Tömegek éheznek Budapesten: képek a nyomorsorról

Pénzcentrum
2013. április 2. 11:31

Csaknem 1500 éhező várakozott ingyenebédre szombaton a budapesti Blaha Lujza téren: a húsvéti ételosztásról megdöbbentő képeket közölt az Ételt az Életért Alapítvány. A fotók tanúsága szerint is egyre több magyar él a szegénységi küszöb alatt, de a számokat a legfrissebb KSH-adatok is alátámasztják.

Megdöbbentő fotókat közölt Facebook-oldalán az Ételt az Életért Alapítvány. A közhasznú alapítvány közlése szerint, melyet a megosztott képek is tanúsítanak március 30-án a budapesti Blaha Lujza téren csaknem 1500 ember lakott jól és 1300 élelmiszercsomag talált gazdára. Az ajándékcsomag több mint 20 fajta élelmiszert tartalmazott. A közel 10 tonna élelmiszer kiosztásához több mint 100 önkéntes járult hozzá.

A sor eleje a Rákóczi úton (Fotó: facebook.com/etelosztas)

Bár friss adatok nem állnak rendelkezésre, a közzétett képek mindenképp alátámasztják, hogy egyre kritikusabb a magyar lakosság anyagi helyzete. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, 2011-re vonatkozó statisztikái szerint 1 millió 363 ezer magyar élt a szegénységi küszöb alatt, mely 152 ezer fővel több mint 2010-ben. A 2012-re vonatkozó adatokat várhatóan a nyáron teszi közzé a hivatal, egy azonban biztos, ezúttal sem számíthatunk megnyugtató számokra.

Kisgyermekes szülők a sorban, háttérben az önkéntesek (Fotó: facebook.com/etelosztas)

A KSH 2011-re vonatkozó adatai szerint 413 ezer 0-17 éves gyermek, 880 ezer 18-64 éves felnőtt, továbbá 69,5 ezer 65 éves és idősebb személy élt a szegénységi küszöb alatt. Jól látható tehát, hogy a legrosszabb helyzetben nem a nyugdíjasok voltak - a lakosság más rétegeivel összehasonlítva az idősek relatív helyzete jónak volt mondható, ami nagyfokú stabilitással párosult a nyugdíj rendszeressége és kiszámíthatósága miatt. Ugyankkor a 3 és annál többgyermekesek, valamint az egyszülős háztartásokban élők helyzete már jóval kritikusabb volt a legutóbbi felmérés során. A háztartástípusonkénti megoszlás szerint körükben tízből hárman a szegénységi küszöb alatt éltek, szegénységi kockázatuk az országos átlag többszöröse volt.

A sor közepe a Gyulai Pál utcáig ért (Fotó: facebook.com/etelosztas)

A KSH tavaly publikált felmérése szerint különösen ijesztő, hogy 2011-ben a lakosság csaknem háromnegyede (a szegénységi küszöb alá esők 96 százaléka) nem tudott még egy nagyjából 50 ezer forintos váratlan kiadást sem fedezni. Arról nem is beszélve, hogy az MNB statisztikái szerint a magyar családok megtakarítási állománya azóta nagyjából stagnálást mutat (reál értelemben nem volt növekedés a háztartások betétállományában). Arról ugyanakkor nem szabad megfeledkezni, hogy az állomány összetételét nem a legrosszabb helyzetben lévő családok generálják. Főként, hogy a szegény háztartások jövedelmének jelentős részét a társadalmi juttatások teszik ki. A 2011-es adatok szerint a társadalmi juttatásoknak a jövedelmi szegénység csökkentésében játszott szerepe az unión belül Magyarországon kiemelkedően magasnak volt tekinthető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm