12 °C Budapest

Taxisok, figyelem! Minden Budapesten fuvarozónak adóznia kell a fővárosban

Pénzcentrum
2013. február 21. 13:02

Telephelyet ugyan nem kell létesíteniük Budapesten a fővárosban fuvarozó taxis vállalkozásoknak, a helyi iparűzési adó hatálya alá azonban továbbra is be kell jelentkezniük. A Kúria Önkormányzati Tanácsa elutasította a Budapest Főváros Kormányhivatala által benyújtott indítványt.

A Fővárosi Önkormányzat döntése alapján a Budapesti Közlekedési Központ 2011-től felelős a budapesti taxiközlekedéssel kapcsolatos feladatokért, így a szabályozások előkészítéséért. Korábban a nem budapesti székhelyű taxisoknak nem kellett a fővárosi helyi iparűzési adó hatálya alá bejelentkezni, így könnyen megkerülhették a helyiadó-befizetését, annak ellenére, hogy a főváros egy más szervétől kapnak tevékenységük végzéséhez engedélyt. Ezen változtatott 2011-ben a Fővárosi Közgyűlés a BKK javaslata nyomán, amikor rendeletében a droszthasználati engedély megadásának feltételéül szabta a taxis vállalkozó iparűzési adóalanyként történő bejelentkezését a Fővárosi Önkormányzathoz.

A döntés hátterében az állt, hogy a nem budapesti székhelyű taxis szolgáltató, aki tevékenységének jelentős részét Budapesten végzi, bevételének túlnyomó többségét is itt szerzi, tehát használja Budapest útjait, terheli annak környezetét, így iparűzési adójának egy részét Budapesten és nem egy esetleg kedvezőbb adókulcsot biztosító vidéki településen kell megfizetnie.

Budapest Főváros Kormányhivatala a Budapest Főváros közterületein a taxiállomások létesítéséről, használatának és üzemeltetésének rendjéről szóló 39/2011. (VII.7.) fővárosi közgyűlési rendelet egyes rendelkezései törvényellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványt nyújtott be a Kúriához. A módosított taxirendelet törvénybe ütközése nem állapítható meg - mondta ki a Kúria Önkormányzati Tanácsa, és elutasítottta Budapest Főváros Kormányhivatala indítványát.

A rendelet tehát hatályban marad, a taxisok továbbra is kötelesek bejelentkezni a helyi iparűzési adó hatálya alá. A Budapesten székhellyel nem rendelkező taxis vállalkozások a hatályos rendelet szerint a taxiállomás-használati szerződés megkötésével használhatják a Budapest közútjain levő taxiállomásokat, a taxiállomás pedig telephelynek minősül. A taxis vállalkozások így külön telephely létesítése nélkül bejelentkezhetnek a Fővárosi Önkormányzatnál iparűzési adóalanyként, új telephely bejelentésére tehát nincs szükség.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem