6 °C Budapest

Itt a szerződés: ezt kell aláírniuk az egyetemistáknak!

MTI
2012. július 26. 15:02

Nyilvánosságra hozták az állami ösztöndíjszerződés mintáját csütörtökön a www.oh.gov.hu és a www.felvi.hu oldalon.

Az oldalon közzétett tájékoztatóban kiemelték: a szeptemberben induló állami ösztöndíjas vagy állami részösztöndíjas képzésekre felvett jelentkezőknek a beiratkozáskor kell aláírniuk az állami ösztöndíjszerződést. Mint írták, az állami ösztöndíjas és az állami részösztöndíjas képzésekre besorolt jelentkezők számára a támogatás elnyerésének feltétele, hogy aláírják a szerződést.


Részösztöndíjat a műszaki, természettudományi, informatikai, orvos- és egészségtudományi képzési területen, valamint az agrár képzési terület agrárműszaki képzési ágában önköltséges képzésre felvett jelentkezőknek ajánlanak fel.

A szerződés a hallgató és a magyar állam nevében eljáró Oktatási Hivatal között jön létre. Az ebben foglaltak szerint mindkét fél vállal kötelezettségeket. Az állam azt, hogy a hallgató képzésének költségét részben vagy egészben átvállalja (állami ösztöndíj, állami részösztöndíj), a hallgató pedig azt, hogy oklevelét a megszabott időn belül megszerzi, és a végzés után 20 éven belül a támogatott idő kétszereséig itthon fog dolgozni. Az állami ösztöndíjjal vagy állami részösztöndíjjal támogatott félévek száma maximum 12 lehet.

Az államilag támogatott képzésre besorolt jelentkezők a www.felvi.hu-n és a www.oh.gov.hu-n ismerhetik meg a szerződés tartalmát, majd augusztus 15-étől a felvi.hu "személyes ügyintézés" menüpontjában megtekinthetik a személyes és képzési adataikkal feltöltött, egyedi szerződésüket.

A szerződés pontosan tartalmazza az adott hallgatóra tekintettel folyósítandó állami ösztöndíj mértékét. A besorolt jelentkezőknek magával a szerződésmintával nincs teendőjük, a szerződés eredeti példányait az Oktatási Hivatal eljuttatja a felsőoktatási intézményekhez, azt a beiratkozáskor a felsőoktatási intézményben kell majd aláírniuk a leendő hallgatóknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ösztöndíjszerződés aláírása a beiratkozás előfeltétele ebben a finanszírozási formában, ezért ha a jelentkező nem írja alá, akkor csak önköltséges formában kezdheti meg a tanulmányait - olvasható a tájékoztatóban.

Princzinger Péter az Oktatási Hivatal elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: mintegy 51 ezer teljes állami ösztöndíj mellett kétezer hallgatónak tudnak részösztöndíjas képzési formát felajánlani. Önköltséges formában mintegy 29 ezren tanulhatnak. Utóbbi szám többé-kevésbé megfelel a tavalyi adatoknak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm