31 °C Budapest

Hatalmas katedrálist építene a kormány Budapesten?

Pénzcentrum
2013. október 20. 08:01

Makovecz Imre hátrahagyott tervei közül a kormány megvalósítaná azokat, amiket lehet. Több száz épület is szóba jöhet. Szavazz, Te melyiket választanád!

Mint ismert, a napokban kormányhatározatot adtak ki a 2011. szeptember 27-én elhunyt Makovecz Imre munkásságának megőrzéséről. E szerint jövő május 30-ig többnyelvű monográfiát kell kiadni a Kossuth-díjas tervező munkásságáról, és március 15-én meg kell nyitni egy róla szóló kiállítást is. Továbbá jövő augusztus végéig ki kell alakítani egy Makovecz-túraútvonalat is, ahol a magyarországi organikus építészetet mutatják be. A megbízott minisztériumoknak pedig még idén elő kell állniuk azzal, hol lehet külföldön is népszerűsíteni a magyar organikus építészet kiemelkedő alkotásait.

Ez azonban még nem minden. A tervek szerint műemléki védelem alá vonnák a Makovecz-épületeket. Sőt, a minisztériumoknak át kell nézniük a hátrahagyott terveket is, és javaslatot kell tenniük arra, melyek érdemesek megvalósításra. Ez viszont nem kis munka. Makovecz Imre munkássága során ugyanis közel ötszáz épületet tervezett, amelynek hozzávetőlegesen a fele épült meg. A Pénzcentrum.hu ezúttal az eddig el nem készült alkotások közül mutat három érdekes lehetőséget. A cikk végén Te is szavazhatsz, melyik épüljön meg.

Szentek és Kárhozottak Temploma

Makovecz leggrandiózusabb, hosszú évekig tökéletesített budapesti terve a Felső-Krisztinavárosi "Szentek és Kárhozottak Temploma". Az Apor Vilmos térre megálmodott, katedrális méretű épület terve egy pályázatra készült még 2004-ben. Megvalósításának elsődleges és komoly akadálya az anyagiak hiánya volt; de a korábbi hírek szerint a katolikus egyháznak szüksége sincs igazán a kiszemelt területen egy ekkora épületre.

(Forrás: eloepiteszet.hu)
(Forrás: eloepiteszet.hu)
(Forrás: eloepiteszet.hu)

Hungarikum-utca

Alig néhány éve kelt híre, hogy új üzletsor épülhet, Makovecz tervei alapján a Citadella falazatán kívüli körsétányra. Támogatási nyilatkozatában Makovecz Imre még 2011-ben így írt a fejlesztésről: "Fontosnak tartom a Citadella teljes átalakítását, jelenlegi állapotának felszámolását, és egy új, egységes magyarságtudatot és hagyományt megjelenítő építmény létrehozását." A rendelkezésre álló információk szerint egyébként az örökösök és a Citadella bérlői már rég megegyeztek. A fejlesztés tehát, ha a város/kerületi vezetés is úgy dönt, hamarosan kezdetét veheti a mintaépületnek szánt Trianon Házzal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nyári színház Hódmezővásárhelyen

Idén tavasszal kiállítás nyílt a magyar építész tárlaton még nem szerepelt 50 rajzából. Ezek közül egyiken a hódmezővásárhelyi nyári színház terve volt látható azzal az aláírással, hogy az 50-es években a színházat a diktatúra lerombolta.

(Forrás: makovecz.hu)
"Változó tömörségű kő. Ahol a vár "bábuk"-ra tagolja a hegyet. ... építészet építész nélkül. ... A bábuk körülállnak egy építményhez hasonló természeti formát. Emlékezhet, álmodhat-e a természet így? Emlékezhet-e egy tanácskozásra, egy színházi előadásra egymillió évvel ezelőttre?" (Forrás: makovecz.hu) survey solution

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?