16 °C Budapest

Te mennyit keresel? Budapesten milliárdok is röpködnek

Pénzcentrum
2012. október 7. 08:02

Több mint 1 millió forinttal nagyobb összevont jövedelmet vallottak be a Budapesten élők 2011-re, mint a megyei összehasonlításban a legutolsó helyen végzett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) összesítéséből. A Közép-Magyarországon élők keresték meg tavaly az összevont jövedelmek 36 százalékát, míg a forrásadós jövedelmek 53 százalékát vallották be. A fővárosi kerületek között, illetve a Pest megyei kistérségek összehasonlításában is óriásiak a különbségek. A régióban a legtöbbet a Budapest XII. kerületében, a legkevesebbet pedig a ceglédi kistérségben élők keresték a múlt évben.

A közép-magyarországi régióban élők keresték meg tavaly az összevont jövedelmek 36 százalékát, vagyis több mint az egyharmadát, míg a forrásadós jövedelmek 53 százalékát vallották be. A budapesti és Pest megyei adózók összesen 2 906 milliárd forint összevont jövedelemről adtak számot - derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának összesítéséből.

A magas jövedelem összegszerűen magasabb adófizetéssel is együtt jár: az összes adókötelezettség 41 százaléka Budapesten és Pest megyében keletkezett. A megváltozott és kibővült családi kedvezményt összesen 283 ezer fővárosi és Pest megyei magánszemély érvényesítette, akik együttesen 341 milliárd forinttal (egy fő átlagosan 1 millió 203 ezerrel) csökkentették adóalapjukat.

A budapestiek esetében 2 millió 578 ezer, a Pest megyeieknél pedig 2 millió 51 ezer forint volt az egy főre eső átlagos összevont jövedelem. Ezen belül munkaviszonyból átlagosan évi 2 millió 405 ezer forintot kerestek a közép-magyarországi régióban élők.

Budapest XII. kerületében (Hegyvidéken) élők vallották be a legmagasabb, 3 millió 733 ezer forint egy főre jutó összevont jövedelmet. Őket követik a II. kerületiek 3 millió 645 ezer forinttal. A fővárosiak közül a XXI. kerületiek (Csepel) keresték a legkevesebbet, átlagosan 2 millió 52 ezer forintot (lásd az ábrát).

Pest megyében Budaörs végzett az első helyen 2 millió 815 ezer forinttal, amivel a fővárosi listán is a hetedik helyen végzett volna. A megyében a ceglédi kistérségben élők vallották be a legalacsonyabb, 1 millió 594 ezer forintos éves összevont jövedelmet. Ez egy hónapra vetítve 132 833 forintot jelent, ami alig több mint amennyit a megyei listán a 15. helyen végzett Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek kerestek.


A közép-magyarországi régióban él az ország legnagyobb összevont jövedelemmel rendelkező adózója, aki a tavalyi évre 1 milliárd 208 millió forint jövedelmet vallott be, ami után 193 millió forint adót fizetett. Jövedelmének döntő része munkaviszonyból származott. A legnagyobb összevont jövedelmet bevallók toplistáján még a 20. helyen álló adózó is 346 millió forintról nyilatkozott.

Mi is az összevont adóalap?
Az összevont adóalap a magánszemély által az adóévben megszerzett összes önálló és nem önálló tevékenységéből származó, valamint egyéb jövedelmének az összege.
Önálló tevékenységből származó jövedelem

- az egyéni vállalkozói kivét,
- a mezőgazdasági őstermelésből származó jövedelem,
- a szellemi tevékenység jövedelme,
- más önálló tevékenységből származó jövedelem (például újításból származó jövedelem, gazdasági társaságban választott könyvvizsgálóként végzett munkáért kapott
tiszteletdíj).
Nem önálló tevékenységből származó
jövedelem

- a munkaviszonyból származó bérjövedelem,
- az alkalmi munkavállalóként szerzett jövedelem,
- a munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés,
- a külszolgálatért kapott jövedelem,
- a más bérjövedelem (például munkanélküli járadék, álláskeresést ösztönző támogatás,
pályakezdők munkanélküli segélye),
- más nem önálló tevékenységből származó jövedelem (például személyesen közreműködő segítő családtag jövedelme).

Az elmúlt évre vonatkozóan 12 ezerrel több magánszemély vallott be alkalmazotti viszonyból származó jövedelmet, mint egy évvel korábban. A régióban 113 adózó éves bérjövedelme haladta meg a 100 millió forintot, köztük a legtöbbet kereső alkalmazotté a maga 920 milliójával (aki feltételezhetően az egymilliárd forint fölötti összevont jövedelmet bevalló magánszemély). Az évi 100 millió forintos bérjövedelmet elérők jellemzően gazdasági társaságok vezető tisztségviselői közül kerülnek ki, vagy pénzügyi, feldolgozóipari, távközlési, biztosítási, valamint gyógyszergyártási ágazatokban tevékenykedő munkáltatók alkalmazottai.

Az önálló tevékenységből származó jövedelem meghatározó tétele a vállalkozói kivét, melynek összegét a minimálbér változása jelentősen befolyásolta. Az elmúlt évben 29 500-an összesen 26,4 milliárd forintot vallottak be vállalkozói kivétet a közép-magyarországi régióban, közülük nyolcan 10 millió feletti összegben. Az átlagos kivét megközelítően 895 ezer forint volt. A legnagyobb ilyen jellegű jövedelmet egy budapesti közjegyző számolta el, a második helyen egy Pest megyei növénytermesztő egyéni vállalkozó áll, míg a harmadik egy ügyviteli tanácsadással foglalkozó fővárosi vállalkozó.

Összevonás alá nem eső, elkülönülten adózó jövedelmet 88 ezer fővárosi és Pest megyei adóalany vallott be, 290 milliárd forint összegben. Ide sorolható többek között az ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből, az árfolyamnyereségből, osztalékból, ingatlan bérbeadásból származó jövedelem.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A múlt évben a legnagyobb ilyen jellegű jövedelem több mint 7 milliárd forint volt, amelyet osztalékként fizetett ki egy információ-szolgáltatási ágazatban működő társaság. Ez az összeg több mint ötszöröse a 2010-es évben kifizetett legmagasabb értéknek. Osztalékból összesen 224 magánszemély szerzett 100 millió forint feletti jövedelmet a közép-magyarországi régióban.

Voltak, akik óriásit kaszáltak a tavalyi árfolyam-ingadozásokon. Két adózó is 3 milliárd forint fölötti árfolyamnyereségből származó jövedelmet vallott be 2011-ben, aminek mindössze a 16 százalékát, vagyis fejenként 500 millió forint körüli összeget kellett személyi jövedelemadóban befizetniük. Az ingatlan-értékesítésből származó jövedelmek közül a legnagyobb, 224 millió forintos összeget egy dél-budapesti adózó szerepeltette a bevallásában.

Havi 100 ezer forintnyi különbség

Mint az alábbi grafikonból látható, havi szinten csaknem 100 ezer forint a különbség a Budapesten, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élők átlagos összevont jövedelme között. Már a főváros és a második helyen szereplő Pest mege között is óriási, 40 ezer forintnyi az ugrás. Budapest XII. kerületében élők éves szinten átlagosan 2,3 millió forinttal többet keresnek, mint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek.

Nagyításhoz KATTINTS a képre!

 

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem