Hatalmas katedrálist építene a kormány Budapesten?

Pénzcentrum
2013. október 20. 08:01

Makovecz Imre hátrahagyott tervei közül a kormány megvalósítaná azokat, amiket lehet. Több száz épület is szóba jöhet. Szavazz, Te melyiket választanád!

Mint ismert, a napokban kormányhatározatot adtak ki a 2011. szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imre munkásságának megőrzéséről. E szerint jövő május 30-ig többnyelvű monográfiát kell kiadni a Kossuth-díjas tervező munkásságáról, és március 15-én meg kell nyitni egy róla szóló kiállítást is. Továbbá jövő augusztus végéig ki kell alakítani egy Makovecz-túraútvonalat is, ahol a magyarországi organikus építészetet mutatják be. A megbízott minisztériumoknak pedig még idén elő kell állniuk azzal, hol lehet külföldön is népszerűsíteni a magyar organikus építészet kiemelkedő alkotásait.

Ez azonban még nem minden. A tervek szerint műemléki védelem alá vonnák a Makovecz-épületeket. Sőt, a minisztériumoknak át kell nézniük a hátrahagyott terveket is, és javaslatot kell tenniük arra, melyek érdemesek megvalósításra. Ez viszont nem kis munka. Makovecz Imre munkássága során ugyanis közel ötszáz épületet tervezett, amelynek hozzávetőlegesen a fele épült meg. A Pénzcentrum.hu ezúttal az eddig el nem készült alkotások közül mutat három érdekes lehetőséget. A cikk végén Te is szavazhatsz, melyik épüljön meg.

Szentek és Kárhozottak Temploma

Makovecz leggrandiózusabb, hosszú évekig tökéletesített budapesti terve a Felső-Krisztinavárosi "Szentek és Kárhozottak Temploma". Az Apor Vilmos térre megálmodott, katedrális méretű épület terve egy pályázatra készült még 2004-ben. Megvalósításának elsődleges és komoly akadálya az anyagiak hiánya volt; de a korábbi hírek szerint a katolikus egyháznak szüksége sincs igazán a kiszemelt területen egy ekkora épületre.

(Forrás: eloepiteszet.hu)
(Forrás: eloepiteszet.hu)
(Forrás: eloepiteszet.hu)

Hungarikum-utca

Alig néhány éve kelt híre, hogy új üzletsor épülhet, Makovecz tervei alapján a Citadella falazatán kívüli körsétányra. Támogatási nyilatkozatában Makovecz Imre még 2011-ben így írt a fejlesztésről: "Fontosnak tartom a Citadella teljes átalakítását, jelenlegi állapotának felszámolását, és egy új, egységes magyarságtudatot és hagyományt megjelenítő építmény létrehozását." A rendelkezésre álló információk szerint egyébként az örökösök és a Citadella bérlői már rég megegyeztek. A fejlesztés tehát, ha a város/kerületi vezetés is úgy dönt, hamarosan kezdetét veheti a mintaépületnek szánt Trianon Házzal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nyári színház Hódmezővásárhelyen

Idén tavasszal kiállítás nyílt a magyar építész tárlaton még nem szerepelt 50 rajzából. Ezek közül egyiken a hódmezővásárhelyi nyári színház terve volt látható azzal az aláírással, hogy az 50-es években a színházat a diktatúra lerombolta.

(Forrás: makovecz.hu)
"Változó tömörségű kő. Ahol a vár "bábuk"-ra tagolja a hegyet. ... építészet építész nélkül. ... A bábuk körülállnak egy építményhez hasonló természeti formát. Emlékezhet, álmodhat-e a természet így? Emlékezhet-e egy tanácskozásra, egy színházi előadásra egymillió évvel ezelőttre?" (Forrás: makovecz.hu) survey solution

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20