Hatalmas katedrálist építene a kormány Budapesten?

Pénzcentrum
2013. október 20. 08:01

Makovecz Imre hátrahagyott tervei közül a kormány megvalósítaná azokat, amiket lehet. Több száz épület is szóba jöhet. Szavazz, Te melyiket választanád!

Mint ismert, a napokban kormányhatározatot adtak ki a 2011. szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imre munkásságának megőrzéséről. E szerint jövő május 30-ig többnyelvű monográfiát kell kiadni a Kossuth-díjas tervező munkásságáról, és március 15-én meg kell nyitni egy róla szóló kiállítást is. Továbbá jövő augusztus végéig ki kell alakítani egy Makovecz-túraútvonalat is, ahol a magyarországi organikus építészetet mutatják be. A megbízott minisztériumoknak pedig még idén elő kell állniuk azzal, hol lehet külföldön is népszerűsíteni a magyar organikus építészet kiemelkedő alkotásait.

Ez azonban még nem minden. A tervek szerint műemléki védelem alá vonnák a Makovecz-épületeket. Sőt, a minisztériumoknak át kell nézniük a hátrahagyott terveket is, és javaslatot kell tenniük arra, melyek érdemesek megvalósításra. Ez viszont nem kis munka. Makovecz Imre munkássága során ugyanis közel ötszáz épületet tervezett, amelynek hozzávetőlegesen a fele épült meg. A Pénzcentrum.hu ezúttal az eddig el nem készült alkotások közül mutat három érdekes lehetőséget. A cikk végén Te is szavazhatsz, melyik épüljön meg.

Szentek és Kárhozottak Temploma

Makovecz leggrandiózusabb, hosszú évekig tökéletesített budapesti terve a Felső-Krisztinavárosi "Szentek és Kárhozottak Temploma". Az Apor Vilmos térre megálmodott, katedrális méretű épület terve egy pályázatra készült még 2004-ben. Megvalósításának elsődleges és komoly akadálya az anyagiak hiánya volt; de a korábbi hírek szerint a katolikus egyháznak szüksége sincs igazán a kiszemelt területen egy ekkora épületre.

(Forrás: eloepiteszet.hu)
(Forrás: eloepiteszet.hu)
(Forrás: eloepiteszet.hu)

Hungarikum-utca

Alig néhány éve kelt híre, hogy új üzletsor épülhet, Makovecz tervei alapján a Citadella falazatán kívüli körsétányra. Támogatási nyilatkozatában Makovecz Imre még 2011-ben így írt a fejlesztésről: "Fontosnak tartom a Citadella teljes átalakítását, jelenlegi állapotának felszámolását, és egy új, egységes magyarságtudatot és hagyományt megjelenítő építmény létrehozását." A rendelkezésre álló információk szerint egyébként az örökösök és a Citadella bérlői már rég megegyeztek. A fejlesztés tehát, ha a város/kerületi vezetés is úgy dönt, hamarosan kezdetét veheti a mintaépületnek szánt Trianon Házzal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyári színház Hódmezővásárhelyen

Idén tavasszal kiállítás nyílt a magyar építész tárlaton még nem szerepelt 50 rajzából. Ezek közül egyiken a hódmezővásárhelyi nyári színház terve volt látható azzal az aláírással, hogy az 50-es években a színházat a diktatúra lerombolta.

(Forrás: makovecz.hu)
"Változó tömörségű kő. Ahol a vár "bábuk"-ra tagolja a hegyet. ... építészet építész nélkül. ... A bábuk körülállnak egy építményhez hasonló természeti formát. Emlékezhet, álmodhat-e a természet így? Emlékezhet-e egy tanácskozásra, egy színházi előadásra egymillió évvel ezelőttre?" (Forrás: makovecz.hu) survey solution

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem