: hova mehetnek az éhezők?

Pénzcentrum
2013. október 29. 16:01

A Blaha Lujza tér felújítása miatt néhány hónapra a Teleki László térre költözik át a nyilvános ételosztás. A kérdés csak az, később hova mehetnek az éhezők?

Október 29-től a Teleki László térre költözik át a nyilvános ételosztás - olvasható az Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány legfrissebb tájékoztatójában. A VIII. kerületi önkormányzat döntése szerint azonban csak átmeneti jelleggel (egyelőre 2014. január 15-ig) használható a Teleki tér Dobozi utca felőli területe ételosztás céljára, mely továbbra is hétfőtől péntekig, a megszokott időben, déli 12 órakor kezdődik majd.

A költözésre az alapítvány tájékoztatása szerint azért van szükség, mivel október 29-én a Corvin melletti kisutcában (Márkus Emília utca) átalakítási munkálatok kezdődnek. Bár pontos információink nincsenek a fejlesztésről, de elképzlehető, hogy ezzel megkezdődik Budapest egyik legforgalmasabb csomópontjának várva várt felújítása. Mint ismert, a tér rendezését a válság ellenére is évek óta tervezik. Korábban a Portfolio.hu hozta nyilvánosságra a Fővárosi Tervtanács által elfogadott terveket. A kérdés már csak az, később hol kapnak majd helyet az éhezők.


Nagyobb térképre váltás

A tér rendezésének rövid története

Az Ablon (az Ablon volt a fejlesztője a lebontott Sajtószékház helyén létesült Europeum beruházásnak - a szerk.) projektcégének, a Duna Office Center Kft.-nek a megbízásából készült még 2011. áprilisában egy elvi engedélyezési terv a Blaha Lujza tér felújítására, amit azonban a Fővárosi Tervtanács nem támogatott (a hírek szerint magának az Ablonnnak sem tetszett - a szerk.). Éppen ezért új tervezőket kerestek; az új csapat sikeres volt, hiszen 2012. áprilisában a Fővárosi Tervtanács támogatta az új koncepciót.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fővárosi Tervtanács által elfogadott terv (Forrás: Portfolio.hu)

A rendelkezésre álló információk szerint a terv jelenleg több ütemet is tartalmaz. Az I. ütemet az Ablon finanszírozná, a II. ütem pedig fővárosi (a tér telkei ugyanis nem kerületi, hanem fővárosi tulajdonban állnak - a szerk.) forrásból valósulna meg, ez a két ütem pedig ideális esetben együtt épülne meg.

A Fővárosi Tervtanács által elfogadott terv (Forrás: Portfolio.hu)

A fejlesztés azonban szélesebb körű, hiszen létezik III. és IV. ütem is, ezek megvalósulása azonban nagyban függ a BKK-s közlekedési fejlesztésektől. Ilyen a Rákóczi út - Kossuth Lajos utca tervezett alakítása, valamint a későbbi villamosközlekedés esetleges megjelenése a téren. Az elfogadott terv állítólag már most is úgy van kialakítva, hogy kezelni tudjon bármely forgalmi, közlekedési változást is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM